Bu konuda soru soranlar oldu, şu ana kadar ki bilgimle yuvarlak bir cevap vereyim, maksat ihtiyacı olan varsa işi görülsün. 3 ay sonra daha geniş bir yazı yazarım.

Erasmusla gidilcek, İngilizce lisans dersleri olan, fiyatları makul olan bir okul olsaydı da rahat rahat okusaydık ama öyle bir ütopya yok malesef.

Merak ettiğiniz üniversitede (ve dolayısıyla ülkede) okumanın maliyetini "X university cost of living." diye aratarak bulabilirsiniz. Bulduğunuz "cost of living" değerinden "textbook" yani ders kitabı fiyatını çıkarın çünkü Türkler ders kitabı satın almaz. sonra 10 küsürata kadar aşağı yuvarlayın çünkü unutmayın siz fazla et yemeyen ve ekmekle doyan yağız bir Türk delikanlısısınız.

Ben yine de fikir vereyim:

İngiltere : 1 sterlin 4 lira.. Bunun üzerine bir şey demeye gerek yok zaten de..
Yine de yazayım: Bilkent'in İngiltere'de bilgisayar mühendisliği için anlaşması olan tek okul Kingston üniversitesi. Sitelerinde aylık 800 poundluk bir gider tablosu koymuşlar.
Almanya, Fransa: Bu iki ülkenin Bilkentle anlaşması olan okulları Almanca/Fransızca bilme şartı koymuşlardı. O yüzden Almanya yazmadım. Lisans düzeyinde İngilizce ders veren bir okul bulursanız tebrikler, daha doğrusu okulunuz bulmuşsa tebrikler.
İsveç, İsviçre: (Sanki bunlar komşuymuş gibi yazdım ama kategori olarak yakınlar.) İkisi de birbirinden soğuk, birbirinden pahalı yerler. Okulları iyi, bu yüzden Bilkent'te çokça tercih ediliyorlar. Burada da lisans düzeyinde İngilizce ders yok, ama master düzeyinde var. İsveç'e giden arkadaş aldığın tüm hibe yurda gidecek, geri kalan Bilkent bursu ve KYK kredisiyle geçinmeye bakacaksın dedi. İsviçre bundan beterdir muhtemelen. Bir de buraların soğuk yerler öyle pek gezmelik yerler olmadığını hatırlatayım tekrardan. Yazın keyifli bir interrail yapabilirsiniz burada ama.
Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandiya: Muhtemelen yukarıdaki gibidir yani master düzeyi dersler vardır ama okulların sıralaması iyi olmadığından ve yine ucuz ülkeler olmadığından düşünmedim bile. Ayrıca buralar da soğuk ve pahalı yerler.

Bizim okulun bilgisayar mühendisliğinin İtalya ve İspanya ile anlaşması yok. Doğu Avrupa, dürüst olmak gerekirse ucuza içip eğlenmek ve gezmekten başka pek bir işe yaramayan yerler. Halk pek İngilizce bilmez. Kızlar güzeldir. Herkesin İngilizcesi tarzancadır, İngilizce'niz çok kötüyse evet orada geliştirebilirsiniz (İngilizce'niz çok kötüyse oraya nasıl gittiniz?)
Yine de Polonya'ya gitmek, hiç gitmemekten iyidir. Polonya candır.
Ha bir de buralarda yemek diye bir şey yoktur. Ben Slovakya'da restorana gidince tavuk, patates ve peynir kızartmasından başka bir şey bulamıyordum. (Aslında tüm Avrupa'da yemek diye bir şey yoktur diye bir genelleme yapacağım kimsenin itirazı yoksa.)

Diğer ülkeleri kısaca yazmak gerekirse:
Amerika: Sırf bir dönemlik yurt ücretini 5500$ görmüştüm ben.
Avustralya, Kanada: Yukarıdakiyle aynı.
Japonya: Japonya Bilkentliler için çok iyi bir fırsat çünkü burs veriyor. Fakat bilgisayar mühendislerine İngilizce ders yok.
Tayvan: İngilizce ders yok. Okuldan gizlice Çince hazırlık programına yazılıp ders almayanlar var ahaha.
Pakistan: Onlar hep bize geliyor biraz da biz oraya gidelim demek sizin elinizde tabii.

Geriye adamakıllı bi Singapur kalıyor.

