Arkadaşlar meslek seçmek için puanların gelmesini beklemeyin. Araştırma işinin yarısını bu yaz yapın. (internetten araştırma kısmını yani) Hem size gaz olur, hem de bir dahaki yazınızın yükünü hafifletmiş olursunuz. Tercih işi zordur ve dar zamana sıkıştırılmayacak kadar önemlidir. Şu an tercih aşamasında olan biri olarak yazıyorum bunu.

Tıp mı mühendislik mi başka bir şey mi onu belirleyin. Sonra bölümleri araştırın ve seçin. Kalbinizin sesini dinlemeyi unutmayın. Ailenizin tecrübesi önemli ama ailenizi dinlerken tamamen pişman olacağınıza emin olacağınız kararlar almayın. (Kısacası gece gündüz ders çalışmaktan bıkacağınızdan emin olduğunuz halde
mühendislik yerine tıp yazmayın veya özel sektörde barınamayacağınız düşündüğünüz iletişim becerilerinizin çok üst düzey olmadığı, sürekli okuyup kendinizi geliştirme işini yapamayacağınızı düşündüğünüz, mühendislikten fazla para kazanamayacağınıza inandığınız halde tıp yerine mühendislik yazmayın.)
(Gerçi ikinci olay pek yaşanmıyor, mühendislik diye baskı yapan aile yok :) )

Hedef belirleyin dedik ama coşmayın. Ben ilk 100'e giricem, boğaziçi elektroniğe gidicem !!11!1! tarzı sözler vermeyin kendinize. Veya acayip hayaller kurmayın. "Ben stanforda gidicem hangi üniversite, oyun yapıcam hangi üniversite?" gibi sorular sormayın. Stanford hayal değil evet ama oraya giden en iyi üniversitelerde en iyi not ortalamasına sahip krem tabakadı öğrencilerdir. O en iyi üniversitelerden birini kazanmak bu işin oldukça küçük bir adımıdır.

Şöyle yapın:
-Bir maksimum hedefiniz olsun, kenarda dursun.
-Bir gidebileceğinizi düşündüğünüz akılcı hedef olsun.
-Bir de buna ihtimal vermiyorum ama işler kötü giderse de burası olabilir dediğiniz olsun.
Bu hedefleri sıralamaya göre yapın, internetten net yazıp puan hesaplayarak değil.
Arkadaşlarınız sorduğunda akılcı hedefin hedefiniz olduğunu söyleyin. Maksimum hedefin hayaliyle çalışın.
"Ya ben illa maksimum hedefime yerleşmeliyim offf." şeklinde düşüncelere kapılmayın.
Eğer objektif düşünürseniz sene sonunda tasarladığınız bu tercih aralığında yerleştiğinizi göreceksiniz.
(Not: Tıp biraz ayrı mesele.)

Bunu yaptıktan sonra yıl içinde vakit buldukça o mesleği icra eden, o bölümü okuyan kişilerle konuşursunuz.
(Ekşi sözlük ve uludağ sözlükteki üniversitelerin o bölümlerine entry girenlere özel mesaj atmak iyi bir taktik.)
Seçtiğiniz bölümü değiştirmeyeceksiniz diye bir olay yok. Ama şu var ki son hafta bölüm seçmek veya bölüm değiştirmek hiiiiiiiiiç sağlıklı değil.

O yüzden bugünün işini yarına bırakmamakta yarar var.