http://www.uzmantv.com/muzik-dinleyerek-ders-calisilir-mi

Ders çalışırken kulaklığı takmayın arkadaşlar. Siz verimli ders çalıştığınızı sanıyorsunuz ama öyle bir şey.

Bir çok öğrencinin düştüğü bir hata. En ufak şeylerde bile dikkatiniz dağılırken kulağınıza girmiş müziğin dikkatinizi dağıtmayacağını sanıyorsunuz.

Bu seneliğine bazı şeylerden ödün vermeniz gerekiyor. İşin sırrı çok soru çözmekte değil arkadaşlar, adamakıllı soru çözüp bilemediklerini sorup tekrarını yapmakta. İyi de o sorulara müzik kadar değer vermesseniz ne olacak? Soruyu çözerken üzerinde yeterince düşünemediyseniz veya dikkat hatası yaptıysanız veya soruyu çözdüğünüzde aynısı denemede karşınıza geldiğinde soruya fazla dikkat etmediğiniz için yapadıysanız iyi mi olacak?

Uzman hafif müzik eşliğinde ders çalışabilirsiniz demiş. Buradan kastı fon müziği, klasik müzik, Loreena Mckennit filan. Gidip de Metallica dinlemeyin.

"Ben müziğimi dinlerim yaa o kadar da değil." demeyin. Şimdiden böyle diyorsanız ben ne yazarsam boş. Siz bu yarışı kazanmaya yeteri kadar önem vermiyorsunuz demek bu.

Bazı arkadaşlarım bu sene bunu söylediğimde "Ama sınıfta çok ses oluyor, konsantre olamıyoruz." şeklinde bir antitez oluşturdu.

Buna karşı alabileceğiniz önlemler:

1-Hocanızdan kütüphane veya boş bir sınıfa gitmek üzere izin isteyin. Dikkat izin isterken mutlaka elinizde kalem kutu kitap olsun daha inandırıcı olur. :)

2-Hocanız mankafa çıktıysa ve izin vermiyorsa ona "Hocam, sınıfta çok gürültü var ders çalışamıyoruz diye yakının. Hoca sınıfı susturmaya çalışacak.
Bunu ne kadar çok kişi yaparsanız o kadar etkili olur.

3-Arkadaşlarınıza konuşup anlaşmaya çalışın. Gerekirse asi olun.

4-Gene olmuyorsa, konsantrasyonunuzun dağılmayacağını düşündüğünüz bir dersi o gürültü derslerde çözün.

Eğer hiçkimsenin YGS-LYSyi sallamadığı, herkesin her derste tahammül edilemmeyecek düzeyde gürültü yaptığı bir distopyada yaşıyorsunuz o okuldan derhal topuklayın.

Dipnot: Hocalar ders işliyorsa bu iyi bir fırsat, bu durumda hocadan başka gürültü yapan olmaz. Kitabınızı sıranın altına koyup test çözebilirsiniz. :)

Bir de arkadaşlar dinlediğiniz müzikler gerçek sınavda aklınıza gelecek. Az buz da olsa konsantrasyonunuzun dağıldığı zamanlar olacak. Bunu engellemek için müziği bu sene hepten bırakmayı veya en azından son iki hafta bırakmanızı öneririm. YGS'de bırakmıştım, LYS'de bırakmayı unuttum. LYS'de bolcana aklıma geldi. :( YGS'de gelmedi.