"Zor kaynak mı çözeyim, kolay kaynak mı, YGS-LYS 'ye en çok benzeyen kaynak hangisidir?" sorusuna açıklık getireyim.

YGS-LYS'ye benzeyen kaynak yoktur.
Tüm kaynaklar eski sınav sorularına benzer sorular barındırır ama hiçbiri gelecek sınavın sorularını barındıramaz. Anca çıkmış soru yeni sınavla örtüşürse barındırabilir. Misal bizim dershanede
Birey'in tutturduğu sorular tabelası asmışlar. Soru, "Hangisinde oksijen farklı bir değerlik alır?" Cevap tahmin edeceğiniz gibi OF2. Bu soruyu tutturmak için müneccim olmaya gerek yok.

Zor kaynak, kolay kaynak meselesine gelelim. İlla kolay veya zor kaynak aramayın. Zaten çoğunuz kitapçıya girdiğinizde içinize sinen bilindik markaları tercih edeceksiniz.

Ama bir uyarı: LYS Matematik kitapları genelde konuyu tekrarlayıp kavratmaya yöneliktir. 
Bu tür kaynaktan elinizde 1'den fazla bulunmasın. Nasıl anlarız alacağımız kaynağın böyle bir kaynağı derseniz: Kaynağı açın, parabol testlerine gelin. Eğer sorular hep bir grafik içeriyor ve "tepe noktası nedir, ax2 + bx + c a + b kaçtır?"şeklindeyse bu kaynak belirttiğim türdendir.

Fizik ve Geometri aşırı zor denilen kaynakları kullanmayın, kullanacaksanız da 1'den fazla kullanmayın, ve yanında bir de "normal zorlukta" kaynak kullanın. Çünkü bu iki ders acayip overrated, LYSde soruları oldukça kolay.

Kendi kullandığım kitaplarla karışık birkaç öneri:

Dikkat!: Kaynakları alıp alıp bir tarafa yığmayın arkadaşlar, ihtiyacınız olduğunda alın. Eğer topluca bir dersten değil de belli konularda sıkıntı çekiyorsanız, yaprak test veya fasikül alın veya diğer kaynaklardan fotokopi çektirin. Diğer kaynak dediğim kaynakları dershaneden rica edebilirsiniz, veya arkadaşlarınızdan ödünç alabilirsiniz.

Not2: Benim önerilerim gene fikir vermek içindir, dershaneyle paralel gitmeyi unutmayın.

Olmazsa olmazlar:

Türkçe çıkmış sorular
Tarih çıkmış sorular
Coğrafya çıkmış sorular
Fizik çıkmış sorular
Biyoloji çıkmış sorular
(Matematik, Geometri, Kimya ben kullanmadım zaten aynı soruları başka kaynaklardan & dershanede defalarca çözdüm diye. Sizin böyle bir avantajınız yoksa onlardan da çıkmış soru kitabı alabilirsiniz.)

Bunlar da "Yazın ders çalışmak" başlıklı yazımda önerdiğim kitaplar
1 Tane Türkçe Konu Anlatımlı Kitap (İçinde paragraf konularıyla ilgili bilgi olsun, sırf dilbilgisi almayın.) (Ben Güvender-ÖSS kullandım, şimdiki kaynaklar hakkında bilgim yok.)
1 Tane Tarih Konu Anlatımlı Kitap (İçinde test de olsun)
1 Tane Felsefe Konu Anlatımlı Kitap (İçinde test de olsun, hatta çıkmış sorular da olsun, çıkmış sorular az olduğu için ayrı bir kitap almaya gerek yok.)
1 Tane Coğrafya Test Kitabı (Konu Anlatımlı kitaba gerek yok. Coğrafyayı internetten videolu anlatımlarla çalışmalısınız.)

Not: Çıkmış soruların önemi üzerinde durmuştuk.

YGS-LYS Konu Anlatımlı Biyoloji (Sadece bu derste konu anlatımlı kitaba ihtiyaç var. Çünkü videolarda hocalar genelde slaytı okuyor,  konu anlatımlı kitaplar da gayet yeterli zaten ezber bir ders. Ben palme kullandım.)

Organik Kimya Soru Bankası (Organik Kimya için ayrı bir soru bankası çözümünü ilk döneme yaymak iyidir. Ben palme kullandım.)

Gerisi klasik soru bankaları ve denemelerden oluşuyor. Şifreleme teknikleri, cep kitabı, bilmemkaç adımda ygs/lys olaylarına girmenize gerek yok.
Çıkmış soruları çözdükten sonra hala paragrafta zayıfsanız ekstra bir paragraf kitabı da alabilirsiniz.

