Bu tür yazıları sene sonuna bırakacaktım ama malum YGS açıklandı, yavaştan ileriye yönelik puan ve tercih hesapları başlar. O yüzden çok dikkatli olmanız gereken bu konuda bir uyarı yapmam gerek.

Geçenlerde bir internet sitesinde (hangi site olduğunu muhtemelen biliyorsunuz.) bir çocuğa rastgeldim. Çocuk İTÜ Makina kazanmış daha yeni. Hazırlık okuyor. Siteye konu açmış. Okulunu ve bölümünü iyice övmüş. En iyi bölüm makinadır demiş. Makina da en iyi İTÜ'de okunur demiş. Bu mantıkla gidilmesi gereken en iyi yerin İTÜ Makina olduğunu söylemiş.

Şimdi bu yazıyı yazmamın nedeni İTÜ Makina'nın kötü veya iyi olması değil. Çocuk daha hazırlık okuyor ama sanarsın mezun olmuş piyasaya atılmış feleğin çemberinden geçmiş. Öyle bir konuşması var ki. Boğaziçi için diyor oradan çıkan yönetici olur. 
Bilkent için fakirler yurt parasından kâr etmek için yazıyor. ("-_-) 
ODTÜ için İngilizce okumak o kadar iyi değil, İngilizce her yerde öğrenilir Türkçe daha iyi.
En gıral İTÜ lololo.

Sorsan daha bir bölüm dersine girmemiş. Yardırıyor da yardırıyor. O kadar saçma şeyler söylemiş ki ben de müdahale ettim. Ama konudaki başkaları tarafından saldırıya uğradım. En çok dikkatimi çeken şey Bilkent EE mezunuyum okul burssuzlardan dolayı zorlamıyordu Avea'da zor iş buldum keşke makine tercih etseydim diyen eleman.

Ertesi gün ortaya çıkan şey şu; o hazırlıktaki adamın 7 tane fake hesabı varmış. Bu konudaki bana saldıran "başkaları" meğerse hep aynı kişiymiş. Bilkentte okuduğunu söyleyen de aynı fakemiş. 

Adam tam bir şizofren çıktı Rıza baba :)

Admine o kadar mesaj attım. Yapmayın etmeyin, bu çocuk herhangi bir otorite olmadan milleti yönlendiriyor, insanların geleceğiyle oynuyor. Kapatın şu konuyu. Tabii ki iq seviyesi bir hayli düşük olan ve mesaj silmekten başka bir şey yapmayan gerizekalı donanımhaber adminleri konuyu kapatmadı. Site her zamanki gibi bilgi kirliliğiyle öyle kaldı.

En azından kendi okuyucularımı kurtarayım..

*

Arkadaşlar tercih yaptığınız yeri araştırıyorken ilk yapmanız gereken şey oranın mezunu olmuş çalışan kişileriyle birebir görüşmek. Telefon da olur. Araya aracı sokmanızı pek önermem. Sorular hazırlayın bol bol sorun. Aynı zamanda kişinin sosyal statüsüne ve maaşına dikkat edin. (Eve doğalgaz takmaya gelen makine mühendisliği mezunu usta bana makine yaz demişti de o yüzden söyledim bunu.)

İkinci olarak, ekşisözlük olur, donanimhaber olur, uludağsözlük olur, o okullara giden kişileri bulup tek tek özel mesaj atın. Ama bu mesajları okul tanıtmak gibi bir amacı olmayan, sadece geçiyormuş uğramış kişilere atın. Yani okuluna gereksiz yere hayran kişilere atmayın çünkü bu zavallı gibi hazırlıkta okuyan kişiler çıkabilir karşınıza :)

İlkinden mezunlar napıyor onu öğreneceksiniz, ikincisinden okul nasıl bir yer. Bunlar kritik şeyler.

Ve tabii kendi özel sebeplerinizi de ihmal etmeyin. Basit bir örnek vereyim geçen yıl tıp yazacak olsam gözüm kapalı Cerrahpaşa yazardım, bu seneki aklımla ise gözüm kapalı Uludağ yazardım. Tıp yazacaksam kendi şehrimde okurdum yani. Tabii bu benim görüşüm. Ve kendime özel bir sebebim.

Özetle; internette kötü insanlar var. Güvenilir bir kaynak olmadıkları halde sağdan soldan çırptıkları bilgilerle sizi yalan yanlış yönlendirebiliyorlar. Araştırma yaparken ilk aradığınız şey tecrübe olsun. Örneğin ben Bilkentte Bilgisayar mühendisliğindeyim, 2 ay sonra birinci sınıfı bitiricem. Ben tutup da bilgisayar mühendisliği çok havalı diğer mühendisliklerden şundan bundan iyi dersem beni dinlemeyin. Çünkü ne kendim mezun oldum ne de aynı bölümden mezun tanıdığım var. Öyle biri olsaydı onun yaşamını örnek olarak gösterirdim ama "mezunlar para basıyor" gibi genellemelerde bulunmazdım. İşte insanlar bu konuda hassas değil. Cem Yılmaz'ın dediği gibi ülkede "Bilmiyorum." diye bir söz mevcut değil.



Bu arada sonuçlar ne oldu ya? :)