Bu blogla karşılaşıp gaza gelip YGS'ye başlayan ara sınıflar olabilir :) Dur Yolcu!

Arkadaşlar ara sınıfta yapılması gereken en mantıklı şey tabii ki ara sınıfa çalışmaktır, YGS'ye değil. Yaz ara sınıflar için büyük bir fırsat. Günde 2 saat konu anlatım videolarına bakıp makul düzeyde test çözmek sizi 2 ay okul işkencesinden kurtarabilir, o anlaşılmaz dersler çok daha kolay anlaşılır hale gelir, hocayla iletişiminiz artar. Kastettiğim şu: daha önceki yazılarımda önce dersleri önce videodan izleyip sonra dershaneye gitmenizi önermiştim. Siz derse önceden hazırlıklı geldiğinizde hocanın konuşurken iyi konuşamasa bile neyden bahsettiğini kolayca anlayacaksınız. Konuyu bildiğinizden ilginiz de otomatik artacak. Daha önce bilgilerin ilk kez yüklenirken beyinde sinapslar (beyin hücreleri arası köprüler) oluşturduğunu, ilk sinapsların çok zor yapıldığını söylemiştik. Bu yüzden okulda ilk kez öğreniyorsanız bu iş zor. Bir sınıfın 30 kişi olması odaklanma ve yavaşlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ama öğrenip de gelirseniz odaklanma sorununuz olmayacak, konuyu biliyorsunuz zaten kafanız rahat olacak. :)

Bedavadan tekrar etmiş olacağınızı da unutmayın. Yani sizi tekrar etmeye zorlayacak bir mekanizmaya ihtiyacınız olmayacak, okula gidip sıranızın üzerine oturmanız yetecek.

Sadece bir derse odaklanıp, şu dersi halledeyim okul başladığında aradan çıksın diyebilirsiniz. Veya sayısal (veya alanınız neyse) dersin ilk 2 aylık konularını toptan halledebilirsiniz. 

Ama size mutlaka önermem gereken şeyler bunlar:

-YGS Sayısal kasmayın. YGS Sayısal kasmak için Dershanelerin açıldığı eylül ayı - ocak ayı arası gayet yeterli bir süre. (Tabii Matematiğim 0 diyecek kadar fazla eksiğiniz yoksa.)
-Yazın çalışıp çalışıp okul başladığında herhangi bir zamanda yoruldum diyip işleri asmayın.
-Acilen düzeltilmesi gereken eksikleriniz varsa tamamlayın. Yani YGS Sayısal kasmayın dedik ama denklem çözme, çarpanlara ayırma gibi konular önemlidir ve her daim karşınıza çıkar. Ama mesela Mat1 problemi çözmenize pek gerek yok.
-Geçtiğiniz yılın tekrarını da yapabilirsiniz. Benim önerim şu: rahatlamak için gelecek senenin derslerine çalışın ama geçen seneyle gelecek senede bağlantılı konular olabilir onlara çalışın. 

Birkaç örnek:

9.Sınıfı bitirdiniz.
Fonksiyonlar ile Polinom bağlantılı sayılır. Fonksiyonlara çalışın. (Polinom daha kolaydır, fonksiyondaki gibi ters alma, bileşke fonksiyon olayları yoktur.)
Üslü, köklü, rasyonel sayılar, modüler aritmetik. Aslında işlem, problemler, kartezyen çarpım, bağıntılar haricinde hepsi diğer sınıflarla bağlantılı ama çalışırken abartmanıza gerek yok. Örneğin üslü konulardan çok karışık sorular çözmenize gerek yok. Konuyu ana hatlarıyla bilin, örneğin çarpılırken tabanlar aynıysa üsler toplanır bunu bilin.

Zaten önceki senelerden eksiğiniz olduğunu yeni senenin konusuna çalışırken anlayacaksınız.

10.Sınıfı bitirdiniz.
Kimyasal denklemler ile 11.Sınıf Denge bağlantılı Kimyasal Denklemlere çalışın.
Trigonometri ile Karmaşık Sayıların ufak bağlantıları var. Trigonometrideki o açı dönüştürme işlemlerine çalışılabilir, dönüşüme filan gerek yok.
Geometri yamuk, kare gibi şekilleri işleyeceksiniz ama bunların içinde de üçgen kurallarına ihtiyacınız olacak. 9 ve 10'a göz atsanız iyi.

11.Sınıfı bitirdiniz.
Bu sene size hapis, kasın kasabildiğiniz kadar :)))