http://azimliyazar.blogspot.com.tr/2014/06/yazn-ders-calsmak-2.html
*
Plan, program dedik ama bunu abartanlar oluyor.
Örneğin internette bir arkadaş beş kilo celal aydın çks almış. Kitapları filan yığmış.
Fotoğrafını çekmiş. Çalışma masasının fotoğrafını çekmiş. (Çalışma masasının üzerinde de laptop var. :) "İlk 100 hedefliyorum." diye kendine hedef koymuş.
Azim %100 Kararlılık %100 Bilmemne %100 yazmış. Çocuktaki gaz da %100..
Kendisine negatif yorum yapanlara "Bir hedefi olup da çalışanların hedeflerine varacağını düşünüyorum." tarzında yorumlar atmış.
Aynı forumda YGSde milletin sonuçlarına bakarken tesadüfen bu arkadaşı gördüm. YGSde 10 bininci olmuş. (Sonuç hüsran :'( ;( ) tarzında yorumlar atıyor.
Erken başlayan tez yorulur arkadaşlar. (O arkadaş bunu okuyorsa kusura bakmasın, iyi örnekler kadar kötü örnekleri de göstermek zorundayım, amacım yardım.)
İnternette bunun örneklerine sıkça rastalayabilirsiniz. Google'a "yaz ders çalışma" türünde şeyler yazın görürsünüz.
Bu arkadaşlar daha yeni üniversite sınavına girmenin gazına geldiler. Belki büyükleri "Benim oğlum Hacettepede okuyacak." şeklinde gaz verdi.
Sorun şu ki acemilikle program yapmayı bilemediler. Çok sayısal kastılar, YGS'de gümlediler, moral bozukluğuyla zaten çok zor olan LYS'de de talihsizlik yaşamış olabilirler.
Yazın sözel çalışmadılar sonra sözele çalışacak vakit bulamadılar. Lisede adamakıllı kitap okumayıp YGS'deki paragrafları ustalıkla çözeceğini sandılar.
Siz şanslısınız çünkü tecrübesi olan 1 nesil daha kazandınız.
Yazın nasıl ders çalışacağınızın üzerinde durayım.
Arkadaşlar, bu yazıyı okuyanlarınızın büyük bir çoğunluğunun lisede düzenli olarak ders çalışmadığına adım gibi eminim.
Şu an hamsınız, ders çalışmaya alışık değilsiniz. Kendinize diyet programı gibi ders programı yapmayın. Yazın kendinize günde 7 saat ders yazmayın!!
Ayrıntılı bilgiyi "Plan nasıl yapılır?" başlıklı yazımda vereceğim.
2012 Türkiye 1.sinin konuşması: (2.30'dan itibaren izleyin.)
Gördüğünüz gibi aslında ders çalışmaya geç kaldınız. Yoo hiç de öyle değil! Tabii piyasadaki bütün kaynakları silip süpürüp hiç sınav heyecanı yaşamadan sanki peste arkadaşınıza koyuyormuş gibi ygs lysye girmeniz olası değil. Ama başarılı olmak için hiç de geç değil.
Zaten bunu ilk yazımda da belirtmiştim.
Hatta önünüzde koca bir yaz var.
Hamız, kendimizi sıkıp bunaltmıyoruz dedik ama yazın ders çalışmanın yararlı olduğu, hepinizin hevesli olduğu ve ben ne dersem diyeyim ders çalışacağınız bir gerçek.
O yüzden size yazın ders çalışma konusunda bir kaç seçenek sunayım:
1-YGS Sözel kasmak.
Bu benim yaptığım şey. Gayet de işime yaradı.
Arkadaşlar bunu mutlaka yapmalıyız. YGS Sözeli son ay çalışamassınız. Size işkence gibi gelir ve en sonunda söyleyeceğiniz söz "Yaa banane sözelden sınavda ne yaparsam o." olur. Sözeli son aya bırakırsanız ondan önce bir sürü sözeli patlak YGS denemesi yapmış olacaksınız.
YGS 1.sinin konuşmasını unutmayın. Adam 1 sene öncesinden başlamış sözel çalışmaya. Onun gibi bir sürü akıllı çıkacak ve YGS'de belirleyici dersler sözel dersler olduğundan YGS'de öne geçip LYS'de de sabit kalmayı düşünecekler. Oyuna gelmeyin. Bu açığı derhal kapatmalısınız.
Sözel dersler çok zevklidir arkadaşlar. Bir çok insan bunları hobi olarak yapıyor. Yaş kemale erince, spor yapamayacak duruma gelince ve daha olgun düşünmeye başlayınca sizin de hobileriniz "Edebiyat, tarih, felsefe." olabilir elbet. Neden bu hobilere şimdiden bir şans vermiyorsunuz?
Not: Eee coğrafya nasıl hobi olur demeyin. Coğrafyanın o ülkelerle ilgili kısmı tarih ve siyaset bilimlerinin olmazsa olmazı. Yani Doğu Akdeniz çevresini bilemezsiniz "Bu İngiltere niye Kıbrıs'ı işgal etti yav?" diye söylenir durursunuz. İklim kısımları da gayet zevkli olabilir, benim lisede meteorolojiyle ilgilenen arkadaşım vardı, hiç de öyle "aa inek" diyeceğiniz bir tip değildi.
Sözel çalışırken YGS 1.si gibi tüm kaynakları silip süpürmeyeceğiz. Bu ne akademik kariyerimizde işimize yarar, ne de hobi olarak baktığımız bu güzide derslerimizdeki bilgi dağarcığımıza bir katkısı bulunur.
Ben yazın Güvender ÖSS Türkçe kitabından Türkçe paragraflarına çalıştım, azıcık da bilmediğim dilbilgisi konularına baktım, tarihten 10.sınıf kitabı bitirdim bir tane (Osmanlı tarihi), coğrafyadan 1 tane kitap yarıladım, felsefeyi ise yazın çalışmadım okul zamanı servisle gidip gelirken test çözdüm.
Coğrafyanın geri kalanına martta çalıştım, tarihe bir daha çalışmadım sadece çıkmış soruların kitabını alıp oradan tekrar ettim. Ama ben çok fazla üzerinde de durmadım, zaten babam Edebiyat öğretmeni ve sosyalin her alanı da benim hobimdi. Amacım sınava adamakıllı çalışmadan önce ısınmaktı.
Size bu kadar hafif bir yük iyi gelmez.
Şimdi tecrübelerime dayanarak size ne yapmanız gerektiği konusunda fikir vereceğim.
Öncelikle şunları mutlaka alın. (Çıkmış sorularda tercihim son 47 olur ama 29 yıldan filan da zarar gelmez.)
Not: Meb'in tarih ve felsefe kitapları gayet yeterli. Ama bunları attıysanız veya çok zenginseniz konu anlatımlı kitap alabilirsiniz sorun yok.
Not2: Çıkmış sorular kitaplarınız konu konu olmalı. Yani 1999 soruları, 2000 soruları şeklinde değil, Ortaçağ tarihi soruları, Osmanlı Gerileme soruları şeklinde.)
-Çıkmış sorular Türkçe
-Çıkmış sorular Tarih
-Çıkmış sorular Coğrafya
-1 Tane Türkçe Konu Anlatımlı Kitap (İçinde paragraf konularıyla ilgili bilgi olsun, sırf dilbilgisi almayın.)
-1 Tane Tarih Konu Anlatımlı Kitap (İçinde test de olsun)
-1 Tane Felsefe Konu Anlatımlı Kitap (İçinde test de olsun, hatta çıkmış sorular da olsun, çıkmış sorular az olduğu için ayrı bir kitap almaya gerek yok.)
