Bloguma gelen bir yorumdan (sorudan) hareketle bu konunun üzerinde de biraz durayım dedim. Benim arkadaşlarımın arasında özel okula hatta açık öğretime geçenler oldu. Açıkçası ben de düze geçmeyi düşündüm, çünkü evimle okul arası yol 40 dakika ama düz lise yürüme mesafesi. Ve yarım gün olduğundan okuldan çıktığım gibi dershaneye gidebilirdim, muhtemelen bomboş olurdu. Rapor alıcam diye uğraşmak zorunda da kalmazdım. (Gerçi raporu veli iznine çevirdiler, bir dahaki yıllarda çevirirler mi bilinmez.)

Ama ben okulumdan mezun olmak istedim, başka liseye geçmeye cesaret edemedim. Zaten başka ile taşındığım için bir kez okul değiştirmiştim.

Malum AOBP kalktığı için lise başarısı artık önemsiz. (Gene de bu konuyu rehberlikçinize danışın, ben takip edemiyorum artık.) O yüzden okul değiştirmeniz mantıklı bir seçim olabilir. Eğer lise size ders çalışma disiplini kazandırmayacaksa, sınıfta kimse ders çalışmıyorsa, muhabbetten sizin de çalışmanızı engelliyorlarsa ve okul size yardımcı olmuyorsa okul değiştirmenizi tavsiye ederim. Sırf son sınıf dersleri için böyle bir okulda kalınmaz. Bizim boş derslerin %90'unda millet ders çalışıyordu. Çoğunda da sınıfta sessizlik hakimdi ama gürültülü olduğu zamanlar da oluyordu. Benimki iyi bir Anadolu lisesiydi, buna rağmen böyleydi. Ve sınav haftaları uykusuzluk, yorgunluk ve YGS çalışmalarının aksaması demekti. 

Son söylediğim olay bir çok YGS-LYS öğrencisinin işi bir dahaki yıla ertelemesine sebep olur. Çünkü okul ile dershaneyi aynı anda götürmek epey zordur. (Bu yüzden sürekli yazın sözel + 12.sınıf çalışın diyorum ya.)
Lise değiştirmek, açık öğretime geçmek gibi radikal kararlar alabilirsiniz ama asla pes etmeyin. "Bir dahaki yıl çalışırım." demeyin, zaman değerli, bu sene de çalışsanız bir kaybınız olmaz.