Bölüm derslerini anlatmadan önce söylemeliyim ki EE’de neredeyse bütün dersler aslında teori ve uygulama harmoni içindedir. Teorik kısmını matematik dersleri, uygulama kısmını lablar ve projeler oluşturmaktadır. Lablar ve projeler biraz yorucu geçebilir lab öncesi rapor, lab ve lab sonrası rapor üçlemesi sizi hayattan belki bezdirebilir ama buradaki amaç da rapor yazmayı alışkanlık haline getirmektir ve teoriyi iyi anlamak pratikteki yeteneklerinizi geliştirmenizi destekler.

2. Sınıf

1. Dönem

EEE211 Analog Electronics dersi bölümün elektroniğe giriş dersidir. Bu derste bir elektronik devre nasıl çalışır anahatlarıyla( detayları ayrı ayrı ders zaten :p ) onu öğrenirsiniz ve size elektronikteki temel kavramlar anlatılır. Elektronikçinin adı gibi bilmesi gereken kavramlar burada öğretilmeye başlanır. Elektronik devrenin basitçe nasıl çalıştığını görmeniz için dönem boyunca bir telsiz ile uğraşırsınız. Lehim yapmayı, osiloskop kullanmayı (doktorun steteskopu neyse eecinin osiloskopu öyledir!!) ve temel devre elemanlarını öğrenirsiniz. Sınavları o kadar zor değildir. Lablarda bu telsizi yapmakla uğraşıyorsunuz ve neredeyse her labın başında 30 dklik lab quizleri oluyor. Bi de bu dersten iyi notla geçmek istiyorsanız labda yaptığınız telsizin tam çalışması gerek.

MATH241 Engineering Mathematics I dersi Lineer Cebir, birazcık karmaşık sayı, z-transform ve Laplace transformu öğrendiğiniz derstir ve işin ilginç yanı sadece son iki konu için calculus bilmeniz gerekmektedir :D. Lineer Cebir, bir milyon değişkenli bir milyon denklemi çözmenize yardımcı olabilecek ve önemli bir matematik konusudur ( Google a Levent Gürel yazarsanız tedtalks konuşması var tavsiye ederim izlemenizi J ) . Lineer Cebir biraz teoriktir bu yüzden kafada iyi canlandırmaya bakın. Sinyal işleme ve Telekomunikasyon, ve Veri Bilimi alanlarının temel matematik konularını oluşturur bu ders.
Derse gelirsek, derste 1 midterm, 2 hafta aralıklarla yapılan bir tanesi 5 puan olan 5 quiz, küçük homeworkler(%5), MATLAB ödevleri(%5) ve finalden oluşmakta. Kısacası konun mantığını kavrarsanız rahatsınız demektir ama dikkat edin dersin curve ü 60-70 arasında.

Dipnot: MATLAB’i olabildiğince öğrenmeye bakın ilerki derslerde lab ve projelerinde kullanacaksınız. Hatta bitirme projesinde bile kullanabilirsiniz.

EEE102 Digital Systems Design dersi bir elektronik sistemin dijital kısmını yani 1’ler ve 0’lardan oluşan dünyasını oluşturmanıza olanak sağlayan derslerden ilkidir. Ya sev ya sevme dersi de olabilir çünkü kodlama vardır (Gerçi bu dersi sevip CS derslerini sevmeyen arkadaşım da var). Bu derste 9. Sınıftaki mantık yani ve, veya, ise bağlaçlarının elektronikteki uygulamalarını ve VHDL adı verilen dille FPGA programlamayı göreceksiniz(FPGA yi anlatmak uzun ama işlemciden çok çok daha hızlı). Bu dersi iyi bir notla geçsem de bir daha almak isterdim çünkü yapılan şeyler oldukça zevkli ve bunun nasıl yapıldığına şaşırmanız oldukça güzel bir duygu. Sadece ve veya ise bağlaçları ve bitlerle hesap makinesi de yapabileceğiniz gibi elinizin yönüne doğru gelen bir araba, bilgisayardan hızlı sudoku çözen bir sistem de yapabilmeniz mümkün. Bu dersin 2 midtermü bir finali, labları ve projesi vardır. Lablar her sene aynıdır çünkü burada labların amacı öğrencinin yaratıcılığını ortaya koymasıdır. Lablar lab öncesi rapor, lab işi ve lab sonrası raporlardan oluşmaktadır

Dipnot: Bu dersi sevip bunun üzerine yönelirseniz iyi para kazanma imkanınız var çünkü Aselsan gibi firmalar FPGA işine iyice ağırlık verdi. Bir de lablarda ve projede kendinizi ne kadar zorlarsanız o kadar çok şey öğrenirsiniz. FPGA programcılığı yazılım mühendisliğinden daha zordur ama iyiyseniz iş bulma imkanı yüksek. Bu işle ciddili ilgilencekseniz Verilog da öğrenmede fayda var.