Ders Ders önerilerim:

-Matematik (YGS) 
Dershanemin (Birey) verdiği soru bankası, gene dershanenin verdiği ödev kitapçıkları, 1 tane yukarıda bahsettiğim  tekrar kitabı (Sınav çözdüm, fuarda bedava dağıttıklarından).

-Matematik (LYS)
Bize okuldaki hocalar lise boyunca Aydın Yayınları konu anlatımlı soru bankası çözdürdüler.
Ben son sene dershanemin verdiği soru bankasını bitirdim. Sonra yukarıda bahsettiğim tekrar kitabından (kaynak ismi vermeyeceğim, önemli değil.) YGS öncesinde çalıştığım lys konularının tekrarını yaptım.
(Benim kitapta konular içinde arakonularda yazıyordu, örneğin Türevin içindeki testin üzerinde "Maksimum minimum problemleri" yazıyordu. Sizin de böyle bir kaynak kullanmanızı öneririm.) Birey ödev kitapçıklarını çözdüm.

Sonuç olarak ben Lisede sıkı çalışma - Asıl soru bankası - Tekrar soru bankası - Deneme şeklinde gittim. Ama benim matematiğim lisede çalıştığım için iyiydi. Siz yukarıdaki kombinasyona ek olarak (tabii bol video izlemeyi unutmuyoruz.) Asıl soru bankalarının ve deneme kitaplarının sayısını arttırabilirsiniz.

-Geometri (YGS-LYS) 
Geometri YGS-LYS karışık olduğu için sırf YGS kitabı almamanızı öneririm. Veya YGS kitabı alın onda zaten bütün şekilli konular var, analitik, vektörler, konikler ve uzayı da sonra yama yaparsınız.

Ben Birey ve Sınav kullandım gene. YGS'den sonra da tekrar amaçlı şu an piyasada olmayan bir tanıdığın yazdığı kitabı kullandım.  Ama gene söyleyeyim 11.sınıfta çok geometri çalışmıştım, çünkü çok zor soruyorlardı. 11.Sınıfta da Aydın kullandım. Deneme olarak da yine kapsül çözdüm.
(Bireyin soruları orta, Sınavın zor ama işe yarıyor.) azimliyazar.blogspot.com

Geometri başlarken zor bir derstir, pratiğiniz yoktur, çözümleri kolayca göremessiniz, kara kara düşündürtür.
Ama fazla formül ezberlemek durumunda kalmadığınız (vektörlerde formül bolluğu var ama iç çarpım, izdüşüm formülleri birbiriyle uyuyor ve mantıklı bir açıklaması var ve en önemli iki formül bu, bir de her şeyi formülle çözmeniz gerekmiyor.)  ve içinde de kalıp sorular barındırdığı için alıştıktan sonra da kolay ve nankör olmayan bir ders. Yani unutma ihtimaliniz az.
Ama uzun süre çalışmazsanız da zor veya düşündürücü sorular üzerinde pratiğinizi kaybetmeniz de olası.
Aynı zamanda soruları altıncı hissinizle çözebiliyorsunuz. (:d)

En az 2 kaynak ve 1 deneme kitabı öneririm. Kaynak önerinizi hocanızdan alın, o adam da zaten söylediği kaynaktan soru soracağınız için buna göre öneri sunacak. Şu kaynakta gereksiz zor sorular var diyecek, o kaynakları almayın mesela. Anca "Ben işin temelini hallettim." dediğiniz zaman alın.
Örneğin kare ile eşkenar üçgenin birleştiği klasik açı sorusunu çözemiyorsanız kalıp sorularda sıkıntınız var bu durumda önce "normal" kaynakları tüketmeniz gerek de. Ha bu arada kalıp soru var dedik, bu kalıp soruları görmeniz için konu anlatımına da iyi çalışmalısınız.

-Kimya (YGS)
Kimya YGS çok kolay arkadaşlar. Kimya YGS'ye çalışıp birkaç haftada bitirmeniz bile olası. Ama bu kadar kolay bir ders için böyle bir kısıtlamaya/kasışa gerek yok.
Ben gene Birey, sonra Eksen gittim. Eksen yayınlarında çok fazla hatalı soru var (daha doğrusu cevap anahtarı hatalı.). Ama sorular kolay ve ygsdeki sorular da kolay. Eğer bir kaynak edineceksiniz bu tipte, kolay ve temel şeylerden soran bir kaynak almanızı öneririm.
Not: YGS Kimyadan süreyle soru bankası çözmenize gerek 1 tane bile yetebilir eğer denemelerinizde en fazla 1-2 yanlış yapıyorsanız.
Zaten bilgi namına bir şey yok sadece biraz dikkatli olmanız gerekecek.

