Arkadaşlar hepiniz plan diyince "Sabah aç karnına fizik, öğlen tok karnına 40 dakika organik kimya." tarzı şeyler düşünüyorsunuz.

Tamam lisenin başından beri düzenli çalışan veya 11.sınıftan ygs-lys kasmaya başlayanlar için bu planlar uygun olabilir.

Ama muhtemelen siz de benim gibi çoğu işi lise sona bıraktınız. Korkmayın, geç değil.

(Aslında ilk 100e girmek için geç olabilir, ama önemli olan sizi üniversiteye sokup alanınızda uzman yapıp başarılı ve huzurlu bir meslek hayatı geçirmenizi sağlamak, gereksiz lise derslerini ezberleyip, üst sıralara oynayacağım diye tarihten felsefeden kaynak bitirmeniz değil.)

Şu an karşılaştığınız sorun şu ki düzenli çalışmaya alışık değilsiniz. Bu yılı çok zor, yaşamınızın geri kalan yıllarını ise kolay sanıyorsunuz. Korkarım ki bu iş giderek zorlaşıyor, abim denizci ve gemide kalıyor, bu aslında teorik olarak 24 saat çalışmak demek. Siz ise bir yıl dişinizi sıkıp daha önce çalışmadığınız kadar çalışmaya bakacaksınız. Belki de ileri de üniversitede kalın kalın mühendislik kitaplarını
zevk alarak bitirirken "ulen ygs-lys dönemimi gözümde fazla büyütmüşüm diyeceksiniz."

Ama ilk iş sizi çalışmaya hazırlamak lazım.

Arkadaşlar eğer ciddi bir hedefiniz (örneğin Tıp) varsa ki olsun, yani benim hedefim dandik olsa da olur diyip de günde 1-2 saat fazladan çalışmanın lafını yapıp bir senenizi çöpe atmayın derim, şunu demelisiniz.

"Her gün ve tüm gün çalışmalıyım."

İdeal YGS-LYS öğrencisi tipi budur. Tabii bu mertebeye erişmek kolay değil.

2011 Türkiye Birincisi: (3. dakika 43. saniyeye gidin.)



Bakın adam ne diyor, "Eksiklerimin belirleyip üzerine gittim." diyor. İşte planlı çalışma budur.

Plan yazmak çok zevklidir, insanı heveslendirir.
Planı uygulamaya başladıktan 10 dakika sonra planı uygulayamayacağınızı anlarsınız.
Yazarken iyiydi ama :)

Açıkçası ben donanımhaberde derece yapamayacak, hedefine varamayacak çocuğu yazın hemen buluyorum. Ders programı yapmış, programın resmini çekip paylaşmış oluyorlar genelde. Hele bir de programda dolu dolu YGS Matematik YGS Kimya varsa.. (Çok genellemeyeyim ama durum bu malesef.)
Bkz: Yazın ders çalışmak

Fıslamayı engellemek için ne yapmalıyız?
Öncelikle durumumuzu gözden geçirmeliyiz.
Yazın 8 saat uyuyalım. Hadi 4 saat de yemeğe çişe dişe felan gitsin. Kaldı 12 saat. Bu demek ki 12 saatimiz var.
Okul başladığında;
Haftaiçi dershaneye gitmediğimde, saat 4te evde oluyordum. 12'de yatardım.
Haftaiçi dershaneye gittiğimde ben 7.30da evde oluyordum
Ama siz 9.30da filan olursunuz muhtemelen.
Haftasonu ise ben cumartesileri 1, pazarları 7 gibi evdeyim.

O zaman yazdan başlayalım.

