YGS'ye bir ay kaldığının farkındayım ve madem öyle size bu ay ne yapmanız gerektiğini düşündüğümü ve benim ne yaptığımı kısaca özetleyeyim.

Tatlı yazısındaki yazdıklarım hala geçerli. Yanlış bir şey yazmamışım kesinlikle.

Benim YGS'ye bir ay kala yaptıklarım öyle çok verimli değildi. Supernatural diye bir dizi vardı, her bölümü farklı bir konu işleyen bir diziydi dolayısıyla her gün 1-2 bölüm izlemenin zararı olmaz diye izliyordum. Sonra bir anda konulu, uzadıkça uzayan bir dizi haline geldi, benim planımı da altüst etti. Günde 1 saat çalışıp 2 saat dizi izlemeye başlamıştım. Neyse ki önlemimi erken alıp 2. sezonun sonunda diziyi izlemeyi bıraktım ve LYS'den önceki güne kadar hiç açmadım. Eğer böyle bir durumdaysanız size de önerim bir an önce bırakın. Ondan sonra yine dizi izledim ama hep saçma sapan şeyler izledim bağımlılık yapmasın diye.

Verimli değildi dedim ama tamamen felaket de değildi. Konuları bitirdiğim için soru ve deneme çözdüm bol bol. Konu çalışırken - hele de çok yeni bir konuysa - beyniniz nöronlar arası yeni bağlar kurar bir sürü ve bu zor bir iştir (biyoloji bilgim fazla değil çoğu şeyi unuttum ama bu da besbelli bir şey, kendiniz de fark etmişsinizdir.) fakat test/deneme çözerken zamanın büyük çoğunda hatırlama işlemini yaparsınız yani zaten hazır olan bağlar kullanılır, o yüzden o kadar uzun ve sıkıcı değildir. Bu sebeple ben de sıkılmadan bol bol test ve deneme çözdüm. O son günlerde bol bol konu çalışmak durumunda sıkılırdım ve çalışamazdım zaten.

Üniversitede ise hiçbir zaman çalışmayı son bir haftaya hatta son güne bırakıp "çalışabildiğimi" veya çalışsam bile başarılı olabildiğimi hatırlamıyorum. Lisede çokça kullandığım bu disiplinli yöntemi üniversitede çok az kullandım ve neredeyse hepsinde patladım. Singapur'da Algoritmalar dersi almıştım, derste alınan puanlarının bir çoğu sene sonu sınavından geldiği için sene sonuna doğru 3-4 gün çalışırım demiştim. Sonuç: Çalıştığım hiçbir şeyi sınavda yapamadım, Bilkent'te ikinci sınıfta öğrendiklerimi yapabildim sadece, dersi de o öğrendiklerimle geçebildim.

Özetle size önerdiğim şey, eğer hala eksik konularınız varsa asla ama asla "Sınav yaklaşırken öğreneyim bilgilerim taze kalır hem." diye düşünerek ertelemeyin ve konu çalışmayı bir güne yığmayın. Onun yerine dengeli gidin. 

Son birkaç günde, hevesiniz ve enerjiniz bitmişken kendinize uzun ve zor işler yüklerserseniz üstesinden gelemezsiniz.

Yanlış anlaşılma olmasın, son bir ay

Bu söylediğim LYS için de geçerli. LYS için konuları biriktirmeyi düşünüyorsanız, yapmayın. Kendim de Matris determinant ve toplam sembolü gibi kolay ve on birinci sınıftan hatırladığım konuları son haftaya bırakmıştım, son hafta da kısa bir tekrar yapıp 1-2 test çözmüştüm zaten denemelerde genelde yapabiliyordum bu konuları. Sonra gittim LYS'de matris sorusunu yapamadım.

Onun dışında söyleyeceklerim basit ama önemli:

- Aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanın. Saçma uyku saatlerini YGS'den önceki gün düzene sokamazsınız.

- 7-8 saat uyku iyidir, az uyumayın.

- Beslenmenize dikkat edin. Mandalina resmini "Tatlı" niyetine koydum. En sağlıklı tatlılar meyvelerdir ve yeterli derecede meyve yerseniz tatlı aşermezsiniz. :) (meyvenin de fazlası iyi değildir ama.)

- Sınav taktiğinizi biliyorsunuz artık ama alternatif taktikler de oluşturabilirsiniz. Benim taktiğim az buz belliydi, Mat 50 dakika, fen 40 dakika (normalden uzun sürdü), Mat ve feni bitirdiğimde 70 dakikam falan vardı ve bunun hepsini Türkçe sosyale ayırmak yerine mesela ikisini 60 dakikaya sıkıştırıp 10 dakikayı boşlarıma verip 1 Mat 1 Fen işaretledim. Türkçe'yi bu kadar kısa sürede yapmamın zararından çok faydası oldu ve Türkçe'yi fulledim, fakat coğrafyada 4 yanlış çıktı ama kim sallar? Felsefede ise paragrafları uzun uzun okumadan çalıştıklarımdan bildiklerimle tak tak işaretledim her şeyi. Türkçe'de yavaş okumak, herhangi bir sözel soruda ilk akla geleni işaretlemek yerine soru üzerinde uzun uzun ve karmaşık düşünmek faydadan çok zarar getirir bunu unutmayın.

- Müziği bırakın demiştim. Bu müzikten nefret ettiğim için değil, çalışırken müziğin dikkat dağıtması (sıkıntıyı azaltır ama dikkat dağıtır bu bilimsel bir gerçek, müzikle çalışıp da başarılı olan da olur bu önemli değil.) ama en önemli nedeni aşırı "catchy" müziklerin sınav sırasında akla gelmesi ve akla gelince de dikkate dağıtması. Müziği bırakın önerime kendim YGS'de uydum ama LYS'den önceki günlerde nostalji yapmıştım, sınavda da sürekli şarkı söyleyesim geldi.

Kısa ve fazla bilgilendirici olmayan bir yazı oldu ama önemli konulara parmak bastığımı düşünüyorum. Zaten uzun ve fazla bilgilendirici bir yazı olsaydı başta söylediklerimle çelişecekti, yani son bir ayda size yeni şeyler öğreterek işkence çektirecektim. (Kılıfına uydurdum hemen.) Yazıyı da yarım saatte yazdım herhalde en hızlı yazdığım yazılardan biri oldu.