-1 Tane Coğrafya Test Kitabı (Konu Anlatımlı kitaba gerek yok. Coğrafyayı internetten videolu anlatımlarla çalışmalısınız.)
Bunlar yaz için yeterli. Kısa kısa ne yapacağınızı yazayım:
UYARI: Çıkmış soruların çözümü asla son üç haftaya bırakılmamalı. Bu yüzden sosyalin çıkmış sorularını yazın çözün.
En önce yapmanız gereken şey çıkmış sorular kitaplarınızdan hangi konulardan ne kadar çıkıyor ona bakmak.
Şimdi ben sizi bu dertten kurtarıyorum:
ygs 2010 : http://www.okulrehberlik.com/ygstercihrehberi.htm
ygs 2011 : http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/ygs.2011.analizi.site.png
ygs 2012 : http://tinyurl.com/ygs2012
ygs 2013 : http://www.samanyoluhaber.com/egitim/2013-YGS-sorularinin-ozel-analizleri/975510/
Ben direkt google'a yazınca bulduklarımı koydum, daha sağlıklı olması için mutlaka kendiniz de bunu yapın.
Bundan hareketle şöyle bir şey diyebilirsiniz: "Ortaçağ Avrupasından pek soru gelmiyor. Ben bu konuyu bir kez okuyayım, 1 testçik çözeyim yeter."
Ama sakın tamamen boşlamayın. Bu olay yüzünden Fizikteki sözellere hiç çalışmadım. Sonra Fizikten gümmm. :))
Hiç çıkmayan YGS konularını 1 kez okuyup 1 tane test çözmeniz yeterli. Coğrafyada özellikle.
Türkçe (Paragraflar): Türkçede paragrafların belli soru tipleri var. (Paragrafın konusu, ana düşüncesi, yardımcı düşünceler gibi)
Kitabımızda bu soru tipleri başlıklar altında incelenmiş olmalı.
Bu şekilde soru tiplerini önceden bilirseniz sınavda karşılaşınca önce aklınızdan soruyu sınıflandırırsınız. (Paragraftan önce soru metnine bakarak.)
Sonra da o soru tipi için genelde izlediğiniz yöntemi (tabii bu yöntem hemen şekillenmez, siz tecrübe kazandıkça..) uygularsınız.
Soru tiplerini öğrendikten sonra yapacağınız bol bol soru ve deneme çözmek olacak. Bunu yazın değil okul dönemine yayacaksınız. Günde aksatmadan yapacağınız 20 paragraf çözümü yeterli, ama aksatmamalısınız. Yatağa gideceksiniz, paragrafı unuttunuz, bari 10 tane çözün, kârdır.
Paragraf öğrenmeyi bitirip soruları da iyi çözdüğünüzü düşündüğünüzde süre tutmaya başlayabilirsiniz. Çünkü YGS'de paragraf sorularını tam verimle çözmeye bakacağız, süre olarak kendimizi sıkıştıracağız. (Sanki ben de giricem sınava höh)
Yeni bir paragraf kitabı almadan önce mutlaka çıkmış soruları çözün arkadaşlar.
ÖSYM'nin paragraf soruları en iyisidir. Genelde cevap net bellidir, üzerinde fazla tartışma olmaz. Kalitelidir. Babam Edebiyat öğretmeni ve bana her zaman "Diğer yayınların sorularını salla
ÖSYM'ninkileri çöz." Haklıydı. ÖSYM'den her ne kadar herkes nefret etse de bize sınavı yapacak o, onun sorularını çözmeliyiz ayrıca adamların sorular üzerinde emek verdiğini de unutmamalıyız.
Türkçe (Dilbilgisi): Türkçe dilbilgisi aslında ilkokuldan bildiğimiz şeyler. Konu anlatımlı kitabınızdaki örnekleri iyi inceleyin.
Gene çıkmış sorular üzerinden gidin, böylece sıfat türlerini ezberlemek gibi fazla ezberden kaçınmış olun. YGS'de soruya ve örneklere aşina olursanız soruyu kısa zamanda çözersiniz. Yok eğer aşina olmazsanız YGS 2013 Türkçe'deki gibi anlatım belirsizliğini anlatım bozukluğu zannedip işaretlersiniz, on saniye içinde nurtopu gibi bir yanlışınız olur. azimliyazar.blogspot.com
Tarih: Tarihte eğlenmenize bakın arkadaşlar. Savaşlar felan ilginç yav. O değil de Muhteşem Yüzyıl bir sürü ev kadınını televizyona kitledi. (Gerçi çoğu zaten kitliydi de..)
Tarihin bir hobi potansiyeli var gayet de. Sıkılırsanız youtubedan Osmanlı belgeselleri izleyebilirsiniz. *Kanije Savunması başlıklı yazımı da öneririm.
Ha sizde Osmanlı damarı yoksa size İnkılap tarihi verelim. Ülkemiz yoksulluğuna ve bitkinliğine rağmen alnının akıyla direnip ülkeyi işgal ettirmemiş. Diğer birçok ülkeye örnek olmuş ki sonradan dünyanın birçok yerinde "Kurtuluş Savaşları" türemeye başlamış. Ulu önderimizin katkılarıyla ülkemiz çok hızlı kalkınarak çağdaş bir ülke haline gelmiş.
Aman ha çok gaza gelip de Empire Total War oynamaya kalkışmayın.
YGS Tarih çalışırken tabii ki tarih ezberlemeyin, kişi ve savaşların üzerinde de çok durmanıza gerek yok. Yine "Çıkmış Soruların Önemi" başlıklı yazımda da yazdığım gibi çıkmış sorular üzerinden gidicez, veya hepimiz 3 sene tarih gördük, hocanın üzerinde durduğu ve okul sınavlarında
çıkan yerler de olur. (Değinmeden geçemeyeceğim, çok cins hocalar da var, bizim hoca Medleri sormuştu, aman dikkat.)
Ve tabii tarihi olgu dediğimiz önemli olayların üzerinde duracağız. Malazgirt savaşının klasikleşmiş önemi olan "Anadolu'nun kapısı Türklere açıldı." İstanbul'un fethinin sonuçları, Osmanlı'nın iskan politikası, Viyana kongresinde "Herkese şapır şupur Osmanlıya yarabbi şükür." denerek Osmanlı
aleyhindeki azınlık isyanlarına destek verilmesi, ilkelerin ve inkılaplarla bağdaştırılması.
Sorular genel olarak yorum sorusu olduğundan Tarih kolay, ama bilgi olmadan yorum da olmaz, o yüzden mutlaka konuları okumalısınız. Okuduktan sonra da test çözün. Çıkmış soruları da çözdükten sonra hazırsınız. Yaptığınız denemelerle tarih çokça pekişecek zaten, soru çözümünü çok abartmaya gerek yok.
Ama tekrar amaçlı çıkmış sorularda yaptığınız hataları son üç haftada tekrar etmenizi öneririm.
Coğrafya: Coğrafya biraz zor malesef. Çoğumuz sınavdan önce çalıştı buna, belki de ona bile gerek görmedi. Biraz baş yakacak gibi.
Şu varki arkadaşlar, coğrafyada birçok konu birbiriyle bağlantılı ve mantıklı açıklaması var.
Örneğin levha sınırları, deprem kuşakları, sıcak su kaynaklarının sık olduğu bölgeler çakışır.
