Bu yazı "Odaklanma ve Şartlanma" devamı niteliğindedir. Onu okumadan bunu okumayın. Zaten kısa yazacağım.
Yoğun bir şekilde ders çalışmaya başladığınızda fark ettiğiniz ilk şey konsantrasyonunuzun çabuk dağılmasıdır. Daha doğrusu siz öyle zannedersiniz. Çünkü bu ders çalışmamak için bahaneden başka bir şey değil.
Daha önce de söylediğim gibi, bu yazıları okuyanların %99'su disiplinli ve yoğun ders temposuna alışık değil. Hatta zorla ders çalışıyor. Biliyorum çünkü benim de hedefim olmasına, aşırı idealist olmama rağmen ben de sıkılıyordum.
Bu şekilde of puf çalışırken benim ve hepimizin başına şöyle şeyler gelebilir. Kapı açılır, bir anlığına dikkatimiz dağılır. İş makinası çalışmaya başlar. "Çalışamıyorum ben yaaaaaa." deriz. Her türlü sesten arınmak için kapıları camları kapatırız sonra sıcaktan pişeriz bu sefer sıcaktan çalışamayız.
Peki çözüm nedir?
Bazı filmler olur, filmin başında zamanın nasıl geçtiğini anlayamayız. "Yeşil Yol" için "Aaa ne kadar kısa sürdü!" dediğimi hatırlıyorum ve film 3 saat sürüyor :) Öyle bir filmin başındayken dış dünyayla irtibatınız ne kadardır? Gece vaktiyse hiç dışarıdan gelen guguk kuşunun sesi sizi film izlerken rahatsız eder mi? Filme dalıp gidersiniz.
Ders çalışırken de böyle olmalı arkadaşlar. Dershane hocam toplantıda velilere "En ufak sesten rahatsız oluyorlar. Onları gürültülü ortamda çalışmaya alıştırın." derdi. Tabii gidip inşaatta çalışın demiyorum ama yapmanız gereken tek şey sadece önünüzdekine konsantre olmaktır, başka bir şeye değil. Bu beceriyi edinebilirseniz hem okulda çalışmanız daha kolay olacak hem de sınavdan çıktıktan sonra annenize "Çok kötü geçti yaa çok heyecanlandım :'( ) demek zorunda kalmayacaksınız. Eli mahkum çalıştığınızı düşününce zaten konsantrasyonunuz filan bozulmayacak. Bilinçaltınız size bahane maillemeyi bırakacak. Bu yüzden genel olarak YGS-LYS sınavlarını daha ciddiye alır, onlarda daha iyi performans sergilersiniz, ama sorular orjinal ve düşünmeye dayalı olduğundan kötü yaptığınızı sanırsınız/sanacaksınız, buna gelicez.
Müzik dinliyorsanız tekrar söylüyorum bırakın.
Önünüzdeki test müzikten daha önemli, sonra pişman olmayın.
Bir de "Paragraf Çözme Teknikleri" isimli yazımdaki karar vermeyle ilgili bölümü okursanız sizin için iyi olur. :)
6 Yorumlar
Konu çalışırken herşeyi anlıyorum soru çözüyorum belirli bir süre periyotlu tekrarlar da yapıyorum fakat bir türlü aklımda kaldığını hissetmiyorum hemen unutuveriyormuşum gibime geliyor
YanıtlaSilo konunun testlerini çözebiliyorsan sorun yok. biyoloji de o olur. hatta unutursun da. ama kitaplarda sınavda çıkmayacak kadar detay olduğu için çok da önemli değil. örneğin kemik türleri vardı bir türlü ezberleyememiştim, sınavda çıkmadı, kemiklerle ilgili çok az önemli şey var örneğin süngerimsi kemik iliğinde sarı ve kırmızı ilik bulunduğu ve buralarda kan hücrelerinin üretildiği (umarım doğru hatırlıyorumdur) mesela bu kemik türlerinden daha önemli. ha işin komiği bu da çıkmadı.
Silsen test çöz de test çözünce unutup unutmadığını anlarsın.
Merhaba, ben okul tenefüslerinde ve dershane deki teneffüslerde ara vermeden çalışmayı kendimi alıştırdım(Öğlen teneffüslerin okul kütüphanesindeyim) vs. ama son teneffüslere doğru dershane dede aynı, başıma kötü bir ağrı giriyor. Ders dinle test çöz derken beyin yanıyor herhalde. Bu olaydan itibaren uzun bir ara verip yeniden başlıyorum bu tempoyu sürdürürsem mf4 25 bine girme olasılığım var mı acaba? Not: Kadir Has Anadolu Lisesinde okuyorum( 462 ortalama ile girdim). Dershane denemleri daha 1 tane olduk 290-300 civarı) Cevaplarsanız çok sevinirim
YanıtlaSilOlasılığın var evet. Baş ağrısı çok fazla kapalı alanda kalmaktan kaynaklanıyor olabilir, dışarı çık temiz hava al.
SilTeşekkürler uygulayacağım. Birde şunu sormak olasılığın var lafında bir umutsuzluk sezdim de yüzde 50 nin altında kalabilecek bir ihtimal mi? Açıklarsanız sevinirim
SilVar desem çalışmayı mı bırakacaksın? Sen çalış da gerisi gelir.
Sil