Dipnot: Simya ve Hayatımızda Kimya isimli iki saçma konu var. Özellikle "Hayatımızda Kimya" öğrenci resmen dayatılıyor, sınava giriyorsunuz soru yok veya çok kolay bir soru var sabundan gelmiş. Bu iki konuya çalışın ama konuyla çok da kafayı yemeyin. Boyaymış seramikmiş filan..
LYS 2013 Fizik'ten sonra bu konuda fazla emin konuşamam ama içinize sinmiyorsa son gün ve sondan ikinci gün hayatımızda kimya çalışabilirsiniz.
Büyük ihtimal kimyayı bitirip konulara hakim olduğunuzda kimyada yanlışlarınız genelde bu konudan gelecek. Bütün yayınlar sözleşmiş gibi bu saçma konudan değişik sorular hazırlayıp önümüze koyuyor işsizler.. Dikkatli olun.

-Kimya (LYS)
Kimya LYS de diğer LYS derslerine göre kek. (LYSdeki sorulardan bahsediyorum.) "Aha bu soru zora benziyor." dediğiniz anda şıklar sizi güldürüyor ve güle oynaya doğru şıkkı işaretleyiveriyorsunuz. Konu anlatımlı kitaplarda yayınlanan bir yığın teferuat çıkmıyor. (Gerçi 2013 LYS Fizik'ten sonra kesin
konuşmamak lazım.)
Benim girdiğim sınavda Organik'e kadar seçici soru 1 tane çıktı, o da iptal oldu. Teferruat da 1 tane çıktı (bağıl nem formülü) onda da formülü üstteki paragrafta verdiler. Organik baba çıktı, ekstra organik çalışması yapmadığım için kahroldum diyebilirim. 3 yanlışımın 3ü de organik.

LYS Kimya için gene dershane Birey soru bankası çözdüm. Bazı konuların tekrarı ve anlaşılmayan konular için ilave yaptım. Bir de Palme Organik çözdüm. Ekstra organik çalışmadım demiştim soru bankalarının organik kısımlarını çözmeyerek hata yaptım.
Bir de lisede kimyaya da çalıştım.

Size önerim kimyadaki durumunuza göre test çözmeniz. Kimya konuları da lysde çıkan sorular da zor değil. Önce bir konuyu işleyin, Asıl soru bankanızdan testini çözün. Zaten yeterince dikkatli düzenli çözüp sorularınızı da sormuşsanız ve bunu ezbere kaçmadan mantık çerçevesinde yaptıysanız denemelerde pek sıkıntı çekmediğinizi göreceksiniz. Ara ara video takviyeleriyle tekrarınızı yaparsınız.

-Fizik (YGS - LYS)
Fizik soruları YGS'de kolay arkadaşlar. (Aslında LYS'de de kolay. Her şeyin temelinden çıkıyor.) Siz iki çubuğun üstüste olduğu, 2 destekli makaralı karışık denge moment sorularını çözersiniz ama gerçek sınavda size bir tane tahteravalli sorarlar. Seçici soru ısı-sıcaklıktan gelir, soru zor değildir,  sadece tek bir altı çizili cümleye dikkat etmeniz gerekir. :)

Fizikte ben kendimin ne yaptığını söyleyeceğim ama YGS Fizikte 3Y , LYS Fizikte 7Y yapmış biri olarak önerilerim ne kadar doğrudur bilinmez.
Mutlaka başkalarından da öneri alın, zaten bana bağlı kalmanızı hiç beklemedim, diğer derslerde de başkalarının önerilerini dinleyin ama  gördüğünüz gibi bu derste ben başka biri gibiyim. Fizik resmen beni ilk binden attı.

Çözdüğüm kaynaklar; Birey YGS-LYS, Sınav, Sıradışı Analiz, Bir daha Sınav (LYS), Birey YGS-LYS birazcık da Güvender deneme kitabı.
Birey YGS-LYS çok zordu ve gereksiz sorular da vardı. Sıradışı analiz (YGS) ful çözümlüydü, ama garip sorular vardı ve bazı çözümler anlaşılamıyordu, hatalar da vardı. "Sınav"da bildiğiniz ÖSS soruları var.
Sınav (LYS) çok çözmedim, mıknatıs soruları ve konu tekrar testlerini çözdüm. Yayın genel olarak
basit ama mıknatıs soruları iyiydi, yoruma dayalıydı. Özetle şunu alın diyebileceğim bir kaynak yok.