Ezbere kaçarken bile kendinize mantıklı açıklamalar bulabilirsiniz. Örneğin Akdenizden Atlas Okyanusuna açılan kapı olan Cebelitarık boğazı Tarık adını bir Arap komutanından alıyor, "Tarık" Arap ismi. Sahi Araplar bir ara İspanya'ya egemendi değil mi? Cebelitarık boğazı da İspanyaya
komşu. İspanya'da diyemeyeceğim çünkü İngiltere işgal etmiş durumda. Boğaz görünce affetmiyor pisboğazlı herifler.
Veya gene ezbere kaçıcaz ama mantıklı açıklama bulamadık. Alın size hafıza teknikleriyle YGS. Hürmüz boğazı nerede? İran-Umman arasında.
İranlılar soruyorlar. "Hür müyüüüüz??" Başka bir İranlı yanıtlıyor "Hayır, öyle olduğumuzu hiç ummam, sen de Umman."
Evet bu rezil örnekle de artık Hürmüzün İran-Umman taraflarında olduğunu sittin sene unutmazsınız.
Not: Haritadan hürmüz boğazını bulmayı unutmayın. Coğrafyada mutlaka harita kullanın.
Coğrafyadaki bir başka önemli avantajınız ise az konu olması. İlk 5 ünite; Dünyanın şekli ve coğrafi konum, dünyanın hareketleri harita bilgisi, iklim bilgisi, iç dış kuvvetler bunları bilin. Bir de Türkiye'nin özelliklerini bilin. (iklim, bitki örtüsü, ekonomik faaliyetler, iklim en önemli, diğerleri iklimin sonucu zaten.)
Son olarak bir de doğal afetler patlatın. (erozyon, heyelan.)
Alın size YGS coğrafya.
Defalarca söylediğim gibi saf ezbere gitmeyin. Mağmatik kayaç türlerini ezberlemenize gerek yok. Mermermiş, gnaysmış boşverin. Saf ezber çıkmıyor pek. (2010'da biraz aykırı sorular var ama.)
Zaten 12 tane soru için bu kadar da zahmete girilmez. Yapmazsınız ama tutup da iklimlerin özelliklerini tek tek ezberlemeyeceksiniz, ana fikri kapmaya çalışın.
Örneğin ekvatoral iklim 25 derece civarı, her mevsim yağışlı (dolayısıyla yağış rejimi düzenli) , oldukça istikrarlı bir iklim. İsminden de anlaşılacağı gibi ekvator çevresindeki (çizgi olan) Amazon (Brezilya) ve Kongo taraflarında (Amazon Kongo havzaları) görülür.
Muson ve subtropikal iklimde ise yazları yağışlı. Muson Hint Okyanusu kıyıları, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde görülüyor.
Böyle iklimlerin karakteristik özelliklerini bilmeye bakın.
Coğrafyayı internetteki konu anlatımlardan çalışmalısınız.
Kitaptan çalışmaktan çok daha yararlı olacaktır.
İlk aklıma gelen konu anlatım siteleri Youtube'daki kanallar. Anlamadığınız konuyu iki siteden de çalışın, googledan farklı siteler bulun en olmadı youtube'a konu ismini yazın.
Çıkmış soru analizinizi unutmayın. Çalıştığınız halde coğrafyayı hala yapamıyorsanız, konu tekrarı ve test çözümü yapın.
Felsefe: Malesef bu güzide ve favori dersim abartıldı, Nihat Doğan bundan yaptı biz almayalım dendi. Belki de okuldan anlayışı para kazanılan yer olan öğretmenlerce öğrenciler bu dersten soğutuldu. Terimler bu dersi anlaşılmaz gibi gösterdi.
Abim ÖSS'den sonra "Hehe millet felsefe diye dövündü durdu, ben hiç test çözmeden girdim, ful çektim." demişti.
Felsefe sorularının cevapları paragraflarında gizli.
Ben felsefe çalıştım, test çözdüm. Size de tavsiye ederim.
"Ee madem cevaplar sorunun içinde gizli. Niye çalıştın kardeş mal mısın?"
Arkadaşlar daha önceki "Ygs süre kullanma rehberi" başlıklı yazımda Sosyale 20-25 dakika ayırmanız gerektiğinden bahsetmiştim.
İyi de arkadaşlar bu felsefedeki paragraflar üzerinde uzun uzun düşünerek mümkün olmaz ki.
Örneğin LYS 2013 sorusu. Sıradan bir öğrenci önce soruya bakar "Bu parçaya göre, insanların anlaşmalarına neden olan unsur aşağıdakilerden hangisidir?" sonra parçayı okur, şıkları okur, biraz düşünür ve doğru olduğunu düşündüğü şıkkı işaretler.
Felsefe bilen öğrenci ise soruya bakmadan önce paragrafın en başındaki "Hobbes" ismi gözüne çarpar. Hobbes ne diyordu? "İnsanlar kendi isteklerini ön planda tuttukları için birbirlerine zarar verirler, bu durum onların güvenliğini tehlikeye düşürür. Bu yüzden zora başvurma yetkisini ve gücü başka bir otorite devretmişlerdir. İnsan insanın kurdudur." Merak etmeyin bunlar bir-iki
saniyede akılda kıvılcım gibi çakar. Bunları hatırlayınca paragrafı okumadan şıklara bakacak, kısa zamanda doğru şıkkı bulacak sonra da kendini rahatlatmak için paragrafa hızlıca göz gezdirip haklı olduğunu görecek.
Tabii bütün sorular böyle çözülmüyor, mutlaka paragrafı okumanızı gerektiren sorular da var.
Felsefe çok fazla üzerinde durulması gereken bir ders değil. Çalışmanız size sınavda zaman kazandıracak bu kesin. Ama Türkçeye çok yumulup da hiç felsefe sorusu görememeniz de olası. Ama zevkli bir ders bunu unutmayın, insanların yaşamı, dünyadaki işleyişi anlama çabasıdır felsefe.
Eveeet arkadaşlar, yazın ders çalışma planımızın birinci basamağı böyle. Toparlarsak, mutlaka yazın sözelleri halletmenizi öneriyorum çünkü başka zamanınız olmayacak. Erteledikçe hevesiniz geçecek ve alanım değil diyip sözelleri boşvereceksiniz.
ÇOK ÖNEMLİ UYARI: İyi de bu kadar test çözdük, ne işimize yaradı? Dershaneniz açıldığı gibi sormaya gidiyorsunuz arkadaşlar. Muhtemelen dershanede sizin gibi elemanlar pek yoktur, sözel etütleri/ofisleri artık ismi neyse boştur. Zaten eşit ağırlık ve sözeller de daha yolun başındayken sallamazlar.
Size gün doğar.
- Yoruldum ama yazıya devam etmek durumundayım çünkü aranızda sözel çalışmaktan yorulmamış canavarlar olabilir. Şimdi yazın sözelden başka neler yapabileceğinizin üzerinde durayım.
2-) 11.Sınıf Tekrarı
11.Sınıf tekrarı yaparak daha yeni öğrendiğiniz bilgileri pekiştirebilirsiniz. Muhtemelen YGS-LYS arasındaki 80 günlük döneme kalacak olan 11.sınıf konuları diğer sınıflara göre nispeten kolay ama tek atış hakkınız var, defalarca tekrar edemiyorsunuz. Ama şimdi tekrar ederseniz YGSden sonra 2. kez tekrar etmiş olursunuz ki çok tekrar iyidir.
11.Sınıf tekrarı yapacaksanız tekrarı gene konu anlatım videolarıyla yapın derim, sırf test çözerek değil. Özellikle kimyanın tekrarını yapmak size fayda sağlar.
Fizikte ise adamakıllı tekrar edecek konu yok, ilk dönem konuları (kaldırma kuvveti, basınç, denge moment, ağırlık merkezi) zaten ygs konuları, işleyeceksiniz bunları.