Öncelikle "Yazın ders çalışmak" isimli yazıdan yöntemimizi seçtik. Konuları toplu olarak görmeliyiz.
Bir kenara yazın.
Benim geçen yıl şu anki aklım olsaydı sözel çalışmayı ve 12.sınıfın belli konularına çalışmayı seçerdim. (Bir de 11.sınıf kimyası.) Yazıyorum konuları
Türkçe
-Türkçe - Paragraf (+ Kelimede anlam, cümlede anlam)
-Türkçe - Dilbilgisi
Tarih 
-Osmanlıdan önce (9.sınıf)
-Osmanlı (10.sınıf)
-İnkılap (11.sınıf)
Coğrafya, ben ilk 5 üniteyi öneririm, Türkiyenin iklimlerini filan sınavdan önce de çalışabilirsiniz.
-Dünyanın Şekli ve Coğrafi Konum
-Dünyanın Hareketleri
-Harita Bilgisi
-İklim Bilgisi
-İç ve Dış Kuvvetler (Dikkat edin bu konuda gereksiz ezberler var, onlardan kaçınmaya çalışıyoruz, mümkünse ygs sorularına da az göz gezdirin.)
Felsefe, felsefeyi ben 11. sınıfta dinlemiştim, gece yatmadan önce 5 dakikada okuyup sabah kalktığımda serviste çözüyordum, siz de böyle yapabilirsiniz.
Ama hazır zaman varken çalışabilirsiniz de.
Matematik; 
-Özel Tanımlı Fonksiyonlar (Okul tarafından şişirildikçe şişirilen çok kolay bir konu)
-Limit
-Limit (Belirsizlikler)
-Türev Alma Kuralları
Matematikçe işleyeceğiniz, normalde okulun ilk dönemini oluşturmasına rağmen kolay olan bu konuları şimdiden çalışmanız okul zamanı hem bunları
tekrar etmenizi hem de önden integrale yürümenizi sağlayacak. Bu konulardan sadece limitin tanımını anlamak biraz zorlayabilir sizi, geri kalanı kolaydır.
İntegral baba, bunları zamanında çalışmazsanız integral %100 YGS'den sonraya kalır. O yüzden dikkat.

Biyoloji:
-Sindiriim Sistemi
-Solunum Sistemi
-Dolaşım Sistemi
(Not: Sistemler YGS'de de çıkıyor, bunlardan 2011'de çıktı, aman dikkat.)
Organik:
-Adlandırma Kuralları
-İzomeri

Ağustos 30'a kadar çalışacağımızı düşünsek 15 Temmuzdan itibaren 46 günümüz var.
(Genişletilebilir elbette.)

Dikkat: Deli gibi çalışmaya başlamayın, daha önceki ibretlik arkadaşlardan yola çıkıp işleri ağırdan alıcaz, sonra tempo artar. Yazıyı yazmayı bitirdikten sonra farkettim ki hiç soru sayısı söylememişim. Eylülün başına da 150-200 arası çözüyordum. Okul başlayınca pek istikrarlı bir sayı yoktu ben de bıraktım saymayı. Ama yazınki iş yükümden biraz daha ağır bir yükü hiç kesintisiz devam ettirdim, tatil yapmamaya özen gösterdim. Bir ay çok çalışıp bıkıp 3 ay dinlenmektense 3 ay normal çalışmak çok daha iyidir arkadaşlar.

Tarihi ünite ünite okuyabilirsiniz, 9.sınıf tarihiyle fazla zaman kaybetmeyin, kaç ünite varsa ona göre günlere yayarsınız.
Ben derim ki tarih 21 günde bitsin, 3 hafta yeterli değil mi?
Coğrafyada 5 üniteciğimiz var. 5 günde 1 ünite 25 günde coğrafyanın %80'i diyesim geldi, yalnız şu da var ki ünitelerin bazıları diğerlerinden kolay.
İlla gün saymanıza gerek yok.
Felsefede zaten fazla bir şey yok, canınız istediğinde okur çözersiniz.
Matematikte ÖTF için 1 ya da 2 gün. Limit için 10 gün. Türev alma kuralları için 7 gün. Fazla fazla yazdım.
Organiğe 46 günün son 10 gününde başlarsınız.
Türkçe paragraf ise her gün, konu anlatımı ilk 10 gün, test çözme işini ise her gün yapacaksınız.
Böyle kabataslak yazdım. Bu yazının amacı bu kadar fazla vakitte yayarak da olsa ders işleyerek çok fazla gelişim kaydedeceğinizi göstermek.
Ha, benim büyük planlarım var, sen zaten lisede ineklemişsin/senin dereceden berbat ben daha iyisini yaparım diyorsanız, buyrun yazı kendiniz için cehenneme çevirin sonra okul başladı mı "Yeter çalıştığım yaaa." moduna girin.

