Konu anlatımına nasıl çalışılır? Cevap basit. Konu anlatımına internetten çalışılır.
(Biyoloji, Türkçe, Tarih hariç.)
Önce videolu siteden konu anlatımına çalışılıp temeli inşa edersiniz. Videoyu izlerken not alma defterinizi ve kaleminizi önünüzden eksik etmeyin.
Taze bilgilerle 1-2 test çözersiniz.
Sonra dershanede hocanız sınıfta anlatır. Bu arada hem tekrarınızı yapmış olursunuz, hem de hocanızın dediklerini net olarak anlayıp daha fazla bilginin zihninize girmesine izin verirsiniz.
Demek istediğim şu, biyolojiye önceden hazırlanmayıp hocayı dinlemeye kalktığımda bazı yerleri kolayca anlayamıyordum, ben olayı anlamaya çalışırken hoca basıyodu gaza gidiyordu. Veya hoca önce bir kavram öğretiyor. Kavramımız "endoplazmikretikulum" olsun. Hoca önce endoplazmikretikulumdan bahsediyor, görevlerini söylüyor.Sonra lizozom oluşumdan bahsetmeye başlıyor. Lizozom oluşumuna endoplazmikretikulum katılır. İyi de neydi bu endoplazmikretikulum?
Böylece ipin ucu kaçıverir ve o ders cehennem olur. Bu çok basit bir konu için örnek ama bu dediğimi mutlaka sistemlerde yaşarsınız.
Örneğin fizikte de optikte bu geçerli. Bir yığın kural var, bu kuralları bilmeden, videoda şekilli olarak görmeden, ezberlemeden dershaneye gidersiniz, hoca kuralları yazar, biraz bahseder sonra soru çözümüne geçer ve zorlanmaya başlar. Tutup da zamanı bunları size ezberletmeye harcayamaz, ezberlemek sizin görevinizdir. Demem o ki videolardan hazırlanarak dershaneye gitmek bu işin olmazsa olmazlarından biridir. (Özellikle biyoloji için.)
Bundan sonra Ana (asıl) soru bankanızı (her zaman ilk önce başvurduğunuz banka) bitirirsiniz ve yapamadığınız soruları hazırlarsınız.
Önce dershanede işleyip sonra videolardan tekrar edebilirsiniz ama bunu yaparsanız dershanede dersin verimi elbet düşecek,
Önemli Not: Yukarıdaki video-dershane-test üçgenini her derste yapmanıza gerek yok. Ben bunu daha çok görselliğin ve mantığın çok önemli olduğu Fizik dersi ve sözel yolla anlaşılması güç olan Biyoloji dersi için öneririm.
Bir de her konuya da önceden hazırlanacaksınız diye bir şey örneğin elektrik alan, elektriksel potansiyel ve paralel levhaların içinde bulunduğu konu birkaç formülden oluşuyor, bunun için ekstra hazırlığa gerek yok.
Fizikte görsellikten kastım şu; örneğin körfezvideoda fizik konu anlatımlarında üzerinde çalıştığınız şeyin animasyonunu görebiliyorsunuz, her şey teorikte kalmıyor ve aklınızda daha iyi kalıyor.
Bir de unutmayın, konu anlatımlı siteden çalışarak oluşturulan temel dershane temelinden sağlam çünkü o sitelerdeki hocalar doğaçlama yapmıyor, daha önceden hazırlıkları var, hata yapmıyor bazıları videoları keserek hataları atıyor. İzlerken durdurup oynatabilmek de büyük avantaj. Dershanenin avantajı hocanıza soru sorabilmeniz ve hocanızın dersi anlatmak için şekilden şekile girebilmesidir.
Nasıl konu anlatımı çalışılacağını "Ders nasıl çalışılır?" başlıklı yazımda inceleyeceğim.
Konu anlatım çalışmak için ben sadece Youtube kullandım. Bana yetti.
.
Youtubakiler de iyi ve bol örnek çözüyorlar.
Konu Anlatım Linkleri: (köprü kurmakla ilgili sorunlarım var o yüzden buradan link veriyorum.
(Liste biraz uzun, şimdi zamanınız varken bakın, ama Youtube size yetecektir çok da uğraşmaya gerek yok hepsi aynı dersi anlatıyor.)
http://forum.donanimhaber.com/m_39033940/mpage_1/f_/key_//tm.htm
Üşengeçler için ufak liste (dh'de geveze. adlı üye derlemiş, *ları çok sık kullanmış)
www.bayramaltun.com
www.detaygeomat.com *
www.egitimprojesi.com
www.ekolhoca.com *
www.kemalhoca.com
www.lutfuzorlu.com
www.mesutsubasi.com
www.muhammetcoruh.com
www.mustafatekinay.com *
www.nejdetkirpi.com *
www.ofisokul.com *
www.tekinhoca.com
12 Yorumlar
ÇOK içten ve samimi anlatıyorsun ellerine sağlık :))
YanıtlaSilherşeye tamam da bir noktayı farkında olmadan yanlış yazmışsın sanırım hocam.