Modern fizik, fotoelektrik olay, ışıma serileri filan bunlar kolay, lysden önce halledersiniz rahat. Mıknatıs ve momentum da kolay. Ben fikri verdim valla siz bilirsiniz :))
Ha ama 11.sınıfta adam akıllı çalışmadıysanız başka alanlara yönelebilirsiniz.
Not: Bunun hakkında az yazdım ama gayet mantıklı yöntem, yanlış anlamayın.
3-) 12.Sınıfa Başlamak
Ben 11.sınıf tekrarı değilde 11.sınıf kimya + 12.sınıf yapardım şimdiki aklım olsa.
Neden diye soracak olursanız:
Matematik: Özel Tanımlı Fonksiyonlar ve Fonksiyon grafikleri, Limit, Türev, İntegral
Kimya: Organik Kimya
Biyoloji: Sistemler
Hepsi de daha önce adını sanını duymadığınız BABA konular.
Meb zor dersleri son yıla yığarak başarılı bir iş yapmış.
Bu konular olunca 12.sınıf öğrencilerinde bir "YGS hallediyoruz, peki okul sınavlarını napcaz?" havası olur. Yazın hevesle başlayan genç bireyler okul sınavlarından sonra birbir YGS-LYS defterini kapatıveriyorlar.
Sınavlara çalışırken uykusuz kalmak istemiyorsanız, bu konulara yazın çalışın arkadaşlar. Okul başladığında mecburen çalışacaksınız zaten.
Bu konulara çalışmanın yararı şudur:
Birinci kısım öğrenciler konuyu önce dershanede görür. Sonra okulda görür. Sonra YGS'den çıktıktan sonra dershanede bidaha görür.
Bu öğrencilerin 3 kez tekrar etme şansı olur.
Bu arada konuya zaten çalıştıkları için okul sınavı da onlar için çok problem olmaz.
İkinci kısım öğrenciler önce okulda görür. Bu arada hocalar da dandikse kafaları karışır özellikle limitte. Sonra dershanede görür.
Bu öğrencilerin 2 kez tekrar etme şansı olur.
Bunlara okul sınavı zehir olur.
(Tabii insan video izleyerek kendine 21832323 tane tekrar şansı yaratabilir. Ama dersi adamakıllı işlemek başka.)
Genel olarak birinci kısımdaki öğrenciler daha başarılır. Siz de birinci kısıma girip fazlaca tekrar şansı yakalamak için 12.sınıfa yazın başlayabilirsiniz.
Ayrıca 12.sınıfa yazın hemen başlayıp bitireceksiniz diye bir şey yok. "Ne koparırsam kârdır." mantığıyla hareket etmelisiniz.
Söz gelimi
Biyolojide: birinci (üç sınav varsa ikinci de) sınav konuları olan sindirim, solunum, dolaşım'ı halledin.
Dikkat!: Üçü bağlantılı ve dolaşım sistemi yolu şekli iyice ezberlenmeli yoksa çok karışıyor.
Kimyada: Adlandırmayı izomerliği bitirin. Tepkimelere gelin. Zaman varsa tepkimelerde de alkan, alken, alkinleri bitirin.
Matematikte: ÖTF çok basit, zaten bütün soruları test tekniğiyle (xe değer ver yyi bul şıklardaki grafikleri incele) yapıyorsunuz.
Limitin tanımı ilk başta size biraz karışık gelecek, o yüzden o tanımın üzerinde durun ve kafa yormayan bir anlatıcı bulun.
Son olarak türevde basit türev alma işlemine kadar gelin. Türev almak kolay, öğrenin, sadece basit kuralları var.
Türev almadan sonra maksimum minimum problemleri gibi zımbırtı konular var, fazla zor değil. Ama buraya kadar geldiyseniz
burada bırakmanıza bir şey demem, şayet bu çalışma sizi 2-3 ay belki ilk dönem boyunca rahat ettirecektir.
Not: Yalnız arkadaşlar ben yazın hiç sayısal çalışmadım. Çünkü soru sormam lazımdı, soru sormam için hoca lazımdı, etüt merkezine gitmeli veya özel hoca tutmalıydım. Cimrilik ve tembellik edip çalışmadım. Siz sayısal çalışacaksanız öyle bir yığın test çözüp sonra hiç sormadan testlere bir
daha dokunmamazlık etmeyin. Bu çalışma değildir. Hoca tutacak paranız yoksa internetten sorun. Bazı sorularda tartışma çıksa da donanimhaber ygs/lys bölümünden yardım alabilirsiniz. (http://forum.donanimhaber.com/forumid_615/p_/tmode_1/smode_1/tt.htm)
4-) Niye hiç YGS sayısaldan bahsetmedin?
Nedeni basit. YGS sayısalları kolay. Dershane adım attığınız anda ilk işleyeceğiniz şeyler YGS olacak. Yazın YGS çalışmanın bir getirisi yok çünkü buna çalışmaya bol zaman var. Fakat kafa rahat bir şekilde sırf lys kasacağınız sadece iki buçuk ay var. ;)
Örnek program için "Plan nasıl yapılır?" isimli yazıya gidin.
67 Yorumlar
sayısal icin sosyalden hangi kaynakları önerirsiniz?
YanıtlaSilcografya
tarih
felsefe
vallahi onu hocanıza sorsanız daha iyi olur, ben hepsinden bir tane kaynak çözdüm çünkü.
SilBu arada bu yazıyı güncellemem gerek;
Silİlk yazımda blogta yazdıklarımı belli bir puan üzerinde anadolu lisesine girmiş sayısalcı kişiler uygulasın dedim o yazın çalışma yazısını da buna göre yazdım, ama herkes uyguladı. İlk 10 bin hedefleyen ve bu kapasitesi olan biri uygularsa işine yarar ama daha kimyasal tepkimeleri denkleştiremeyen birinin organik kimya çalışması saçma olur.
Yazın tatil yapılmaz. Yazın günde sekiz saat çalışılmaz. 3 saat iyidir. Çalışmaya alıştıktan sonra daha üzerine çıkılabilir. Bu yaz daha detaylı bir yazın çalışma yazısı yazayım, o yazım aynı anda 30 yazı yazdığım için aceleye gelmiş.
12. sınıf mat konuları için celal aydın önerir midsin?Sende nerden çalışmalıyız o konulara?
YanıtlaSilinternetten
SilPeki sence teknofem nasıl, yeterli mi? Her ders açısından.
Silevet
SilFem dersanelerine gidiyorum dergiler ve femset veriyolar.Onlar yeter mi yoksa 5 hamlede ygs alayım mı sence? 5hamlede ygs ve 3 hamlede lys nasıl?
Silabicim biraz yavaş, daha çalışmaya başlamadan bir şey alma ve böyle şeyleri kafana takma. ihtiyacın olursa alırsın kitap seçimi mühim bir şey değil. o iki kitabı da kullanmadım, gereksiz.
SilÇalışmaya başlamadığımı da nerden uydurdun?
Silşu andaki çalışmaya çalışma denemez pek olay zaman kavramıyla alakalı
SilNerde okuyosun?kaç binle girdin?
YanıtlaSilBunu neden cevaplamadın?
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
Siltanıtım bölümünde mevcut
SilPeki celal aydından önerdiğin bir fasikül var mı??İlk senende mi kazandın?
YanıtlaSilyok. evet ilk senemde kazandım
SilNereyi kazandın?
Silbilkent bilgisayar
Silben mezunum ve dediğn gibi ağustosta sosyal ve 12. sınıf çalışmak mantklı geldi.çalışmaya başladıktan bi kaç gün sonra dersane dergi falan verdi ve açılana(eylülün sonuna) kadar tüm derslerin sadece ilk konularının olduğu ders çalşma prog. bitirmemizi söyledi. çözemediğm sorular çkmasına rağmen boşa çalışıyomuşm gibi geliyo sence prog.a dvm edeym mi??
