Kapsamlı bir tanıtım yazısı yazacağım, okulun iyi ve kötü yanlarını detaylıca yazacağım, okulda zamanımın nasıl geçtiğini yazacağım fakat şu an yaz okulundayım, haftaya Matematik vizem var. Bu yüzden bu yazı bir hafta gecikebilir. (Çalışmaktan bunaldığım bir vakit de yazabilirim belli olmaz.)

Fakat şimdiden soru alayım da benim de yazacağım yazı konusunda kafamda net bir şeyler oluşsun.

Not: Bu arada gelmeyi düşünen varsa çay kahve içmeye beklerim.

Kişisel sorular için: dolkrutos@gmail.com
Ama yine de sorunuzu buraya yazsanız daha iyi olur.

Siz sormadan şunlara cevap vereyim:

Sık Sorulan Sorular 
(Cevapları kısa tutmaya çalıştım, merak ettiğiniz/anlamadığınız kısımları sorabilirsiniz. İleriki yazımda daha detaylı yazabilirim.)

"Okuldan memnun musun?"

Evet

"Burslu burssuz ayrımı var mı?"

Okulun ücreti orta gelirli ve tek çocuk okutan bir aile için makul bir ücret. (yılda 24 bin lira) Bu yüzden çok zengin ve havalı bir ortam olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuyla ilgili uzun uzun yazacağım ama eğer bu konu aklınıza takılıyorsa sizi korkutanın ne olduğunu açık açık yazın, çekinmeyin. Cevaplarım. Bu arada burası okuduğum ilk özel okul. 

"Burs kesiliyor mu?"

Hazırlıkta 2 sene okuma hakkınız var. Bunu geçince kesiliyor. Fakat bu normal. ODTÜ'de 2'yi geçerseniz başka okula gönderiyorlar. Bölümde ise 7 yıl kalma hakkınız var, fazlasında yine kesiyorlar. 2 + 7 = 9 yıl içinde bitirmeye bakın okulu. :))) Ha bir de kapsamlı burs 5 yıldan sonra kesiliyor.

Kapsamlı Burs nedir?

Bilkent'in ilk 10 bine giren tam burslulara verdiği burs. 2 kişilik oda beleş. Ayda 570 lira da harçlık. 

"Kampüs nasıl?"

Kampüs güzel. Çiçekler, yeşillikler felan. Yurtlar ile fakülteler arası mesafe çok az. Ben yurttan çıktıktan 5 dakika sonra derste oluyorum. Malesef çok bayır. Az düz bir yere kurulaymış iyiymiş. Şehre uzak diyorlar, evet uzak. Ama burası Ankara. İstanbul kadar büyük değil. Öyle çok aşırı bir uzaklık da yok yani. Bilkentten Kızılay 30 dakika, ama trafiğe göre azalabilir ya da artabilir.

"Ulaşım nasıl?"
Kampüs içi, şehirden gelen, şehre giden otobüsler var. Beleş. 

"Yemek?"
Bilkent'in en kötü yanlarından biri. Yemekhane var ama parasını devlet karşılamadığı için biraz pahalı. 3 çeşit; Ana yemek (Tavuk çok sık çıkıyor) + Çorba/Pilav/Makarna + Salata/Tatlı/Meyve/Yoğurt vs. bu 3,15 lira. Ne alacağınızı siz seçmek ve yanında 1 kap daha almak isterseniz 6 lira. Yemekhaneyi ben beğeniyorum diyebilirim ama çoğu kişi beğenmiyor. Bence bir lise yemekhanesine göre iyi. Ve kabul etmek lazım, 3 liraya yenilen yemek bu kadar olur. Okuldaki diğer yemek satan yerler evlere şenlik. Bizim arkadaşlarla arada yediğimiz bir mekan var ortada 3 kap yemek 8.5 lira. Ha yemekler daha güzel o ayrı. 
Yemekleri merak ederseniz: http://kafemud.bilkent.edu.tr/monu_tr.html

"Yurtlar?"
Bilkent'in bence iyi yanlarından. 1, 2, 3, 4 kişilik yurtlar var. Odalar dayalı döşeli; kişisel dolap, buzdolabı, çalışma masası mevcut. (Bunları yazıyorum çünkü bazı devlet yurtları sırf ranzadan oluşuyor.) Her yurtta bir veya birden fazla mutfak ve çalışma odası (kişi sayısına göre), 1 LCD, 1 Çamaşır Odası, 1 Oyun odası (Bilardo, masa tenisi) mevcut. Mutfakta buzdolabı, mikrodalga fırın, kettle, tost makinesi ve ocak var.
Yurtlar devlet yurtlarına göre biraz daha pahalı malesef. (Tabii bana beleş olduğu için benim tuzum kuru.) Fakat Bilkent'in şöyle bir güzelliği var; en kalabalık yurt 4 kişi ve parayı basan istediği kadar kişiyle kalabiliyor. Üniversitelilerin eve çıkmak istemelerinin bir nedeni de bu zaten, devlet yurtları kalınacak gibi değil. Genelde tecrübe usulüyle ve çekilişle oda seçebiliyorsunuz. Birinci sınıflara kalabalık yurtlar veriliyor, orada 1 sene sabretmeniz gerek. Abimden biliyorum, 8 kişilikte kalıyordu ilk sene, dayanamadı eve çıktı. Burada o sorun yok.
Odalarda haftada bir ücretsiz temizlik var. Tuvaletler her sabah temizleniyor. 

"Dersler zor mu?"
Malesef çok zor. Eşek yüküyle ödev veriyorlar. Burslu gelecekler; "Orası özel okul nasıl olsa, benim seviyem diğerlerine göre yüksek olur, çalışmasam bile ortalama bir öğrenci olurum dersleri geçerim." diye düşünmeyin. Nah geçersiniz. Burssuz gelecek arkadaşlar da önce neyle karşılaşacaklarını öğrenseler iyi olur.
Ödevden kastımın ne olduğunu açıklayayım. Bu sene Türkçe 1 ve Türkçe 2 derslerinden toplam 10 kitap okuyup 10 tane eleştiri yazısı yazdım. (300 kelimelik, ama ben 600-700 kelime yazdım tam puan alabilmek için), 2 tane de uzun eleştiri yazısı yazdım (1000-1500 kelimelik). (Bunların kitaplarını kendimiz seçiyoruz ben de önceden okuduğum kitapları seçtim.) 1 tane de sunum. İngilizce 1 ve İngilizce 2 var işte onlar evlere şenlik. Bunlarda da toplam 5 essay (1000 kelimelik), 1 research paper (2000 kelimelik) yazdım ve 3 sunum yaptım. Bilgisayar dersinde bile essay ödevi yaptık. Daha birsürü şey var, hepsini birdahaki yazımda sayarım.
Özetle okul beni azimle yazmaya zorladı diyebilirim.
(Yalnız Türkçe ve İngilizce sadece ilk seneye has.)

Not: Bu dersler zor mu kısmını yanlış anlayan arkadaşlar olmuş. Ben "özel olduğuna bakmayın, dersler çok zor." anlamında yazmaya çalıştım. Biri de demiş "Dersler böyle zorsa ODTÜ'ye gideyim." Güzel kardeşim mühendislik okumak doğal olarak zordur, bu Bilkent'e has bir şey değildir. :) Burada birazcık daha fazla ödev var evet, ama sanmayın ki ODTÜ'ye İTÜ'ye gidince hayat size güzel olacak.