Arkadaşlar sitedeki bir arızadan yorumun altına yorum giremiyorum, baştan şablon koymam gerekecek. Meşgul olduğumdan uğraşamadım. Çok fazla soru gelmiş, cevapları buradan yazıyorum o yüzden.

Sorunuz cevaplandıysa buradan veya eski soru sorduğunuz yerden konuşmaya devam edebilirsiniz veya dolkrutos@gmail.com 'a mail atabilirsiniz.

22 Temmuz ve sonraki tarihte gelen sorular ve cevapları:

anahtar kelimeler: (Ctrl+f ile aratın sorunuzu)
#Bilkent Matematik
#Ege Üniversitesi
#Bilkent uluslararası ilişkiler
#Tıp 6200
#Ya da seneye kalıp (zaten mezunum)
#Merhaba Ee burs suz tercih yapacağım.Erasmus imkanları hakkında yorum yapar mısın?
#yatay geçmiş yapmak üzere bilkente gelmek isteyen arkadaş
#Bu sene 10.sınıfa geçen vatandaş.
#Merhaba yazilim muhendisligi tavsiye eder misiniz
#bilkent uluslararası ilişkiler mi iktisat mı

#Bilkent Matematik hakkında soru:
Sizlere birkaç sorum olacak bilkent matematik bölümü ile ilgili cevaplarsanız sevinirim.Şimdiden Teşekkürler.

Herzaman matematik bölümü sadece ispat ve teori üzerinde kafa yorulan bir bölüm olarak algılanıyor.Ben böyle olmadığını biliyorum fakat çekindiğim noktada bu oluyor kişisel ilgi alanım özerk akıllı makineler,yazılım,robotik,yapay zeka üzerine ve bu alanda çalışıp gelişip dünyada en iyiler arasında olan bir üniversitede yüksek-doktora yapmak hedefim.Bilkent matematik bölümünde bunlara ne kadar yoğunlaşma şansım var teori-ispat bunu çok mu fazla engelliyor?Veya bilkent veyahut bölüm buna ne kadar uygun.
Hayalim Bilkentte okumak fakat CS,EE,Makine Müh. için Tam burslu okuyacak kadar başarılı bir öğrenci değilim.

Merak ettiğim konu bu aslında cahilim biraz matematik konusunda.Merak ettiğim hayalim olanla uğrasmak için matematik ne kadar uygun daha alt orta sıra üniversitelerde işin mühendisliğini mi okumak gerek görüşleriniz fikirlerini çok merak ediyorum cevaplarsanız çok yardımcı olursunuz.

Cevap:
Bunu arkadaşa paslamıştım, o şunu yazmış;

"Bence bu soruya sen de cevap ver hani baska universitede muhendislik okumasi daha mi mantikli olur diye.
 Ama ben matematik kismina cevap vereyim.
Biz direk ciddi anlamda çok soyut şeylerle ugrasiyoruz ve belki baska universitelerde daha uygulamali matematikle ilgilenenler vardir ama bilkentte tamamiyle teorik pure math dedigimiz sekilde. O yuzden bence cok mantikli bir secim olmaz. Mesela ben su an machine learningle ilgili bir sey yapsam mi diye dusundum bilgisayardan bir hoca beni cagirdi hatta bogazicinden ama benim durumum farkli ben matematikte basariliydim uzerine baska seyler koyabildim. Yani bizim bolumdeki diger insanlar boyle degil. Yani o da su an teorik seylerle ilgilenmek istemiyorsa bizim bolumde basarili olmasi cok zor olur cidden ve o zamanda o istedigi hayallrre ulasamaz. Seçmeli ders cok bizim son iki senemizde ben csten ekonomiden endustriden ders almistim ama iste matematikleride iyi yaptigim icin şansliydim. Hani o yüzden bence acaba basarili olupta diger konulara gecis yapabilir miyim gibi bir riskle universiteye başlamasin. Yani cunku obur turlu belki akademik calisma yapmak istemez ve muhendislik yapabilir ama bizden ciktiginda neredeyse  tek bir sansi olcak ve bu başarisina bagli olcak"

Bu arkadaşım Matematiği sevdiğinden ve şu anda master yaptığından böyle bir yorum getirmiştim, benim yorumum ise Bilkent referansı kuvvetlidir, hırslı bir insan pekala (arkadaşımın da dediği gibi) matematik derslerini verip bir yandan da başka bir hocayla machine learning çalışabilir. Fakat bu bölüm zor, her şeyi aynı anda götürmek zor olacaktır. Bilkent'te alabileceğiniz ekstra derslerin bir limiti yoktur dolayısıyla programa istediğiniz kadar bilgisayar mühendisliği dersi koyup matematik okur gibi yapıp bir yandan bilgisayar mühendisliği de okuyabilirsiniz (tabii zor olur) bunu da unutmayın.