2. Dönem

EEE202, Circuit Theory dersi EEE211 de öğrenilen modeller ve pratik bilgilerle MATH241 dersinde öğretilen lineer cebiri birleştirerek kendi devrenizi tasarlama sürecini öğretmeye çalışan bir derstir. Dersin kötü yani maalesef ilk 8 haftasının EEE211 ile aynı olmasıdır. Kalan son 6 haftası ise EEE313,EEE321, ve EEE342 de temel konuları anlatmakla birlikte hızlı ve etkili devre tasarım tekniklerini öğretmektedir (Laplace Transform, Frequency Analysis) 5 Labı var ve EEE211 i iyi öğrenmezseniz oldukça zor bir ders. Teoride çalışan konseptlerin gerçek hayatta her zaman çalışmadığını güzelce öğreten bir ders :D Bu işlerde iyiyseniz ve severseniz Gömülü Sistemler üzerine bir kariyer düşünebilirsiniz çünkü Türkiyede gördüğüm kadarıyla az.
Dipnot: BU dersten nefret ettim. Şu an Makine Öğrenmesi ve Sinyal İşleme üzerine uğraşıyorum ama hala bu derste öğrendiğim teknikleri kullanıyorum.
MATH242  Engineering Mathematics II dersi ise MATH241 in devam dersi olmasına rağmen neredeyse hiçbir alakası yoktur ve 241’e kıyasla daha kolaydır çünkü derste her ne kadar ispat da olsa da sorulan sorularda ders kitabındakilere ve quizdekilere benzerdir. Bu derste Diferansiyel Denklemler ve Kompleks Calculus öğretilmektedir. Diferansiyel Denklemler, doğadaki fiziksel olayları matematiksel bir açıdan incelemenizi sağlayacak önemli bir araçtır. Özellikle Robotik, Elektromanyetik ve Kontrol alanlarında oldukça kullanılmaktadır. Derste sadece tek değişkene bağlı denklemler gösterilmekte ve denklemleri çözmenin metodları gösterilmekte. Kısacası bu kısmı ezber de denilebilir. Bu denklemleri çözmenin algoritması denklemin tipini belirle->uygun metodu kullan. Kompleks Calculus kısmı ise önceki konuya kıyasla daha teoriktir. Ama anlaşıldığında kafada iyi yer eder.

Dipnot: Bu matematik derslerini mümkünse elektrik-elektronik hocasından almaya bakın ve konuların ne işe yaradığına bakmak bu derslere çalışırken daha da motive olmanızı sağlayabilir.
EEE212 Microprocessors dersi EEE102nin devamı olup aynı zamanda CS102yi de almanızı ister (nedeni bilinmiyor…) . Bu ders size Mikrodenetleyicileri programlamayı öğretir. FPGA’lar mikrodenetleyicilerden çok daha hızlı olsa da pahalılardır. FPGA’ların çok daha hızlı olması mikrodenetleyicilerden daha iyi olduğu anlamına gelmez elbette. Mikrodenetleyiciler, öğrendiğiniz Java ve MATLAB programlama dillerinin daha alt seviye dilini yani Assembly kullanır. Bu programlama dilleri programın hafızasında sınırlı yetkiye sahipken Assembly’de tüm kontrol sizdedir. VHDL’e kıyasla CS101/102 ye daha benzerdir. Derse gelirsek bu dersin 1 midtermü 6-7 labı ve bir projesi vardır. Lablar ve proje iki kişilik gruplar halinde yapılır ve lablar lab gününden bir hafta önce size verilir. Proje EEE102 ile aynı mantıktadır.

Dipnot: Bu dersin de kendi piyasası vardır fakat FPGA programlamacılara kıyasla daha fazla kişi var genelde. EEE102 ve EEE212 yi iyi bilmeniz bitirme projelerinde ve diğer derslerin projelerinde aranan kişi olmanızı sağlayabilir.

3. Sınıf
1. Dönem

EEE313 - Electronic Circuit Design
Bu ders EEE202 ve EEE211 de öğretilen lineer yani doğrusal ilişkiye sahip modellerin üzerine lineer olmayan modeller ( diyot, MOSFET, FET)  anlatmaktadır. 202 nin aksine kolaydır. Aldığım dönem zorlu ve sevdiğim alanların dersleri ağırlıklı olduğundan bu dönem almadım.