YanıtlaSilben onu 12.sınıflar için söylemiştim. sen dershanenin programına uy.
Silhocam yanıtlamayın şu soruları lütfen ya.
YanıtlaSilnereyi kazandın? kaç binle girdin? onu nerden uydurdun? neden cevaplamadın?
hoş bişey söylerdim o yorumları yapan arkadaşlara kendi üslupları ile ama ya sabır diyip geçiyorum.
cuma bölüm başkanımız konuşma yaptı ben de elimi kaldırıp bir soru sordum "bu ge100'ün açılımı ne yaaav" diye bir soru sordum. hoca da benim "o ne yaa" dememle dalga geçti tabii ama sonuçta hoşgördü.
Silyani bu arkadaşlar bence de biraz kabalar ama ünide düzelirler sonuçta hiçbirimiz henüz yetişkin değiliz. :)
haha:) yaşıtlarımız askere gitti geldi çocuk sahibi oldu hocam yav:)
Silşaka şaka neyse:)
hocam siz öyle diyince bide sizi dışarı atıyomuş.çık lan dışarı.bu çocuğu bi daha almayın benim dersime :) )))) komik ve aynı zamanda kötü olurdu:)) bunu neden yazdım çünkü bizim okul hocaları paso dışarı atıyordu da ordan anımsadım:))
hocam birde söylemeden geçemeyeceğim bu ge100 olayı süpermiş bildiğim kadarıyla heves ettim şimdi:))
Silcıs taq cıs taq 300 500. iyi eğlenceler hocam : ))
http://www.youtube.com/watch?v=rAGZQ2spU0I :)
ge100'ün programı ağız sulandırıyor da öğrenciler pek istekli olmadığından programlar da pek verimli geçmiyor. ge100 daha çok okulu gezip mekanları akılda tutmaya yarıyor. ben palandökeni aldım ve üniversite yaşamı hakkında önbilgi almamı sağladı.
Silben onu 12.sınıflar için söylemiştim. sen dershanenin programına uy.
YanıtlaSilbilkenti tam burslu mu kazandınız acaba
YanıtlaSilsizce bu 3 seçenekten birini mi yapmalıyız, yoksa sosyali önceden bitirirsek 12'ye başlamalı mıyız?
YanıtlaSilkeşke bunu bi 9 ay önce görseydim :) her harfinde emek ve deneyim olan bu güzel blog için teşekkürler bilkentli ! umarım bizden sonrakilere yol gösterir :)
YanıtlaSilben 9.sınıf öğrencisiyim. (10.sınıfa geçtim)Yaz tatilinde sizce nasıl bir ders çalışma programı izlemeliyim? (10.sınıfa geçtim)
YanıtlaSil9 veya 10'un başına çalış. Zaten bir şey kalmadı.
Sil10.snf sayisalim.yaz tatilinde ygsye başlayimmi ? temelim orta pek iyi deil.11.e geçtim yni.
YanıtlaSilBenim bu konuda pek bilgim yok 10.sınıf yaz tatilinde pek çalışmadım ben yani sen bilirsin. Fakat 11.sınıfın başına çalışıp yükünü hafifletmek ve 10.sınıftaki konuları tekrar etmek daha mantıklı gibi.
SilMerhabalar, yazılarınızı cok faydalı buldum. Ögretmen lisesindeyim, cevremin beklentisi büyük. Cok inisli cıkıslı bir ogrenciymisim. Bazen derecemle.herkesi sasrtr bazende dogruduzdun bir net getiremem. Sanirim duzenli calsmamamdan kaynaklanyor, Ders calismmak sorun degilde, ders calismaya baslamak sorun olabiliyor bazen, kendimi ders daha iyi ders calisabilmek icin neler yapmalym? Sbsde ilk 3bindeydim. Yine ayni dereceyi bekliyirlar. Cok buyuk beklentkeri var. Bendeki bu ozguven eksikligini nasl telafj edeblirm ? Uzun yazdm biraz kusura bakmayn,
YanıtlaSilÇalışıcam denilip masaya oturup 1.5 saatden önce kalkmamakla. Başka yolu yok.
SilMerhaba, ne yapmam gerektigi konusunda emin degilim, fikrinizi almak isterim bu konuda. Oncelikle asla ders calisabilen biri degildim, konsantrasyonu biraz zor topluyordum, liseyi rahat gecirdim, fazla calismadim ama temelim vardir okul sagolsun yeterince terletmistir. Bu bir iki haftadir herkes kurstur sudur budur derken ygs sayisal calisiyor. Tanidigim asagi yukari herkes, hele ben henuz bir seyi bitirmemisken 'fizik kimya bitti yea' tarzda laflari duyunca psikolojik olarak basladim gunde 5-6 saatten. 11'de dershaneye gittim. Ygs denemelerinde cogu kisi gibi cografyadan netlerim gider. Biraz istisnai olarak Turkcem kotudur en azindan olmasi gerekene gore. Matematikle kapatirim o acigi da. Sozel ygs'ye baslamak istiyorum aslinda ama milleti ygs sayisallari haril haril calisirken gorunce ben de basladim. Matematik cozeyim dedim, sonra matematik cozmenin bana diger dersleri cozmek kadar faydasi olmayacagini dusunup iyi bari fizik bakayim dedim. Kimse ne 11 i tekrar ediyor ne de sozellere bakiyor. Ygs calisirken 11 konularina bakmis olsalar da dershane programiyla vs. sozel calisan tek kisiyi gormedim. Baskalarini gordukce daha bi telas oluyorum. Sanirim biraz dengesiz bi sekilde hic calismiyorken aniden abartmamin sebebi de psikolojik. Sozelim kotu oldugundan sozel calismak cok isime yarar ama 11.sinif fizik/kimyasinda da eksiklerim var. Birkac sey okumustum ygsye 6-7 ay calisiliyorken lysyi 2 aya sigdirmayin diye, 11'de eksik birakip sonraya atmayi hic istemiyorum ama dogru karar olur mu dershanelerin acilmasina 5-6 hafta varken emin olamadim. Sirf ygs yaparlarsa sinif belirleme icin olan sinavi dusuk almak veya moralmen cok dusuk baslamak da pek istemiyorum. 470 le girmistim liseye. Elimde yeterli kaynak var ama 11 calismam gerekiyorsa sizce arasinif mi cozmeliyim yoksa lys-ygs kitaplarindan(karisik olanlari var biyoloji icin ornegin) mi ? Demek istedigim, lysye bu kadar vakit varken sonucta piyasada belirli kitaplar var, simdiden cozersem konulari erkendenunutur muyum ya da erkenden bu kitaplardan cozmenin zarari var midir bilemiyorum. Kitap okurum ama kaliteli okumadigimdan sanirim yine de Turkce'de fazla zorlaniyorum. Kitap cozmek de ne kadar yardimci olur kestiremiyorum. Motovasyonum var ama ne yapmam gerektigi konusunda cok ikilemdeyim. Ne onerebilirsiniz bana ?
YanıtlaSilSimdiden cok tesekkurler.
Tamam sen boşver onları. Türkçen kötüyse şu anda Matematikle kapıyormuşsun gibi görülebilir ama gerçek sınavda Matematikle kapatamassın çünkü öyle bir şey yok. Sözel çalış, dönem içinde zor olur çalışması. Yazın idealdir. Hele de sıkıcı gelmiyorsa.