#Ege Üniversitesi
Soru:
Yazınızı çok beğendim, sormak istediğim bir soru var. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hakkında bir bilginiz var mı?

Cevap:
Hayır yok kardeşim.

#Bilkent uluslararası ilişkiler
Soru:
Merhabalar ben uluslararası iliskiler düşünüyorum(tam burslu) ingilizce olmasi beni biraz korkutuyor açıkçası bir de tam burslu olmasi da çevre bakımından korkutuyor bir de devlet yurdu var mı yakınlarda yada yurt ücretleri ile ilgili bilginiz var mi - Bilkent Üniversitesi Soru-Cevap

Cevap:
Bilkent'in yurdu varken devlet yurdunu ne yapacaksın? Benim IR'dan üç tane arkadaşım var. Burslular mı burssuzlar mı bilmiyorum. Hepsini çok seviyorum. İkisi benden 5 yaş büyüktü, Çince'de sınıf arkadaşımdı, hayatımda tanıştığım en alçak gönüllü ve samimi insanlardandı. Gelmeden önce ben de insanları para/sıralama durumuna göre yargılardım ama buraya gelince fikirlerim değişti.

#Tıp 6200
Soru:
Merhaba devlet üniversitesinden bilkent elektrik elektroniğe geçiş olabiliyor mu?Kontenjan mı var yoksa başvuran geçebilir mi? İlk sınıftan sonra mı geçilir yoksa hazırlık bitiminde de olabiliyor mu? Ben mühendislikte 9000deyim tıp puanında 6200deyim.Ygs'm iyiydi odtüde düşündüğüm mühendislikler olabilecek gibiydi ama lysde ayağım kaydı şimdi Gerçekten ne yazacağımı bilmiyorum. Tip yazsam da ıstanbul ankara devlet üniversiteleri olmuyor ve ben kesinlikle tıp yazmak istemiyorum diyen biriydim. Şimdi acaba burssuz veya yarı burslu mühendislik mi yazsam diyorum. Sonra da kassam bursluya geçmeye çalışsam. - Bilkent Üniversitesi Soru-Cevap

Cevap:
Geçiş hakkında bir bilgim yok ama puanın yetiyorsa mümkün sanıyorum, şurayı bi incele: http://w3.bilkent.edu.tr/www/lisans-programlarina-yatay-ve-dikey-gecis-yonetmeligi/  

Öte yandan ben önce tıpa gideyim yok orası güzel değilse mühendisliğe geçeyim bunlar çok nanay işler. Tıp zaten birinci sınıfta kolaydır, sonradan zorlaşır, zorlaşınca da "yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" diyip derslerden gebermek ile "kaçayım ben" diyip yıllarını heba etmek arasında seçim yapman gerekecek ki yeni bölümünü de sevmezsen hepten pişmanlık. Şimdi verdiğin kararın son karar olmasına özen göster. Yalnız bir mühendisliği yazıp ilk seneden sonra başka mühendisliğe geçmek nispeten daha kolay. Onu da belirteyim. Mühendislik illa istiyorsan ve durumun varsa yarı burslu mühendislik düşünebilirsin tabii, tüm mühendisliklere nötrsen ekonomik durumunu da düşünerek ODTÜ'nün diğer mühendisliklerine de (yani ee, makine vs. kadar popüler olmayan mühendisliklerine) bakmanı salık veririm. İTÜ de es geçilmemeli.
Ya diş hekimliği?

#Ya da seneye kalıp (zaten mezunum)
Soru:
Sıralamam 10 bin küsür. Çok arada kaldım gibi hissediyorum puan olarak. İTÜ gibi üniversiteler ile 20k ile alan üniversiteler arasında çok istediğim bir üniversite yok. Yıldız teknik hakkında bir bilgin var mı? İngilizcem sağlam ama YTÜ de ingilizce eğitim yok acaba biraz daha düşük olup ingilizce eğitim veren bir yere mi gideyim yoksa ingilizcem iyi olduğundan fark eder mi türkçe yada ingilizce okumam? Ya da seneye kalıp (zaten mezunum) 2. mezun senemde evde hem sıralama yükseltip hem de Yabancı üniversitelerin internette cs derslerini alsam faydası olur mu? Sene başında tıp yazabilirim diyordum MF3 sıralamam 6 bin fakat tıp istemediğimin farkına vardım. Çok kararsızım :(. Teşekkürler

