Gördüm ki bazı arkadaşlar dershanelerde seviye belirleme sınavı olmaya başlamış, abi şu kadar şu kadar yaptım moralim çok bozuldu :'( :'( modunda gezenler var. En iyisi kendimden örnek vereyim;














İşte yazın kendine Boğaziçi, Bilkent, Odtü hedefi koymuş çok bilen kendini bilmiş inek bir gencin ilk deneme sınavında karşılaştığı fizik neti: 2,5.  

2,5

2,5




2,5





İki buçuk ya iki buçuk, şaka gibi birader. 6 ay sonra girdiğim sınavda 14 yapmam lazım ki istediğim yere gideyim, bir de bunun LYS'si olacak. 

İlk sınavda Fende 20 net yap. 22 gün kas sonra tekrar sınava gir. İleriye gidiş bekle. Gelen net 13. :) Hocalar da şaşkın "Haydaa bu çocuk dershaneye birinci girdi 114 net yapıyo 7. oluyo, birinci 100 net. Nasıl oluyor lan bu?" modundalar. Fene bakınca acı gerçek meydana çıkıyor tabii. 

Peki ben böyle sürünürken birinci nasıl 100 net yapıp puan farkını takmıştı? Kız yazın ygs fene çalışmış beyler. Ben çalışmadım. Ne kaybettim? Hiç :) 

Gördüğünüz gibi 1 ay sonraki sınavda da iş yok ama Aralığın başında Kimya ve Biyoloji adamakıllı hale gelip artık istikrarlı bir hal alıyor. Ocak ve Şubat denemelerde çıkmamış ama Fiziğin anca martta düzeldiğini sanmayın, bizim (aslında tüm dershanelerin) Fizik soruları problemli. Daha önce de söylemiştim, ÖSS'leri ÖYS'leri değiştirip soruyorlar, ama gerçek YGS öyle değil. Örneğin denemelerde içinde üç makara iki çubuk, bir çubuk altta ve onun altında 2 destek bir de  bir uca bağlı yük varken YGS'de çıkan soru: .... 1 Tahtırevalli! 

Bu arada Fizikte en sağlam yaptığım sınav şu 7.75 olan sınavdı, o sınavda henüz İş Güç Enerjiye geçmemiştik ve işlediğimiz 8 konu vardı ben hepsini yapıp 1 tanesini sallamıştım. Buradan hareketle Fizikte konular aralıkta dahi bitmemiş oluyor ama korkmayın YGS'de konuların bitip bitmemesi çok önemli değil. Ki illa bitiriyorlar. LYS'de de bitiyorlar ama bazı yerleri hızlı geçmeleri gerekebiliyor işte o sakat. Ama YGS'de konuların bitmesiyle ilgili bir endişeniz olmasın. 

İlk kez 140 nete (140 net dönüm noktası gibi bir şeydir, bu çocuğun sayısalda ilk 10 bine girme ihtimali var demektir bana göre) Aralıkta ulaştım. (Resimdeki değil) Bunu söylememdeki amaç çıkıp Ekim'de "Bütün arkadaşlarım çokça netler yapıyor ben çok geç kalmışım çalışmaya :'(" demenizi önlemek çünkü öyle bir şey yok. Sınavda sorulacak bilgiler belli, sonsuz bilgi yok. Dolayısıyla sizin bilgi birikimi olarak belli bir noktaya varmanız gerekiyor, ne kadar erken varmanız çok önemli değil.

Önemli olan istikrardır arkadaşlar. İstikrarı çok deneme çözmek sağlar. Ama çok deneme çözmek yetmez. Her denemeyi hakkıyla, sanki gerçek sınavdaymış gibi çözmelisiniz. Evde çözüyorsanız saat tutmalı tuvalet arası vermemelisiniz, çözerken bir yandan da fıstık yememelisiniz. "Bunu öylesine çözeyim de öbür denemeyi gerçekten çözüyormuş gibi çözerim." diye bahane vermek 160 dakika kayıptır.

Peki denemelerde sürekli iyi yapıp da gerçek sınavda başarısız olan arkadaşlar ne yapıyor? Çoğu Türkçe'ye gereğinden fazla vakit ayırıp Sosyali hatta Feni yetiştiremiyorlar. Bu yüzden denemeleri hakkıyla çözüp sınav gününün tatbikatını 

Artık geleneksel olarak verdiğim öneriyi tekrar vereyim. Geçmiş yılın YGS sorularını kitapçık şeklinde alıp Mart ayında deneyin, yetiştiremiyor musunuz bir bakın. Ben gerçek denemelerde 40 dakika süre arttırırken YGS 2011'in son sorusunu çözdüğümde sürenin bittiğini görünce şoke olmuştum. 2013'te de benzer bir şeyin başıma geleceğini biliyordum bu yüzden sosyali biraz daha hızlı yapıp boşlarıma geri dönmek için süre arttırdım. 

Bir arkadaşım ise demişti ki "İşte ben denemelerde hep yetiştiriyordum da YGS'yi yetiştiremedim ehü ehü :( :( " "Hep yetiştiriyordun yani öyle mi?" diye üsteleyince "Arasıra felsefeyi yetiştiremiyorum." cevabını almıştım. E tabii, o sınav denemelere benzemez, süre arttırıyor olman gerekirdi."

Neyse konu amacından saptı. 
Özetle söylemek istediğim şey Aralığa yani konuların %80'inin bittiği zamana kadar moral bozacak bir şey yok ama ben ne dersem diyeyim moraliniz bozulacak. Bu iyi bir şey. "Nasolsa sonra arttırıyormuşuz." diyip yan gelip yatmayın sakın. O 7.75 yaptım diye övündüğüm fizik netini yaparken 3 kitabı aynı anda çözüyordum. 2.5 yaptığım sırada ise 1 kitap. (Bu fiziğe has bir şey tabii, daha önce söylediğim gibi amaç çalışmak değil öğrenmek, benim fiziği öğrenmem için 3 kitap gerekiyordu yani.) Buradan hareketle "Günde kaç saat çalışmalıyım?" (Cevap: Tüm gün) "Acaba ne kadar çalışsam yeterli olur?" diyen arkadaşlar da böyle soruların cevabını kendi kendine kavradıklarını anlayabilir. Yani tempo kendiliğinden artıyor, siz akışına bırakıp gereğini yapın yeter.

LYS PERFORMANSIM



Bunu eklemeyi unutmuşum, buraya ekleyeyim dedim.