Sil11'e gelince. Benim hatırladığım kimya konularında tepkime mantığı var. 10.sınıftaki kimyasal tepkimelere çalışsan iyi olur. (Hoş 11'de buna çalışmadan gayet başarılı olmuştum 11 kimyasında) Fizikte ise benim hatırladığım herhangi bir bağlantı yok, potansiyel enerji kinetik enerji prensiplerini bilsen yeterli. Yani iki ders için de bir ön hazırlığa gerek yok yardır gitsin.
Tekrar etmessen erkenden unutursun. Zaten şimdi çalıştığın dersleri ileride tekrar çalışırsın. Ama bu tekrar çalışma işi ilk çalışman gibi olmaz yani biraz notları gözde geçirirsin biraz önceki çalışmanda çözdüğün soruları.. Unuturum diye çalışmamak olmaz yani. Ben 11'de sıkı çalışmıştım 11 konularına, 11 konuları lysden 2 ay önceye kaldı ama öyle aman aman bir çalışma yapmam gerekmedi mesela kimya konularından 1 test kitabı bile bitirmemiş olabilir. Fakat fazla çalışmadığım 10.sınıf konuları için işler bu kadar kolay olmadı.
Kitap okuyarak olmaz bu saatten sonra. Türkçe konu anlatımını bitirdikten sonra / veya henüz çalışıyorken günde 20 paragraf çöz.
Bu kadar cabuk dondugunuz icin cok tesekkur ederim. 11.sinifi tekrar edeyim seri bir sekilde. Dediginiz gibi cok vaktimi de almaz hem paragraf olayini da bir duzene sokarim. Tarih icin soru bankam var, konu anlatim almam gerekiyor. Tarih calismak da sikinti olmayacaktir bir tek cografyada zorlanirim gibime geliyor, bir sekilde planlarim onu da. Vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkurler, ne yapacagima kesin verince cok daha rahat olucak gibi hissediyorum :)
Silçok faydalı bir yazı olmuş
YanıtlaSilçok faydalı bir yazı olmuş gerçekten. kendi adıma teşekkür ediyorum sizlere. ben bu sene istediğim bölüme yerleşemeyen bir öğrenciyim bu sebeple seneye şansımı denemek istiyorum. tercih vermedim, vermezken de şunu düşündüm bu yıl o kadar emek harcamadığım halde iyi bir puan aldım, demek ki sıkı bir çalışmayla ilk 1000 kişinin arasına bile yerleşebilirim, bunu başaranların benden bir farkı yok sadece azim.. öncelikle şunu söylemeliyim ki okul kapandığından beri kitap ağzı açamadım bunalıma girdim resmen. ama son 4 gündür Allaha şükür kendime geldim ve çalışma azmiyle doldum. sözellerim çok iyi, özellikle türkçe, sadece coğrafyam biraz zayıf kalıyor. ben sözelleri tekrar en baştan almak istiyorum. sizce bu düşüncem mantıklı mı ? size danışmak istediğim daha çok şey var. geri dönüt yapmanızı bekliyorum şimdiden teşekkrler.
YanıtlaSilen baştan nasıl alacaksınız ki? bence hiçbir şeyi en baştan almak iyi değil. bildiğin şeylere çok çalışıp zorlandığın şeyleri ihmal etmek bu yoldaki en büyük hata. o yüzden sürekli yazın işe ygs matla başlamayın diyorum ya, herkes temel kavramlardan başlıyor çünkü :) zaten dershaneye gidiyorsanız sözelleri size verirler, bence yazın zorlandığınız şeylere çalışın. derecenizi vermemişsiniz ama yazınızdan anladığım kadarıyla geçen yıl iyi bir sıralama yapmışsınız. işe deneme çözüm hangi konularda sıkıntınız olduğunu görerek başlayabilirsiniz.
Silyine de başka bir mezuna kalana danışın. ben ilk sene kazandım çünkü.
ve şimdiden günde 2-3 saatle işe başlayın. sonra gün gün arttırırsınız.
SilMerhabalar, ben mezunum ve yazın çalışmayı kafama koydum. Çıkmış konular üzerine analiz de koymuşsunuz uzun uzadıya yazmışsınız. Diğer yazılarınızı da okudum fakat kafamda bazı soru işaretleri var belki gözden kaçırmışımdır sormadan edemeyeceğim. Biraz da kişisel olacak.
YanıtlaSilBenim matematikle ilgili bir sıkıntım yok. Genel olarak iyi ve beklediğim netleri alıyorum. Asıl zorlandığım kısım fen. Fizik Kimya ve Biyoloji yani. Belki onları matematik kadar sevmediğim ve zaman harcamadığım için de olabilir. Fen netlerim geçen sene berbattı. ve MF4 de fen ygs ve lysde çok önemli olduğu için istediğim sonucu alamadım. Neden? Çünkü 12. sınıftım ve umursamıyordum en kötü mezuna kalırım diyordum. Fakat şimdi biraz pişmanım. Yazın türkçe ve sosyal çalışmak güzel bi fikir ama fenden de cidden eksiğim var ve eksikleri kapatmak daha önemli gibi benim için. Çok ders çalışma alışkanlığım yok yeni yeni ediniyorum o yüzden çalışmaya yavaş yavaş başlayacağım. Sizce bu yaz türkçe sosyal fen birlikte götürürsem kendimi sıkmış mı olurum ilerleyen dönemlerde? Nasıl bir yöntem izlemeliyim fizik kimya ve biyoloji için. Bi iki öneriniz varsa cidden çok iyi olur, fen konusunda bir gerizekalı var karşınızda gibi düşünün. Konuları en iyi şekilde nasıl öğrenebilirim? Video izleyerek ve test çözerek konu anlatımı çalışarak mı? ve biraz kolay düzeyde önerdiğiniz kaynak varsa sevinirim. Uzun ve birbirinden ayrık bir konuşma oldu. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Öncelikle bu yazı 12ler için, mezunlar için değil. Bunu ilk yazımda yazdım fakat googledan gelen arkadaşlar direkt bu yazıya damladıkları için göremiyorlar sanırım. Yani illa sözel çalışacaksınız diye bir şey yok. Yazı da çok kafanıza takmanıza gerek yok çünkü okul faktörü yok, rahat rahat yetişir dersler. Feniniz kötüyse fene çalışın madem. Fizik-kimya-biyoloji üçlüsünden fiziğe çalışmazdım ben çünkü birsürü soru sormanız gerekecek, özel hocaya ihtiyacınız olacak yani. Dershanelerin açılmasını bekleyebilirsiniz. Diğer ikisine şimdiden başlayın. Türkçeniz kötüyse konu anlatımına çalışıp 20 paragraf sorusu öneririm ben yine de.
SilKonu anlatımına gelince, blogta anlattığım gibi. Biyoloji hariç video + test. Biyoloji farketmez çünkü videolarda slayt okuyorlar genelde.
Teşekkür ederim, Kimya ve Biyoloji çalışmaya karar verdim. Her akşam bi iki test paragraf çözüyordum zaten tavsiye ettiğiniz gibi. Görmemişim 12. Sınıflar için olduğunu yazının, istiyorsanız yorumu kaldırabilirsiniz.
