Eve geldiniz, yemeğinizi yediniz, hevesle dersinize oturdunuz. Ama o da ne? Daha tek bir soru çözmeden üzerinize bir ağırlık çöktü, uykunuz geldi ya la?

Öncelikle şunu söyleyeyim bu durumun tek sebebi uykusuzluk değil.

A-Yemek yediğiniz için sindirim sisteminiz hızlandı diğer tüm sistemleriniz yavaşladı.

B-Son yıla kadar adamakıllı ders çalışmadınız, heves de elinize kalemi aldığınız anda geçti. Hamsınız.

C-Çevresel etmenlerden dolayı ders çalışamıyorsunuz/uykunuz geliyor.

D-Aşırı yorgunluk (Fiziksel aktivite sonrası)

E-Ve tabii ki psikolojik etmenler

Önce şunu bir izleyin.

http://www.uzmantv.com/ders-calisirken-uykum-geliyor-bunu-nasil-engellerim

Mutlaka uzmanımızın da dediği gibi 6-8 saat arası uymalıyız arkadaşlar. 7 saat bence iyidir, ben 7 saat uyuyorum ve vücudum alıştı, hala da 7 saat uyuyorum.

7 saat uyumak kadar her gün aynı saatte yatıp kalkmak, bir düzen kurmak da önemlidir.
Böylece vücut o saatte yatağa gitmeye alışık olacağından hemen uykuya dalar.

Yatmadan önce ne aç ne tok olunmalıdır. Aç olursanız zaten karnınız guruldar ve kendinizi mutfakta tıkınırken bulursunuz. ,)

Önceki günden uykusuzsanız uzman ablanın dediği gibi öğle uykusu yapabilirsiniz.

Şimdi bazı çözümler (Üstteki sorunlarla eşleştirdim.)

A- Çok yemek yiyip karnınızı şişirmeyin.

B- Bunu çalışarak aşacaksınız. Yazının devamını okuyun.

C- Rahat ve yumuşacık bir koltukta ders çalışıyorsanız gelir tabii uykunuz. Saat 00.30 gibi aşırı uykum geldi, tv karşısında koltuğa oturmuş Supernatural izliyordum, dayanamadım resmen artık bitsin dedim. Sonra uykumu açmak için (7.30da kalkarsam oruca dayanamam.) bilgisayara oturayım şu blog işini de halledeyim dedim.
Saat 4.36 şuan da. Halbuki blog yazmak beyin de kullandığımız için çok daha efor sarfettiren bir iş. Ama yaza yaza uykum açıldı & sandalyede oturuyorum.
Uykudan eser kalmadı.

Gene odanın çok sıcak olması, az ışıklandırılmış olması, havasız olması bir etken. Bir de uykuyla alakası yok ama masanızın çok pasaklı olması
ders çalışma isteğini azaltıyor (kendimden biliyorum) temizleyip rahatça çalışılabilen bir yer haline getirin orayı.

D- Yoğun fiziksel aktivite sonrası çalışacağınız dersten hayır gelmez. (tabii alışık değilseniz.) Yatın zıbarın. Çözüm fiziksel aktiviteleri azaltmak
hatta yoketmek. Bu senelik bazı şeylerden ödün vermelisiniz.

E-...

Hala aradığınız çözüme kavuşamadıysanız suçu psikolojiye atın arkadaşlar! Şimdi yarım saat çalışayım açılırım deyin. Bu yalan değil. Gerçekten de dersin içine girip konuyla muhabbet sahibi olunca dış dünyayla fazla alakanız kalmayacak ve uykunuz da gidecek.
"İşte bu ya! Benim durumum psikolojikti aslında, ders çalışmam için bir engel yok." deyiverin. Suçu psikoloji bilimine atın onlar düşünsün. Bunları benim söylemem çok kolaymış gibi gelebilir size ama birkaç öncesinden aynı dertten fazlasıyla muzdaripttim. Hatta lise genelinde aynıydı. Ben genelde çalışabilecek havamdaysam çalışıyor, değilsem okuldan gelip yemek yiyip bir güzel uyuyor öyle çalışıyordum. Büyük çaplı konu çalışmalarımı ise haftasonu yapmaya özen gösteriyorum.

Bu yazının ana düşüncesi şu ki: çalışmaya başladınız mı gerisi gelir, uyku bahane ders çalışmak şahane.

Uyarı: Yemişim Erdal Demirkıran'ı. 4 saat uykuyla yaşam mümkün olsaydı doktorlar haberlere çıkıp 8 saat hurafedir 4 saat uyuyun diye bağırıp dururdu. 4 saat uyuyacam diye hem sağlığınızdan hem uyku düzeninizden olmayın.

Not: Sakın, ders çalışamıyorum uykum var deyip başka işlerle uğraşmayın. Bahane yaratmak bu yıl yapacağınız en büyük hatadır onu söyleyeyim.

Not2: Ha unutmadan, gözünüzde de bir sorun olabilir, göz doktoruna da gidin bir. Bu sene yakına bakmaktan şaşı olacak o gözler.

Not3: Kahve + kola nın garantili uyku kaçırdığını duymuştum. Çok mecbur kalırsanız diye yazayım dedim. Ama bu sene sağlığınızı bozacak fantazilere kaçmayın derim. Hele konsantrasyon ilacı filan hiç öyle şeylere girmeyin. Geçici bir sınav için kalıcı rahatsızlıklar edinmeyin. Kafeini çok tüketmeyin.