Singapur:
- Gençlerin hepsinin anadili İngilizce ve büyüklerin de büyük çoğunluğu biliyor.
- Lisans düzeyinde İngilizce dersler.
- Singapur okulları NUS üniversite sıralamalarında 10-20 arasında genelde, NTU ise 30-40 arasında. Ben NUS'ta okuyorum. Bu sıralamalara en yakın Erasmus üniversiteleri EPFL (İsviçre) 10-15. KTH (İsveç) ve 70-80. filandı. Ha gerçi bu sıralamaların gerçi çok da yansıttığını düşünmüyorum, onca Amerikan üniversitesi arasında NUS bu kadar iyi yere gelemez ama yine de NUS'un iyi bir üniversite olduğu yadsınamaz. Bazı mühendislik sıralamaları:
QS sıralaması (4. olmuş burada)  : http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2015#sorting=faculty_value+region=+country=+faculty=2453340+stars=false+search= 
Times (13) : https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2016/engineering-technology#!/page/0/length/25

- Yemekler güzel ve çeşitli. Tek karbonhidrat kaynağı pilav olmayaydı iyiydi ama.
- 7/24/365 sıcak.
- Gezilecek yerler gırla ve çoğuna gidiş ucuz.
- Yurt ucuz.
- Benim gibi Çince öğrendiyseniz Çincenizi geliştirebilirsiniz çünkü burada insanlar Pekin ağzına yakın bir Çince konuşuyor. (Yani siz Mandarin öğrenip Hong Kong'da karşılaşacağınız gibi apayrı bir Çinceyle karşılaşmıyorsunuz.)
- Okul erken açıldığı için hem yaz okuluna hem biraz daha uzun bir staja vakit ayırabilmek hem de tatil yapabilmek mümkün.

Tek kötü bir yanı var o da malesef uçak ücreti. Kampanya yakalamanız olası şanslıysanız, bende olmadı. Fakat şu da var, tamam uçak pahalı ama buraya geldiğinizde Vietnam, Tayland, Endonezya, Malezya hatta Myanmar'a çok düşük ücretlerde gidebiliyorsunuz. Böyle de bir avantajı var. Ve tabii Uzakdoğu nasılmış onu görüyorsunuz. Gerçi gelişmiş ülke olduğu için öyle acayip bir kültür şokuna uğramıyorsunuz.

Harcamalar: 
Uçak Bileti: Emirates veya Qatar Airlinesla 1600-1800 civarı gidebilmek mümkün sanırım. Ben baktığımda THY ile Qatar Airlines arasında fazla fiyat farkı yoktu, havaalanlarında perişan olmamak için THY aldık, iyi de ettik. 2250 TL

Yurt: Buradan bakabilirsiniz: http://nus.edu.sg/osa/has/non-graduating/hostel-rates
Bana tek kişilik ve klimalı oda çıktı. Malesef zorunlu yemek planı var, yemeğe peşinen para ödedik. 12 yenmeyen yemekten sonra yemek hakkı yanmaya başlıyor. Yemek başı 4$/SGD yani 8.5 lira. (1 SGD 2.1 lira şu anda) Akşam yemeği (3-4 çeşit küçük porsiyonda ana yemek + pilav + meyve + sınırsız çorba (içebilirseniz tabii), salata ve içecek) bu paranın hakkını fazlasıyla veriyorken sabah kahvaltısından randıman alabilmek için sınırsız bulunan filtre kahve, soya sütü ve fıstık ezmeli ekmeğe abanıyorum ehehe. Bilkentte yemekhane dışı yerseniz bundan daha fazla ödeyip daha az porsiyon alırsınız, bence iyi gayet.
Tek kişilik klimalı yurt ücreti haftada 6 kahvaltı ve 6 akşam yemeğiyle beraber dönemlik toplam 6000 lira. Bilkentteki tek kişilikle aynı (kapsamlı burslu değilseniz). Fakat burada odayı temizleyen yok.

Yemek:
Kampüste:
Hafif bir öğle yemeği: Makarna + 4 ince parmak kalınlığında biftek + kabak haşlama = 2.5 SGD = 5 lira.
Doyurucu öğle yemeği menüleri
Pilav + marul (salata diyemedim) + çıtır tavuk/balık = 4 SGD (8.5 lira)
Pilav + acılı tavuk + kabak + tofu (patates sanıp aldım) = 4.2 SGD (9 lira)
Özetle 4 SGD civarı doyurucu bir yemek yersiniz.
Dışarıda: (ucuz yerler:)
8'li suşi: 3.5-4$
Pilav + ciğer + 2 çeşit sebze = 6.5 SGD (13.5 lira)

Ulaşım:
Yakın yerlere otobüs: 0.7 SGD (1.5 lira)
Çin mahallesine metro (30 dakikalık yol): 1.6 SGD (3.5 lira)
Yani pahalı sayılmaz.

Uçak biletleri (1-2 ay sonrasına)
Tayland, Malezya, Endonezya: 100-200 TL gidiş dönüş
Vietnam, Myanmar: 300 küsür TL
Çin: 500-600-700 TL
Daha merak ettiğiniz olursa skyscanner'dan bakın.

Market alışverişi 
Pek yapmadım, makarnayı 2SGD görünce onurum kırıldı. Yurtların orada bir market var maşallah süt 6 lira. Fiyatlar bayağı pahalı gözüküyor Türkiye ve Slovakya'ya göre. Bir ara Malezya'ya gidip orayı sömüreceğim. Yalnız çok da alışverişe ihtiyacım yok gibi.