Duyuru: Çok fazla kaynak ve üniversite tavsiyesi isteğiyle karşılaşıyorum. Size ekmek çıkmaz buradan arkadaşlar, kusura bakmayın.

İngilizce konusunda birkaç yazı yazacağım ama bu aralar yoğunum. Zaten yazdığım yazılar iyi okullarda en fazla bir kur filan atlatır, öyle çok bir şey beklemeyin. İngilizceniz lisede iyiydiyse, gideceğiniz bölüm Türkçe ise fakat yine de hazırlık varsa, İngilizce'de belli bir düzey istiyorlarsa kendiniz gramer çalışarak hazırlığı atlayabilirsiniz. Fakat gramer konusunda yazabileceğim bir şey yok, çok uçsuz bucaksız bir konu çünkü. Kısacası yazılar için çok acele etmeyeceğim.

Kelime bilgisini arttırmayla başlayalım. Meselenin ne kadar önemli olduğuna girmeyeceğim. Ayrı bir giriş yazısı yazınca girerim belki. Şunu bilin; ben Bilkent'in hazırlığını kolaylıkla atladım. Bu seviyeye herhangi bir özel okula gitmeden, özel ders veya kurs almadan geldim. İngilizce'min bu kadar iyi olmasının nedeni sözlük alışkanlığım. Çok küçük yaşta sözlük kullanmaya başladım, oynadığım playstation oyunlarını anlayabilmek için kullanıyordum. (Anlayamazsam bölümü geçemiyordum çünkü.) Bence bu işin başı kelime bilgisidir.

İşte size önerilerim:

Önce şuradan bir seviye tespiti yapın:

http://www.seviyetespiti.com/Test.aspx

Seviyenizi kesin olarak belirlemez ama en azından ne durumda olduğunuzu kestirebilirsiniz.

Bu siteye üye olun:

www.memrise.com

Bu sitenin olayı şu: çeşitli kelimeleri soru-cevap/eşleştirme antrenmanlarıyla ezberliyorsunuz. Buna tohum ekmek deniyor. Sonra site belli zaman dilimlerinde tekrar soru sorarak tekrar yaptırıyor. Buna da sulama deniyor. Sulamanın bir sonu yok, ölene kadar sularsınız. Ama sulama aralıkları aynı değil. Yani diyelim yeni bir kelime öğrendiğiniz. Önce 4 saat sonra soruyor. Bilirseniz 1 gün sonra. Bilirseniz 1 hafta 1 ay işte bilimsel olarak bilgiler ne zaman kalıcı hafızaya geçiyorsa ona göre soruyor. Benim 3 ay sonra sulanacak kelimelerim var mesela.

Kısacası şu her yerde duyduğunuz "belli aralıklarla tekrar etmeniz lazım" olayını bu site size yaptırıyor. Size sadece siteye girip "Water" yani "Sula" tuşuna basmak kalıyor.

Aşağıda yanda gördüğünüz gibi diller var. Ama İngilizce'den başkasına yan gözle bakmayın ha! İngilizceyi biliyorsanız bile enerjinizi İngilizce'ye harcayın, daha fazlasını öğrenin.




(Başka şeyler de var, Matematik formüllerini ezberlemek için bile kurs var ama bence işlevsiz. En uygunu  dil öğrenmek.)

Aşağıda iki link var.

http://www.memrise.com/courses/english/english/

http://www.memrise.com/courses/turkish/english/

İlk link yani http://www.memrise.com/courses/english/english/  İngilizce'yi İngilizce öğretiyor.
İyi de olur mu öyle şey? Evet olur. Burada hazırlıkta dersler İngilizce. Gayet de öğreniyor millet.
Ben de size İngilizce'yi İngilizce öğrenmenizi öneririm, en azından bu siteden. Nedenlerine gelince:
- İngilizce konuşulan kurslarda üye sayısı bol. Sırf Cambridge'in hazırladığı "Upper-Intermediate" words kursunda 234 bin öğrenci var. (Oha) Sonra rakam 24 bin, 10 bin, ve daha da düşse de her şekilde Türkçe konuşulan İngilizce kurslarını geçiyor çünkü Türkçe konuşulan İngilizce kurslarında 1000 kişiyi geçen sadece 1 kurs var. Tabii halkımızın çok hevesli olduğunu muhtemelen 1000 kişilik bir kursa 50-100 kişinin filan aktif olduğunu unutmayalım.
- E kalabalık ne işe yarıyor, derseniz, forumlarda tartışmalar oluyor. İnsanlar buldukları hataları forumda belirtiyor. Kursu açan kişi de katılımcı çok olduğundan kursuna önem veriyor.
- Ama en önemlisi flaşkart (flashcard) meselesi. Şimdi bunu açalım:

