Daha önce tekrar yapmanın çok önemli olduğundan bahsetmiştim fakat bu konuda herhangi plan/programdan bahsetmemiştim. (Malesef benim de düzenli bir programım olmadığından dolayı böyle bir işe girişmemiştim.)

Okuyucularımdan biri kişisel ricamı değerlendirdi ve kendi tekrar programını paylaştı. Ekin'e çok teşekkür ederim. :) Kendisi bu programı uygulamış ve memnun kalmış.

*

Arkadaşlar bu program bir ders programı değil sadece sizin bilgilerinizi kalıcı hale getirebilmek için uygulayacağınız bir sistem. Genellikle sene başında hatta daha öncesinde yazın çalışılan konular 3 - 4  aya unutulur ve öğrenciler sanki hiç bilmiyormuş gibi konuyu baştan çalışır. Bu tamamen vakit kaybıdır. Her dersten en az 10 konu olsa sadece ygs için en az 10 × 8 = 80 konu çalışmanız gerekiyor ( daha bunun lys si var ) siz bu 80 konuyu çalışıp , unutup üstüne tekrar çalışmak isterseniz işin içinden çıkamazsınız. Işte bu tekrar programı bunun için. 

Beyin öğrendiği bilgiler 24 saat içinde tekrar edildiğinde % 80 ini kaydeder. Sonraki bir hafta içinde bilgiler yine unutulmaya başlar fakat tekrar edildiğinde yine % 80 lik kısmını asıl hafızaya atar. Aynı bilgi 1 ay , 3 ay ve 5 ay içinde de tekrar edildiğinde kalıcı hafızaya yerleşmiş oluyor. Bu bilgilerden hareketle oluşturulmuş bir program bu. Şu şekilde işliyor : Bir konuyu çalıştığınız gün tarihi not ediyorsunuz. Bir çizelge hazırlıyorsunuz ve bu çizelgeye de 1 gün sonranın 1 hafta sonranın 1 ay sonranın 3 ay sonranın ve 5 ay sonranın tarihlerini not ediyorsunuz. Bu şekilde her gün çizelgeden  kontrol edip o gün yapacağınız tekrarı yapıyorsunuz. Ilk tekrar 5 - 7 dakika daha sonrakiler 3-5 dakika olacak şekilde tekrar yapmak gayet yeterli. Bu yüzden bu program max yarım saat sürüyor ve bunu kendi çalışma programınıza rahatlıkla dahil edebilirsiniz diye düşünüyorum. Ben şahsen sabahları normal uyandığım saatten yarım saat erken uyanıp yapıyordum ve çok faydasını gördüm özellikle sözel derslerde. Matematik geometri gibi derslerde ise konuyla ilgili 6 -7 soru çözmek hatırlamak için yeterli olacaktır. Hepinize başarılar dilerim umarım istediğiniz yerleri kazanırsınız.

Ekin

*

Azimliyazardan ekleme: Sayısal dersler için yapamayıp hocanıza sorduğunuz, çözümü aşırı zor veya uzun olmayan, sınavda çıkabilirliği olan soruları da mantığını kavradıktan sonra not edin ve bu tekrar aşamalarında onlara da bakın. Özellikle geometri de, soru çözmeden önce bir takım örnek soru görmek işe yarar.