Ben lisede pek çalışmadım fiziğe. Hocaları anlayamıyordum ki, dershaneye de gitmiyordum. Sonunda adamakıllı hocalarla karşılaşıp yukarıdaki kaynakları çözüp sorularını sorunca fiziğim düzeldi, 4-5-6 netle başladığım fiziği ful çıkarır hale geldim ygs denemelerinde.
Ama malesef ihmal ve dikkatsizlik yaptım. YGS'deki yanlışlarım renk ve dalgalardandı. (bi de o meşhur ısı sıcaklık sorusu) İşlediğimiz halde kolay ve lys konusu diyip tek bir test çözmedim ve bedelini ağır ödedim diyebilirim. Aynı şekilde LYS'de de hiçbir sözel konuya çalışmayıp sözellerden sürüyle yanlış yaptık. :-)

Özetle; Fizikte zor konuların üzerine gidin ama kolay ve sözel konuları da ihmal etmeyin. Fizik herkes için zor bir ders aslında, hocalarınızın önerisiyle soru bankanızı seçin, çözdükçe yenilerini alırsınız.

-Biyoloji (YGS-LYS)

"Biyoloji ezberdir, test çözmeye gerek yok." diyorsunuz yanılıyorsunuz arkadaşlar. Çok sağlam yorum gerektiren sorular var örneğin 2013 LYSdeki akbabalı soru, adı gibi baba bir soru.
Üstelik bilgilerinizin oturup oturmadığını görmek, daha önce de bahsettiğim "gereksiz bilgiler içinde gerekli bilgileri kaybetme" felaketini yaşamamanız için test çözmeniz şart.

Ve hocalara soru sormanız gerekmekte, hocalar da yapamadığınız soruyu sizin aklınızda kalabilmesi için mümkünse neden ve sonuçlarıyla anlatması gerekir. Demek istediğimi biraz açarsam: Örneğin hocanıza "hocam onikiparmak bağırsağının adı niye onikiparmak bağırsağı?" diye sorarsanız hoca bilmiyorum der, açıklasa da zaten size bir yararı olmaz. Ama örneğin heteroftrof teoriye göre yeryüzünde ilk aminoasit oluştuğunu öğrendiniz ama bunu anlamlandıramadınız, hocanıza sorun niye ve nasıl oldu bu diye. Hocanız size
"İlk atmosferde oksijen tabakası dolayısıyla ozon tabakası yoktu, bu yüzden dünyaya gelen ışınlar şimdiki gibi süzülemiyordu. Işınların verdiği yüksek enerji ilk aminoasiti oluşturdu." tarzında bir cevap verecek. Bunu gözünüzde de canlandırabildiğiniz vakit ilk atmosferde oksijen olmadığını ve ilk aminoasit oluştuğunu unutmazsınız.

Ben Birey ve kapsül çözdüm (klasik olarak). Yanında anlayamadığım konuları Palme ve Sınavdan çözdüm.
Ezber diye biyoloji çalışmayı lise sona bırakmıştım diyebilirim. Size önerim matematikte söylediğim gibi asıl soru bankası - tekrar - deneme şeklinde gidin. Önce konuya çalışın, sonra soru bankasından o konunun testlerini bitirin. Birkaç gün sonra çalıştığınız konuyu 1-2 kere okusanız iyi olur.
(Dahası için "Attım hafızaya" isimli yazımı okuyun.)
Konunun üzerinden vakit geçtiğinde, unutur gibi olduğunuzda veya konuyla sorunlu olduğunuzda
tekrar soru bankasını çözün. Konular bittiğinde deneme kitabınızı unutmayın.

Eğer sağlık alanı düşünüyorsanız, fazladan soru bankası çözebilirsiniz. Eğer düşünmüyorsanız, size önerdiğim konu anlatım, soru bankası, tekrar, deneme dörtlüsü zaten sizi yeterli düzeye getirecektir. (konu anlatım burada altın anahtar bunu tekrar vurgulayayım.)
Son hafta yapacağınız konu tekrarı başarıya açılan kapının anahtarı bunu unutmayın.

Not: Gene çıkmış sorulardan dem vuracağım.
Çıkmış sorular biyolojide epey önemli arkadaşlar.
Örneğin bitkilerde üreme bitki konusu ve LYS konusuymuş gibi görünse de YGSde çıkan bir konu. Ben hiç şaşırmamıştım YGS'de meyve çiçek tohum görünce.


Donanımhaberden ank_yer_6 'nın  (LYS MF3te 21.) çözdüğü kitaplar:
(Kendisi bu başlıkta soruları cevaplıyor ve kaynaklar hakkında bilgi veriyor: http://forum.donanimhaber.com/m_76812145/tm.htm)

http://imgim.com/20130622_221615.jpg
(kitap yığını sizi korkuttu farkındayım, ne kadar ekmek o kadar köfte :)) )