Tohum ekme ve sulama özelliğinden bahsetmiştim. Ama soru cevaplıyorsunuz sonuçta. Hah işte burada sitenin öne çıkan özelliği burada, hatırlama işlemini flashcardla gerçekleştiriyorsunuz. Bir kelimeye ve anlamına baktıktan sonra bir flaşkart seçiyorsunuz:



Seçtikten sonra kelimeyi unutur ve verilen eşleştirmeyi/soru yanlış yaparsanız flaşkart önünüze çıkıyor "Bak bununla hatırlamaya çalışmıştın." diye.

En önemlisi de flashcardlar görsel hafızanızı kullandığı yani sağ-sol beyin uyumunu yakaladığı için sözcükleri öğrenmek kolaylaşıyor. Şu Melih Duyar reklamlarında gördüğünüz "Dan-Çın" olayı gibi.


Adamın biri zindandaymış. Diğer tutsaklarla anlaşmak için boruya metalle vuruyormuş. Borudan "Dan-çın" diye sesler geliyormuş. Dungeon = zindan.

İstatistiklere göre bu Türkiye'de Yes'ten sonra en çok bilinen kelimeymiş. (Kaynak: Zaytung)

Bu tür kartlar bu sitede bedava olarak var. İşte kalabalık kursların iyi olmasının en önemli nedeni. Flashcardları kursu hazırlayanla öğrenciler beraber ekliyor. 234 bin kişilik kursta doğal olarak çok flashcardlar oluyor ve arada hayalgücü yüksek insanlar öyle flashcardlar yapıyor ki bir daha o kelimeyi tekrarlamanıza gerek kalmıyor.

İngilizce kurslarda kullandıkları açıklamalar öyle çok zor değil. Örneğin "Upper-Intermediate" kursundaki ilk sözcük olan "Agriculture"'un anlamına "farming" yazmışlar. Upper-intermediate kelimeleri öğrenmeye çalışıp farming'in anlamını cidden bilmeyen var mı? Her kursta 25 kelimeden 4-5'ini anlamama olasılığı var, bunlar da sitedeki flashcardlar devreye girer, en olmadı sözlük kullanırsınız.

Benim önerim dolayısıyla http://www.memrise.com/courses/english/english/ Bu linkten kurs seçmeniz olur. Ama İngilizceniz çok kötüyse son çare Türkçe öğrenmek olabilir.

http://www.memrise.com/courses/turkish/english/

Ama kurslar sinek avlamakta.

Tekrar söylüyorum, Intermediate+ bir seviyeniz varsa İngilizce öğrenin. "Ben üşengeçim Türkçesi için sözlüğe bakamam." demeyin. "İngilizce'yi İngilizce öğrenirsem bir şeyler eksik kalır." gibi garip kuruntulara da kapılmayın. azimliyazar.blogspot.com

Sağ üstten popular'a tıklayıp popular kurslara bakın. Seviyenize göre bir tane seçin.


Seviye (level) seçin. Tabii ki birden başlayın.



Gerisi "Plant" (yeni kelime öğrenme) ve "Water" (öğrenilenleri sulama) işinden ibaret. Siteye her gün girin. Yoksa yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kelimeler birikir. Bir günde 600 kelime hatırlamak zorunda kalırsınız. Tabii buna hatırlama denirse.

Her gün girmek için siteyi tarayıcınızın ana sayfası yapabilirsiniz.

Bir kursa kaydolduktan sonra anasayfada çıktığı için yeniden o kursu aramakla uğraşmaya gerek yok.

Haydi iyi öğrenmeler.