Silgeri dönüş için teşekkürler :) sıralamam iyiydi evet ilk 25.000 deydim ama yeterli bulmadım. hemen üniversiteye gidersem bi sene daha çalışıp en iyisini yapardım diye dövünmekten korktum, pişman olmak istemedim. o yüzden beklemeyi tercih ettim. hak verdim size doğrusu, bildiğim konuların videolarını dinleyince afakanlar basıyo artık, demek ki baştan alınmamalıymış :) en iyi yaptığım derslerde sadece soru çözümü yapıyorum daha eğlenceli geliyo.. böyle böylee, ayrıca burayı çok sevdim ben ya :)
SilMerhaba hocam , ben ne yazık ki bu sene 12.sınıfa geçtim :) 9 10 ve 11. sınıflarda genellikle derslere sadece sınavlardan 1 gün önce çalıştığım için sezonu biraz erken açtım ( 11. sınıfın özellikle son 2 ayında hiç ders çalışmadığım için yeterince dinlenmiş hissediyordum kendimi). 30 Haziran'dan beri düzenli olarak ders çalışıyorum.Ders çalışma programım ve ileride izlemem gereken yol için birkaç tavsiye almak istiyorum.Hocam şimdi ben 30 Haziran'da , uzun bir aradan sonra ders çalışmaya başlayacağım için direkt sayısal derslerden başlamak istemedim.Biyolojiden başladım ve 10. ve 11. sınıfları bitirdim ( Devlet kitabından çalıştım ve neredeyse tüm şekil ve açıklamaları not defterime yazarak çalıştım , gayet verimli bir çalışma oldu benim için ). 9. sınıfını da yarıladım sayılır ama burada biyolojiye biraz mola verdim. 11.sınıfta bir tane lys matematik konu özetli soru bankası ( 12.sınıf konuları hariç) ve ilk adım ygs matematik konu özetli soru bankası bitirmiştim .Ygs matematiği de bu 25 günlük süreçte tekrar ettim ve iki tane soru bankası alarak test çözümlerine başladım.Lys matematikte de (10,11.sınıf) genel olarak bir sıkıntı yok 2-3 günlük bir tekrardan sonra kesin olarak konu sıkıntım kalmayacak.Ayrıca 2 gündür 11.sınıf kimya çalışıyorum ( teknofemden konu dinleyip not çıkartarak çalışıyorum,müfredatı yarıladım).11. sınıfı bitirdikten sonra sırasıyla 10 ve 9. sınıflara da çalışmayı düşünüyorum.(Kimyadan temelim var.)Hocam buraya kadar her şey normal gayet yerinde gidiyor. Fakat gel gelelim benim en korktuğum iki ders : Geometri ve Fizik . Geometri'den neredeyse hiç temelim yok denilebilir , Fizikten de durum pek iç açıcı değil.Geometri ve Fiziğe çalışmaya Kimya ve Biyolojiyi ( 9 , 10 ve 11 ) tamamen bitirdiğimde mi başlamalıyım ? Yoksa ne kadar erken başlarsam benim için o kadar faydalı mı olur ? ( Ben önce biyoloji , kimya ve matematiğin konularını tamamen bitirerek bu iki dersi sona bırakıp adam akıllı bir kamp programı hazırlayıp çalışmayı düşünüyordum ama sanırım süre sıkıntım olacak. - 9,10,11 konularını okullar açılana kadar bitirmek gibi bir hedefim var -) Bir de ben konu çalışırken çok fazla not tutuyorum yani gerekli gördüğüm tüm bilgileri yazıyorum( Hem yazdıkça daha iyi anladığımı düşünüyorum hem de okullar açılınca elimin altında tekrar yapabileceğim güzel bir kaynak olsun istiyorum) ama sanki bu bana biraz fazla zaman kaybettiriyor. Bu not tutma konusunda da görüşlerini paylaşırsan çok sevinirim. Ayrıca sözel konulara ( türkçe , sosyal ) çalışma önerini de dikkate alacağım en kısa zamanda her dersten birer konu anlatımlı kitap alıp çalışmaya başlayacağım.Yazacaklarım bu kadardı çalışma programımda eksik gördüğün ya da yanlış yaptığımı düşündüğün şeyleri yazarsan + sorularımı da cevaplarsan çok iyi olur :)
YanıtlaSilGeometri ve fizik zaten bu süreçteki en zor iki derstir, korkman normal. Geometri ve fiziği öğrenmek istiyorsan mutlaka soru sorman lazım. Soru sorabileceksen başla. Konu çalışmakla olmaz sadece. Evet zaman kaybı gibi gözükmesi normal. "Ders nasıl çalışır" isimli yazımı oku özellikle akıl süzgeciyle ilgili olan kısmı. Aslında blogun tamamını okusan güzel olur. Hiçbir şeyi yanlış yapmadın, başında sözüne uyman gereken biri yoksa kendi başına yaptığın her şey faydadır, sıkıntı yok hatta iyi çalışmışsın bence.
Sil11 e geçtim ve 9. sınıf kötüydü yani en azından iyi bişeyler bekliyordum sözeller sağlam yani daha hiç çalışmadım ama yaparım diye düşünüyorum matematiği pek sevmem ama 9 matematik kolay gibi bi kaç testle halledilebilr gibi duruyor 9 geometri eğlnceli ve kolay fizik severim baya ondada sorun yok ama 9 kimya hiç yok hocamız pek derslere girmezdi sınavlara çalıştığım 1 saatlık bi kimya benim için 9 onlarda ezber gibiydi pekte zor deyildir gibi herneyse çalışmayı pek sevmem hırslı biri hiç olamadım o yüzden çalıştığımda da kısa zamanlarda iyi sonuç beklerim ama lisedeyiz tabi ki bunu beklemek aptallık ama işte böyleyim herneyse 10 sınıf sözelleride hallederiz heralde bi ara 10 sınıf geometrim gecen yılkı gibi iyi deyil matematikte aslında konuları biliyorum biraz biraz ama kitap açmadığım için test çözmediğimden onad adam akıllı çalışmak lazım biyolojide test çözere halledilir konuları biliyorum biraz kimyayı zor bekliyordum hocamız yine berbattı kimya birazda anlatan kişiye bağlı sanırım bi kursa gitmiştim iki ders hala aklımda kimyayı internetten halledebilirim fiziğe kafam basar ama 10 sınıfta bir ders bile dinlememişimdir adam akıllı sayısal öğrencisiyim ama herneyse asıl sorun şu ki ben bu yaz hepsini toparlamayı düşünüyordum ama daha başlamadım bile şimdi 1 ay kaldı ben 9 dan mı başlamalıyım yoksa 10 da mı başlmalıyım sözeller kolay severdimde bi zamanlar sözel dersleri şimdi dinlemiyorum ama yaparım yani şimdi 11 e geçtim bu sözelleri ne zaman halletmeliyim ve pilotaj istiyorum ve gerçeten çok iyi bir matematik fizik ve geometri lazım ama 10 sınıfta hepsi baya bi berbattı bu 1 ayda ne yapabilirim çok uzattım ama siz gerçekten iyi gibisiniz tavsiye vermekte bloğunuz çok iyi dediğiniz gibi birden olucak gibi deyil helede benim gibi bir insan için ısınmak lazım yardımcı olursanız çok mutlu olurum
YanıtlaSilBenim sormak istedigim sey su: simdi ben bütün derslerden bir tane soru bankası aldım.Konu anlatımlarını internetten dinleyip soru bankalarını cozmeyi dusunuyorum fakat bir noktada kararsızım.Konu anlatımını dinledikten sonra soru bankasında o konuya ait butun testleri cozeyim,ygsden hemen önce de cözümleri tekrar mı edeyim yoksa bir iki tane cozup kalanlari ygs den bir iki ay onceye mi birakayim?