EEE321 - Signals and Systems
Kanımca bölümdeki en önemli iki dersten biridir. Diğeri de MATH 255. Sadece bu iki dersi çok iyi bilmek bile elektrik-elektronikteki zor konuları kavramanıza yardımcı olmakla birlikte mühendislik dışı alanlarda çalışmanızı da sağlar. Bu derste 2. Sınıf elektronik derslerinde anlatılan ama içeriğine ancak EEE202 dersinin sonlarında girilen “sinyal” denen kavramın üzerine kuruludur. Teorik bilgi ile pratiğin gerçekten birleştiği bir derstir. İlerdeki aalcağınız alan dersleriyle nasıl bir bağlantısı olduğu da anlatılan ders matematiğiniz iyiyse ve meraklıysanız rahatlıkla altından kalkabileceğiniz bir ders. Bu dersin lablarında görüntü işleme ve ses işlemeye çok çok küçükten girişler yapılır. Labları MATLAB diliyle yazılmakta ( BU YÜZDEN İYİ BİLİN DEDİM :D ).

EEE351 - Engineering Electromagnetics
PHYS 102 de anlatılan manyetizma konusunun karmaşıklaştırılmış halidir. Hiç sev€mediğim bir ders olarak kalacak.

2. Dönem

EEE342 - Feedback Control Systems
Kontrol mühendisliğine giriş dersidir. EEE321 de öğrenilen konseptlerle gerçek hayattaki sistemleri modellemeyi öğrendiğiniz ders. Açıkçası oldukça ilgimi çekmiştir çünkü dersin felsefesi “geri besleme” mekanizması üzerine kurulu ki bu hayatın her yerinde hatta bizim içimizde bulunan sistem üzerine geçmekte. Bu ders sayesinde quadrocopter ve değişik robotları yapmak için gerekli temel derslerden birini öğrenmiş olacaksınız. 2016 Güz de Ömer Morgül den aldım ve açıkçası baya babacan bir insan ve gerçek hayatla konseptleri iyi bağlıyor. Mutlaka ondan alın.

MATH255 - Probability and Statistics
Bu derste Olasılık ve İstatistiğe giriş dersidir. Bu dersi iyi anlamak veri bilimi, istatisiksel sinyal işleme, telekomünikasyon, robotik gibi elektroniğin temel alanlarında konseptleri iyi anlamanızı sağlar. Dersin 2 midterm 1 finali var. Oldukça zor ders ama bi o kadar da zevklidir. Dersi genel de Erdal Arıkan veya Levent Onural vermektedir. İkisi e oldukça deneyimli ve iyi anlatan hocalardandır.

4. Sınıf

Bu sene bitirme projeleriyle beraber alan dersleri de alınmaktadır. Üstten gitiğim için henüz bitirme dersi almadım çünkü daha fazla öğrenmek istiyorum :D O yüzden bu kısım 4. Sınıftaki alan derslerini tanımlamaya yönelik olacaktır.

1. Dönem

EEE424 - Digital Signal Processing
EEE424 yani Dijital Sinyal İşleme dersi EEE321 de görülen discrete, ayrık, sinyallerin işlenmesi üzerine bir derstir. Derste Fourier Transform ların dijital ve etkili versiyonları anlatılır ve digital bir filtre nasıl dizayn edildiği gösterilir. Son konuları ise daha zor işler ve karmaşık sistemelr için gerekli olan multirate signal processing ve random sinyallerin işlenmesi anlatılır. Oldukça temel bir ders. 2016 Güz döneminde Serdar Kozat’tan aldım ve açıkçası bölümdeki en favori ders anlatam hocam olmuştur. Konuların içindeki fikri çok güzel çıkarabilen birisidir ama sınavları da o derece zordur.

EEE431 - Telecommunications I
EEE431 dersinde, EEE211, EEE321, ve MATH255 derslerindeki konseptleri kullanarak bir iletişim sistemi nasıl tasarlanır o öğretilir. Fakat, EEE211 e kıyasla dijital iletişim teknikleri gösterilir çünkü günümüzde daha çok kullanılmasıyla birlikte kontrolü basit sistemlerdir. Bu ders temel bir ders olmasının yanı sıra zor bir derstir ama zevkli de :D. Aldığım dönemde 1 midterm, 1 final, 3 quiz, ve MATLAB Projeleri vardı. Dersi severseniz devam dersi EEE432 yi almanızı tavsiye ederim( Alınca yazacağım.) 2016 Güz döneminde Tolga Mete Duman’dan aldım dersi ve KESİNLİKLE DERSİ ALINMADAN MEZUN OLUNMAMALI. Bölümde en sade ve net anlatabilen ayrıca yazısı da güzel olan bir hocamız.

EEE485 - Statistical Learning and Data Analytics
Statistical Learning and Data Learning 2016 Güz döneminde yeni açıldı. Bu ders, veri bilimine giriş dersi işlevindedir. Derste olasılık ve lineer cebiri kullanrak elinizdeki verilerden nasıl tahmin yapabileceğiniz öğretilir. Bu dersin üzerine bilgisayar bölümünden makine öğrenmesi dersi veya nöral ağlar dersleri alabilrisiniz.