YanıtlaSilyada ben yanlış anladım bilmiyorum:)
üstte biyo türkçe tarih hariç internetten çalışılır yazmışsınız.
altta ise videolardan çalışarak dersahneye gitmek bu işin olmazsa olmazlarındandır özellikle biyo için yazmışsınız.
saygılar
Vallahi çok güzel yakalamışsın çelişkiyi takdir ettim ve uyardığını için de teşekkür ederim.
SilBen biyoloji dersini okulda veya dershanede görmeden önce evde çalışmanın çok yararlı olduğunu açıklamaya çalışmadan ama sonra da belirtmeden edemedim, videolardan çalışmaya gerek yok diye. Çünkü videolarda slayt okuyup duruyorlar. Videodan çalışmayı denerseniz anlarsınız.
Yazı böyle sonradan eklemelerle yap boz halini alınca biyoloji için mutlaka video izlenmeli gibi gözükmüş ama diğer yazılarımda önceden kitaptan çalışılmış olması gerektiğini söylemiş olmalıyım. (Hatırlamıyorum uzun zaman oldu.)
Kısacası video kısmına sadece biyoloji için "kitap" ibaresini ekleyin. :) Konu anlatımlıdan çalışmanız da videoyla aynı hesaba geliyor.
ben teşekkür ederim hocam. kendi mesajımı yazmışım da sonrasında dönüp bu sayfaya bakmayı unutmuşum:)
SilTheReedS :)
merhabalar birkaç gündür aklımı kemiren bir soru var
YanıtlaSilŞimdi ben çalışacağım konuyu önceden belirliyorum daha sonra başlıyorum çalışmaya ve bitiriyorum.Daha sonra onunla ilgili 1-2 test çözüyorum.Daha sonra o konuyu belirli aralıklarla konu testi çözerek tekrar etsek konuyu 1 defa çalışsak olur mu?
kusura bakmayın okula yerleşmeydi hazırlık sınavıydı bilmemnesiydi derken ihmal ettim biraz.
YanıtlaSilbu konuya göre ve sizin o konudaki daha önceden edindiğiniz yatkınlığa göre değişir. örneğin matematikte çoğu konuya ikinci kez çalışmaya gerek duymadım ama optiği 5 kez çalıştım. (konu anlatımı baştan izleme-uzun uzun not alma-test çözme. bunu 5 kere yaptım evet.)
1-2 test az soru bankasındaki o konuyla ilgili tüm testleri bitirmeye çalıın (ygs-lys kitabıysa tabii)
Yani valla aynı ben gibisin,kola kahve muhabbeti,erdal demirkıran saçmalığı,ders çalışma taktikleri vs. olsun diğer bildiklerin olsun neredeyse bilgilerimiz birebir aynı. Dershane yazısını okudum ama sen fikirlerinde emin misin? yani dershane olmadan iyi bir derece yapılamaz mı?(mezun değilim ama sanırım mezuna kalacağım.)
YanıtlaSiliyi bir dereceden kastının ne olduğuna bağlı. bir kişi okula başladığı günden itibaren düzenli bir çalışma alışkanlıına sahip değilse veya okulu dershane özellikleri barındırmıyorsa, kısaca sadece son sene çalışacaksa bence ilk 10 bine girmesi epey zor. daha da aşağıda bir rakam söylerdim de hadi genelleme yapmayı da abartmayalım. ilk 2 sene dershaneye gitmedim, 3.sene gittim, kötü bir dershane olmasına rağmen bana çok şey kattı. son sene gittiğim dershane olmasaydı bilkent bilgisayar hayaldi benim için.
Silöbür fikirlerimde de eminim, çünkü hem araştırdım hem tecrübe ettim. tecrübe dediğim çok uzun süre uykusuzluk yaşadım, uykum olduğu halde uyuyamadım. bu arada ara tatilde internette varolan uyku stillerinin bazılarını da denedim, buna ilişkin yazı yazıcam zaten sene sonu.
Hocam benim ygs pek iyi gecmedi ama,lysde basarili olmak zorundayim sizinde dediginiz gibi 1 seneyi cope atmak istemem. benim tek sorunum fizik. Veterinerlik fakultesi istedigim icin vet. Fakultesindeki arkadaslarlada konustum fizige gerek yok dediler
YanıtlaSilsizce napmaliyim ?
Fizik bende de sorundu da lysde sorular pek beklediğimiz gibi çıkmadı, kolaydı. Biz hiç çalışmadığımız sözel soruları yapamadık. Bence fiziğe çalış bi 15-20 net çıkar ki çıkarırsın da.
SilFizik maalesef hepimizin problemi! Mimarlık istiyorum ve ygs tam beklediğim gibi geldi. Sıra lys de mf 4 için önerilerinizi bekliyorum mat-geo-fiz 3lüsüne çok yüklenip diğerlerine az çalışırsam ne olur diye düşünüyorum?? Acil!!
YanıtlaSilhepsine çok çalış
Sil