YanıtlaSilMerhaba ben 12.sınıf öğrencisiyim.Önümde 8 aylık bir süre var ve ben anadolu imam hatip lisesi öğrencisiyim.sizce neler yapmam gerek.günde 8 ders okul var.Şuan dersaneye de gidiyorum.Hedefim ilk 5 bin içerisinde olmak.yaz tatilinde 12 bin soru çözdüm.benim en çok yükseltmek istediğim dersler tarih ve matematik.Matematik netlerim 20-30 arası.Nasıl daha iyi yapabilirim matematiği ve birde ben sözel derslerin konu anlatımlarını çalışırken çok uykum geiyor.hatta esnemekten gözlerimden yaşlar geliyor ve canım çok sıkılyor sanki beni o an boğazlıyorlar gibi.Şunu da belitmek isterim ki internetten video izleme gibi bir şansımda yok.Neyse cevabınızı bekliyorum.Allaha emanet olun...
YanıtlaSilmerhaba ben 10.sınıf öğrenisiyim 2.dönemim yazın ygs matı ve 9. 10. sınıf genel tekrar yapmalımıyım ileriki zamanlarda pilim biter mi yoka çok mu faydası olur allah rızası için yazın kaç gündür bunu düşünüyorum şimdiden teşekkürler :)
YanıtlaSilbence şimdi kafana takma ya, 10. sınıfa çalışman yeterli. çık git blogtan okuma, ciddiyim.
YanıtlaSilhocam bn bu sene 12. sınıfa geçtim. ve de bnde herkes gibi ygs çalışmaya başladım 20 haziranda ama tabiki bnmde 9 10 11 eksikerim var. bu eksiklerimi tamamlayıp 12 ye eksiksiz girmeyi düşünüyorum herkes gibi okul açıldığında da 5 aylık bir sürede ise lys yi bitirmeyi hedefliyorum. ama bn nasıl çalışacağımı ve de hangi derslere ağırlık verecğimi bilmiyorum bn sayısal öğrencisiyim ama sözellerime az da olsa güveniyorum ama coğerafya ve tarih yok bnde yani tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum bnde yazarak anlayan ve not çıkaran biriyim ve bnm 9 10 ve 11 de sınavlara hazırladığım özetlerimi dosya yaptım ve duruyo hatta defterlerim de duruyor lazım olur diye sonra ygs den palme yayınları aldım fizik kimya matematikten kitap okumayada başladım normalde kitap okumam bn hem verimli çalışamıyorum hem de müzik çok dinliyorum tv çok seyrediyorum bırakmak istiyorum ama onu da yapamıyorum yani anlayacağınız herşey karıştı birbirine girdi yardımcı olursanız sevinirim eksiklerimi de söylerseniz .
YanıtlaSilE yazdım yukarıya napacağını?
YanıtlaSilHocam merhaba ben 10.snifa gectim ve fen lisesinde okuyorum. Arkadaslarim bu yax ders calistiklarini soyluyorlar hatta birisi okulin son gunu yazin ders calisacagim fiye planlarini bile yapmisti. Ee malum tatilin bitmesine de bes ay kaldi. Sizce ders calismali miyim tarih ve cografyam pek iyi degil onlari mi tekrar edeyim yoksa 10.sknifa mi calisayim veya da hic mi calismayayim? Vereceginiz cevap icin simdiden tesekkurler
YanıtlaSilCanın isterse sevdiğin derslere çalış. Çok mühim değil.
YanıtlaSilMerhaba abi cevaplarsan sevinirim attigim mesji ben 10. Sinifa gectim
YanıtlaSilNe yazmıştın ki kardeş?
YanıtlaSilAbi 10. sınıfım, 8'de teogdan falan yüksek bi puan aldım ama fen lisesine gitmeyip okudugum okulda burslu okumaya basladım. Ama bazen okuduğumu dinlediğimi anlamakta sıkıntı çektiğimi düşünüyorum bu yüzden deneme sınavlarını falan geçen sene ya yetiştiremiyordum ya da boşlarıma donemiyordum.Kendi başıma test çözerken de sürekli çözdüğümü birkaç defa kontrol etme ihtiyacı hissediyorum ne de olsa teog 20 soru 40dk idi. KONSANTRASYON SORUNU DA SIKLIKLA YAŞIYORUM. BUNLARI YENMEK için ne yapmam gerekiyor. Ha bu arada optiğe kodlamamı soru soru yapıyorum sayfa sayfa yapsam benim için daha mi iyi olur?
YanıtlaSilKonsantrasyonu derste yaşıyorsan sorun yok, ön okumayla düzelir. Okurken yaşıyorsan - blogta bu konuda bayağı bir şey yazdım ama özet geçeyim - kendini şartlayacaksın derse odaklanmalıyım! diye, dalıp gitmeyeceksin. sürekli saate bakmayacaksın. boş masada havadar bir yerde çalışacaksın. aktif okuma yapacaksın, elinde kalem olacak, şema çiz resim çiz altını çiz bir şey yap, sadece okuduğunu aynen yazma o önemli.
YanıtlaSilsayfa sayfa bence daha iyi.
ABİ BEN OKULDAKİ DERECE SINIFINDAYIM AYNI ZAMANDA AMA KENDIMI KOTU HISSEDIYORUM MESELA BUGUN FIZIKTE KATI BASINCIYLA İLGİLİ HOCAYA 3 DEFA ANLATTIRDIM AMA MANTIĞI YATMADI AKLIMA SONRA TAMAM HOCAM DEYİP GEÇTİM AMA İÇİMDE SIKINTI OLUYOR BÖYLE OLUNCA DA VE BİYOLOJİ DE DE HOCAYA ANLATTIĞI BİR ŞEYİ SORDUM SEN BENI DINLEMIYORMUSUN CEVABINI ALDIM ÇABA SARF EDİYORUM AMA HER SEFERINDE HOCANIN ANLATTIKLARINA VE ÖNÜMDEKI SORUYA ODAKLANMADA ÇOK BÜYÜK SORUN YASIYORUM
YanıtlaSilKardeş bu söylediğin herkesin başına gelebilir, iki önlemi var:
YanıtlaSil1- Ön okuma yap (dersi dinlemek kolaylaşacağından daha iyi konsantre olursun)
2- 1.yi yaptıktan sonra "Düşüncelere dalmamalıyım." diye kendini şartla, aklına bir şey gelince kovmaya çalış en azından derslerde.
Ustad oncelikle yazilarindan dolayi tebrik ederim harikasin. Benim calisma planimi yorumlamani istiyorum. Simdi ben 12. Sinifim ve okulum kötü oldugundan açık liseye geçtim gündüzleri evde ders calisip aksam dershaneye gidiyorum ve haftasonu . lys mat ve geometri konu calisiyorum. Ygs konularini ise ders hanede dinleyip evde tekrar ediyorum yga lys karışık soru çozuyorum simdiden lys mat ve geo baslamam iyi mi veya yetersiz mi ? İlerde konulari unutma ihtimali olabilir diye korkuyorum acikcasi sosyal ise SIFIR bende onun icin birseyler dusunmem gerek. Genel olarak tavsiyelerini veya görüşlerini duymak isterim..
YanıtlaSilDershane ve okul programına uy, açık lisede de sınavları vermen gerekecek ne de olsa. Sosyal dersler ağırlaşmadan halletmeye bak sona bırakma. Ayrıca böyle düzenli çalışmayı yıl boyunca sürdürürsen korkacak veya ince planlar yapacak bir durum olmayacaktır. Önemli olan sürdürebilmek. Oyunlara başlama veya dizilere sarma.
YanıtlaSilVay be. Az önce mail attım bu konularla ilgili. Öncelikle anlatımınız çok güzel. Gerçekten aklımda olup da kelimelere dökemediğim birkaç soruyu cevaplamış bulundunuz. Öyle olur ya. Çok keyiflendim. Teşekkürler. :)
YanıtlaSil