Cevap:
Arkadaşım 10 bin küsür yapmışken 2. kez mezuna kalma kesinlikle.
Galatasaray üniversitesini düşündün mü?
İnternetten cs dersi alma işi yaş. Onu düşünme.
İngilizcen iyidir tamam da, İngilizce eğitim alıp teknik terimleri iyi bilmek her zaman iyidir. İngilizce bilgini kanıtlamak için TOEFL'a IELTS'ye girebilirsin tabii fakat patronlar ne düşünüyor onu bilmiyor. (YTÜ kaliteli bir üniversite, onda çok sıkıntı olacağını sanmıyorum) Özetle ben de çok kararsız kaldım ya, sen en iyisi YTÜlü öğrencilerle konuş. Ama madem yazacağın bölüm belli ve çok seçenek yok, mucizevi bir seçenek aramak yerine eldekileri değerlendirmek en iyisi.

#yatay geçmiş yapmak üzere bilkente gelmek isteyen arkadaş
Soru: 
Merhabalar. Acil sizle gorusmem gerek uni konusunda fakat musait misiniz bilmi6orum. Sanssiz bir sene gecirdim bahtsiz bedeviyi colde kutupayisi meselesi gibi olduu. Akillara zarar net farklari Oldu denemede lys de ve ygs de surekli yaptigim netlerin kacar kacar asagisina dustum bi bilseniz. Azmin sonu yoktu bende. Son 6 ayim gercekten ortalama 4 saat uykuyla gecti. Ki ortalama diyorum uykusuz geceler Vb. Biraz da takintili bir insan oldugum jcin yani hedefe kitlenmis bicimde gunde 8 10 saat calistim. Denemelerde karsiligini Aliyordum Acikcasi ama blyle sanki imtihanmis gibi ygs de lys de neler yasadim ne netler geldi kimsenin basta benim inanmayacagim. Bu isler isin girisiydi ama gelisme sonuc olarak sunu diyeyim yani.

Durumumuz var Allah a sukur ama sonucta senwde cepten cikacak topl. 40 milyar para ve 4 seneden(hazirlgii atladigimi dusunup tabi, suan toefl calisiyorum kismet o da) 160 milyar az degil. Hosuma da gitmjyo babam milyoner olsa da gitmezdi gibime geliyo giden bu para. Qcikcasi bilkent cok guzel bi okul o asikar ama ben biraz da o parayi verdirmemek icin 1. Sinifta direkt yuksek bi ort. Ile bogazici endustriye gecis yapmak istiyorum. Gecen tanidiginiz oldu mu? Ortalama kasmak zor mu? 382 ortalama ile 10. Oldugunuzu yazmissiniz ama bu ortalama ile 10. Olduysaniz bolum mu kolay siz mi cok calisiyordunuz? 10 kisinin kaci bursludur tahminen?

Acikcasi ben boyle onumdekileri elimine etmek istiyorum kac kisinin yatay gecis hayali oluyor. Okuldan memnun musunuz diye sormadim zaten bilkentten memnun olmamak asiri bi durum yoksa nankorluk olur gibime geliyor oyle bi izlenim var.

1. Sinifta herkes yatay gecis yapacak geyigi var ama ne biliyim o para gozume cok geliyor. Yani ilk sene ortalama kasmak cok mu zor. 3.82 ile basvursaniz jeralde bogazicine kabul edilirdiniz ama sizin onunuzdeki 9 kisi den yada altinizdaki kisilerden hic basvuru yapqn olmadi mi?

Biraz yatay gecis hayaliyle giriyorum ama baska carem yok. Bidaha sinava girm3k hosuma gitmiyor. Kotu bi ogrenci degilim. Ucretli giricem malesef ama kimsenun beklemedigi notlar aldim. Fen lisesi mezunuyum. Ama idareciler3 idareci demeye bin sahit. Magdur olduk sinifca rezil ettiler bizi.

Ilk seneki derslerin zorlugu ve essay lere ve bu turkcedeji elestiri yazilarina hoca not dagitirken bonkor mu ? Fizik ingilizce olarak zor mudur? Kafamda drli sorular.

Tonlarca soru sordum. Mailinize telefon numarami da atabilirim eger mesgul degilseniz. 1 senedir olan cilemi bi nebze rahatlatirsiniz. Isterseniz buradan da crvaplasaniz da olur.

Bu siteyi kurmaniz bile buyuk njmet. Cok tesekkur ederim.