Yarına veya haftaiçinde işlememiz gereken ders ve konuları yazdığımızda program çıkmış oluyor. 40 dakika ders 10 dakika dinlenme şeklinde yapacağız çalışmaları. (Dinlenme evresinde 10 dakikayı aştıracak şeylerle uğraşmayın. Dergi karıştırabilirsiniz. Telefonunuzdan ufak oyunlar oynayabilirsiniz. Müzik dinlemeyi bırakın demiştim hala diyorum. İnternete takılmamanızı öneririm. Bir de bağımlılık yapıcı oyunlar oynamayın, counter PES atmayın. 40'ın üzerine çıkmak çok iyi değil, ama 40'ınız üzerine çıktığınızda ders hala akıyorsa, kendinizi zorlamak "Dayan koçum." diye kendinizi motive etme durumu olmuyorsa devam edebilirsiniz de.
Bir de konu anlatımını uyandığınızda ilk iş olarak yapsanız daha iyi, sabah kafanız bomboş olur, odaklanma sorunu yaşamazsınız. azimliyazar.blogspot.com

Programa konuları gün gün yazabilirsiniz, ama ben derimki kendinizi serbest bırakın, işlemeniz gereken konuları yazın gün gün halledin.
Örneğin benim ilk haftam: sindirim sistemi, tarih, türkçe paragraf, limit (belirsizlik hariç) , coğrafi konum işlemem gerek.
İlk gün canım istedi biyolojiye baktım. Sabah kitaptan konu anlatımına çalıştım. (Biyoloji dışındaki tüm konu anlatımını videolardan yapıyoruz, biyolojide kitabı okuyabiliriz.) Sonra test çözdüm.
Tabii "Türkçe - Paragraf"ı alışkanlık edindim, ilk konu olan "Kelimede anlam"a başladım, paragrafta anlama da yavaş yavaş geleceğim. Kelimede anlamı okudum zaten kısa bir şey ve test çözdüm. Ama her gün paragraf çözmeyi alışkanlık haline getirecektik bu yüzden de Öğlen istediğim zamanda bir tane akşam istediğim zamanda bir tane de paragraf çözdüm. İlk gün böyle geçti.
Kötü senaryo: Ertesi gün didime dedemlere gittik ve dedelere geldim. Hiçbir şey çalışamayıp yazın yattım, okul zamanı çalışırım :)) Halbuki ne de güzel başlamıştım.
Ertesi gün önceki gün biraz yattım aslında diyip limite başladım. Youtube'dan çalışıyorum konuyu. Ardından testimi çözdüm.
Öğlen bir de tarihte tarihe giriş'i okudum, 2 tane test çözdüm (böyle bir konudan da anca 2 tane çözülür herhalde.) Gereksiz ezbere kaçmadım... Nümizmatik ne bilmiyorum. Ama tarihi olgunun ne olduğunu bilip örnek verebilirim.
Okuduğum şeyleri akıl süzgecinden geçirip yazanın ne söylediğini iyice anladım. Okurken anlamadığım yerlere geri dönüp ne demiş bir daha baktım.
Akşam da ilkçağ uygarlıklarını not defterime ufak notlar da alarak işledim. (Dikkat: Ufak! Lidyalılarla Medler arasında olan savaşta güneş tutulması olması sadece yüzünüzde tebessüm ettirecek bir detay, fazlası değil. Bu okul sınavı değil. Ama Lidyalıların Anadolu üzerindeki ticaret yolları üzerinde kurulup ticaretle ilgilenen bir ülke olması, bu yüzden parayı bulmaları ve paralı asker kullandıkları için zayıf olmaları ve yıkılmaları önemli. Yorum sorusu olarak sorulabilir. ) Önceki günkü işlediğim sindirim sistemini tekrar ettim. Bir test daha çözdüm sindirimden, test kalmamışsa önceki çözdüklerime göz gezdirdim.
Cümlede anlamı da işledim, paragraf çözmeyi alışkanlık edinmiştim, 2 tane paragraf testi de bugün çözdüm.
Kötü senaryo: Ertesi gün misafirler geldi bütün gün oturdular gitmek bilmediler. Hiçbir şey yapamadım.
Ertesi gün misafirler geldiği için, veya benim kafama misafirler geldi, biraz boş geçtim. Ama paragrafımı çözüp tarihten de bir ünite okuma fırsatı buldum. Zaten şu an programda dengedeyiz ama haftanın geri kalan günlerinde ne yapacağımızı ufak bir yere not alabiliriz.
Bugün çarşamba; yarın perşembe yapılcaklar: 1- Coğrafyaya başla. 2-Limiti ve sindirimi tekrar et, göz gezdir. 3-Paragraf çöz. 4-Tarihten de bir ünite.
Perşembe bunları yaparsanız tebrikler, programı geç kalmadan bitirebilirsiniz. Şimdi yapacağınız şey cuma
1-2 gün dediğim ve listeye bile yazmadığım ÖTF'yi aradan çıkarmak, tarih ve türkçede de ilerlemeye devam etmek. Coğrafyadan kısa bir konuyu bitirdiyseniz öbür konuya geçebilirsiniz. Limit belirsizliklere
geçmeyin.