Cevap:
Selamlar. Geçmiş olsun. Yaşadığın talihsizlikleri anlıyorum. Öncelikle bunları yaşamayacağın ve daha rahat hazırlanacağın için mezuna kalmayı düşünebilirsin.
Bilkent'e Bilkent'ten kaçmak için girmek hem riskli hem de bana sorarsan tavşanın suyunun suyu. O yönetmeliklere göre böyle bir ihtimal var mı bilmiyorum da (benim zamanımda vardı sanıyorum), senin bunu yapabilmen için önce Bilkent'e gelip hazırlığı atlayıp sonra iyi bir ortalama yapıp o başvuruyu değerlendirecek kişinin gözüne girmen lazım ki seni alsın.
E madem böyle bir ortalama yapabilecek durumundasın, böyle dolaylı bir yolla uğraşacağına üstün başarı bursuna başvur Bilkentte burslu oku, daha iyi değil mi? Eğer hazırlığı atlarsan, madem fen lisesi mezunusun ilk sene göreceğin Matematik (türev-integral) ve biyoloji dersleri sana vız gelir tırıs gider. Azıcık çalışırken bilgisayar dersleri de çocuk oyuncağı zaten. Gerisi İngilizce ve Türkçe derslerine vereceğin emeğe kalmış.

Soru:
#Merhaba Ee burs suz tercih yapacağım.Erasmus imkanları hakkında yorum yapar mısın?

Cevap:
Yüksek bir ortalama ve İngilizce derslerinden iyi notlar alarak gidiyorsun işte bunun yorum yapılacak neyi var her üniversitede var :) Erasmus dediğin bir dönem yurtdışında eğlenmeye gitmek, önemli bir şey değil.

#Bu sene 10.sınıfa geçen vatandaş.
Soru:
Abi ben bu sene 10. sınıfa geçtim.Aslında çalışkan ve öğretmenlerinin gözünde sevilen sayılan ve başarılı bir öğrenciyim ama her yaz tatilinde içimde kötü bir his var.Ne kadar çalışsam da ben hiç çalışmadım arkadaşlarım kesin inek gibi çalışmıştır ben geri kaldım yapamayacam 10. sınıfta tembel olacam herkes beni sollayacak gibi düşünceler giriyor aklıma.Mesela televizyon izliyorum ki nadiren izlerim vicdanım elvermiyor ben televizyon izliyorum ders çalışmıyorum diye .Sence bu endişeyi ve korkuyu nasıl yenmeliyim?Ayrıca sosyal hayatla hiçbir bağım da yok gezmem tozmam sosyal medyayı kullanmam arkadaşlarımla pek sohbet etmem.bir de şu konuda sıkıntım var abi.Yaz tatili evet ama ben şimdi 9. sınıfa mı çalışayım yoksa 10. sınıfa mı? Bakıyorum eski konulara çoğunu hatırlıyorum ama çözemediğim sorular da oluyor.10. sınıfa çalışayım diyorum neye çalışacağımı bilmiyorum.Bir sürü yabancı konu var.Sence ne yapmalıyım ne olur bana yardım et:

Cevap:
Kardeşim sen daha 10. sınıftasın çık git bu siteden, senin burada işin yok. Hayatını yaşa. Deget.
Çok kaşındıysan -alanınla ilgili- sevdiğin bir dersin tüm konularına çalış 10.sınıfta en azından bir dersten rahat edersin:)

Soru: 
#Merhaba yazilim muhendisligi tavsiye eder misiniz

Cevap:
(BAU'nun müfredatına bakarak konuşuyorum) Yazılım mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden farkı bizdeki 1 ee dersi yok, 2 bilgisayar mühendisliği adı altında olan donanım dersini tek derse sıkıştırıp basitleştirmişler, başka üniversitelerde seçmeli diye açılan bazı yazılım derslerini zorunlu yapmışlar. Aşırı bir fark yok yani.

#bilkent uluslararası ilişkiler mi iktisat mı
Soru:
merhabalar , ben bilkent iktisat yarı bursluyu düşünüyorum , uluslararsı ilişkiler de sıcak geliyor , ikisi arasında bi kıyaslama yapabilir miyiz , ve ingilizce seviyem iyi değil , hazırlığın 1 yılda bitmesi mümkün mü yoksa çok mu zorlanırım , şimdiden teşekkürler - Bilkent Üniversitesi Soru-Cevap
Yayınla | Sil | Spam

Cevap:
Hazırlığı 1 senede bitirmek gayet mümkün fakat bu ikisi arasında karşılaştırmam mümkün değil, hangi bölümü sevecek gibiysen onu yaz ikisi çok farklı.