UYARI: Haftasonunu da konu anlatımıyla birlikte tekrara ayırın mutlaka. Tekrar illa olsun.

UYARI: Konuları bölük pörçük etmemenizi öneririm. Örneğin sindirim sistemi işlediğiniz gün bitsin. Bölerseniz daha
fazla tekrar yapma imkanı bulabilirsiniz ama muhtemelen tekrar etmek istemezsiniz ve bölmeyi alışkanlık yaptığınızda okul zamanı zorluk yaşarsınız.
Okul zamanı konu anlatım çalışma süreniz kısıtlı.

Not: Yazın oyun oynamaya, televizyon izlemeye devam edebilirsiniz ama okul başladı mı veya siz çalışma havasına girdiniz mi kesin.

Not: Aşağıdaki olay tamamen örnektir arkadaşlar, hangi konunun ne kadar zamanda biteceğini çok detaya inerek hesaplamadım. Ama bu hızda giderseniz yukarıda yazdığım dersleri bitirirsiniz gibime geliyor. Ağustos 30'da tamamen bitmez belki ama okullar açılmadan hallolur.

İlk hafta yukarıdaki gidişatla şöyle bir şey oldu:
Tüm bunları yapmak için günde 12 saatiniz vardı:

Pazartesi
Sindirim sistemi + Test
Kelimede Anlam + Test
Paragraf (2 Test)
Bir yığın oyun, dizi, kitap, film.

Not: Pazartesiyi niye kırmızı yazdım? Çünkü en kritik gün bu. Bu başlama günü. Bu hafta toptan kritik aslında.

Salı
Limit Konu Anlatımı (Belirsizlikler yok) + Test
Tarihe giriş ve İlkçağ Uygarlıkları + Test
Sindirim Sistemi tekrar + Az Test
Cümlede Anlam + Test
Paragraf (2 Test)

Çarşamba
Tarih bilmemne ünitesi + test
Paragraf (2 Test)

Perşembe
Coğrafya Dünyanın Şekli ve Coğrafi Konum + test
Limit tekrar + test
Sindirim tekrar
Türkçede sırada ne varsa (dilbilgisi hariç)
Paragraf (2 Test)

Cuma
ÖTF + test
Türkçede sırada ne varsa (dilbilgisi hariç)
Paragraf (2 Test)
Tarihte ilerleme

Cumartesi
ÖTF Tekrar
Türkçede sırada ne varsa (dilbilgisi hariç)
Paragraf (2 Test)
Tarihte ilerleme
Size kalmış

Pazar
Limit tekrar
Sindirim tekrar
Tarihler tekrar
Türkçede sırada ne varsa (dilbilgisi hariç)
Paragraf (2 Test)
Felsefe ilk konunun okunması

Türkçe'de sırada ne varsa yazdığım her yerde ders çalıştıysanız zaten Türkçenin paragraf konu anlatımı kısa sürede biter, dil bilgisini de arada arada halledersiniz. Yazdıklarım hafif görünüyor ama şu an limitin başı ve ötfyi bitirerek matematiğin okulda işlenen ilk aylık bölümü bitti zaten. 46 gün yazmıştım 6 buçuk hafta. Bu demektir ki haftaya 9.sınıf tarihi bitirdiğinizde benzer tempoyu 10.sınıf ve 11.sınıf tarihte de yaptığınızda tarih biter. Bitirmek zorunda değilsiniz 30 Ağustostan çok sonra okullar açılıyor. Ama ne kadar erken o kadar iyi.
Biyolojide bu hafta sindirim sistemini işleyerek %33ü hallettiniz zaten. Biyolojiyi bitirdiğinizde organiğe geçersiniz.
Felsefeyi canınız istediğinde okuyup test çözersiniz.
Coğrafyadan da bir ünite işledik. Dikkat! Coğrafyada iklime ve iç-dış kuvvetlere gelince sıkılacaksınız muhtemelen. Ben orada çalışmayı bırakmıştım. Sonra ne oldu? YGS'den önce zaman ayırıp çalışmak zorunda kaldım, pişman oldum. Bunu yapacağınıza sıkıldığınız konuyu o hafta içine dahil olmak üzere
1 gün erteleyin. Ama haftalar sonrasına bırakıp programı berbat etmeyin.

30 Ağustosta zaferinizi kutlarsınız artık. :)

Not: Ramazan geldi hoş geldi, bu sene oruç tutmayabilirsiniz. (Hatta oruç tutmadığınız her gün için vicdan azabı çekmek yerine ders orucu tutabilirsiniz. Okumak farz-ı kifayedir ne de olsa. Oruç tutarsanız illa vampir tarzı gece yaşamaya başlayacaksınız, iyi olmayacak. İlla tutucam derseniz programınızı geceye uyarlayın ne yapalım.

Yaz planını böyle yaptık. Okul zamanı gelince hem siz üzerinizden tembelliği atmış olacaksınız hem de çevrenizde herkesin ders çalıştığını göreceksiniz.
Bu yüzden program bundan çok daha ağır olacak. Her gün o gün işlediğiniz veya önceki gün işlediğiniz konuyu tekrar edip testini çözeceksiniz.
Sakın konuları biriktirmeyin veya ileriki bir zamana ertelemeyin. Şöyle söyleyeyim, ben YGS-LYS karışık gidiyordum, fizikte son iki konu olan mıknatıs ve dalgalarda bıraktım LYSyi YGS kasmaya başladım. YGS'de dalgalar çıktı ve yapamadım. -.-
YGS-LYS karışık gidin, bunu ileriki yazılarımda detaylı olarak açıklayacağım.

Okul zamanı nasıl plan yapmanız gerektiği üzerinde de duracağım ama işin özü, anafikir bu.
Konuları günlere vermek.
Yukarıdakini yazın yapabilirseniz okul zamanı yapmaktan da çekineceğinizi sanmam.

Ve unutmayın;

Plandan daha önemli bir şey var ki o da ertelemekten vazgeçmek.