Aynı yolda gittiğimiz kişilere birkaç özel tavsiyem olacak. Burada detaya inmeye çekinmeyeceğim. Not: EE ve ME'den arkadaşlar da kendi bölüm dersleriyle ilgili eklemeler yaptılar, kendilerine teşekkür ediyorum.
Not2: Endüstriciler buraya da baksın.

COPE

Ben girdiğim sene COPE'u verip hazırlığı atladım. Bazı arkadaşlarım atladığı halde dilekçe verip hazırlık okudu. Bunların arasından prefac okuyan arkadaşlarım çok rahattılar, bir güzel yattılar sonra bir güzel irregular oldular. Intermediate okuyan arkadaşlarım ise "Oğlum hazırlık çok sıkıcı yaaa." diyip devamsızlıktan kalıp dışarıdan sınav vererek geçme yoluna gittiler. Irregularlık da, bir sene yatmak da iyi şeyler değil, ben COPE'u verdiyseniz bölüme başlayın derim. 

Irregularlığın iyi olup olmadığı bölümden bölüme değişir fakat şu var ki çoğu bölümde dersler sadece tek dönem açılıyor. Yani dersleri döneminizde değil bir alttan bir üstten alıyorsunuz. Açılan derslerde ise sınıf seçeneği az oluyor dolayısıyla istediğiniz programı yapma olasılığınız epey düşüyor.
Mühendisliklerde (ME hariç) bu durum böyle değil. CS'de 2.sınıf 2.dönem dersi olan CS202 yaz stajını bağladığı için yaz okuluna kalarak CS202'yi zamanında alamazsanız 4.sınıfta yaz stajı yapmak durumunda kalıyorsunuz. (Bu durum IE ve ME'de de aynı fakat EE'de bu sıkıntı yok, stajın ön koşulu yok çünkü.) (Ulan ne ballı adamlarsınız.) 4. sınıfta ocakta tasasız mezun olabiliyorsunuz diye biliyorum fakat size geçici diploma veriliyor, kepleri haziranda atıyorsunuz. Tabii ocakta çalışmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca Calculus II ve Fizik irregularda daha zor diyorlar. Bazı dersler ise daha kolay olabiliyor tabii. Makine mühendisliğinde irregular olmak tehlikeli çünkü bazı bölüm dersleri sadece bir dönem açılıyor dolayısıyla okul uzuyor. Irreguların regulardan daha rahat olduğunu söyleyen arkadaşlar da var, ben riske atmayıp dönemimle gitmeyi fakat irreguların kolay olduğu dersleri öne almayı veya geriye atma yoluna gitmeyi tercih ederim, nitekim Bilkent bu olanağı sağlıyor, ettim de.

Bu sene COPE geçti, yazmaya geç kaldım fakat gelecek dönemler için belirteyim; Hazırlık okuyan bir çok arkadaşım düzenli ve makul bir çalışmayla COPE'un geçilebileceğini söylüyor. Geçemeyenler ve "Bilkent ticarethaneye döndü COPE çok zor." diyenler makul çalışmayan kısım. İnternette bu tip COPE'tan korkutacak insanlar olduğu kadar "E bu ne kolay sınav ben de bir şey sandım?" diyen kişiler de var. Birinci grubu hiç sallamayın. Bilkent Tanıtım Ofisinde çalışan dolayısıyla bu konularda hayli bilgili olan bir arkadaşımın dediğine göre bir öğreninin okula yıllık maliyeti (dersini aldığı hocasından tut oturduğu sıraları temizleyen görevlilerin maaşına kadar) 40000 lira, fakat okul ücreti 26000 lira. Geri kalan ücret Bilkent Holdingin kârlarıyla karşılanıyor. Dolayısıyla okulun sizi hazırlıkta bırakarak kâr yapma gibi bir amacı yok.

Hayat

Aslında bu kısımda yazacaklarımı önceki yazımda yazdım, bitti. Birkaç detay ekleyeyim ama:
Alışveriş için paso reale gitmeye zahmet etmeyin, EE binasının altında meteksan var. Realden çok pahalı değil. Dışarıdan paso kahve içmeyin para yetişmez, yurtta kalıyorsanız dediğim gibi kendiniz yapın. Çim alanda frizbi oynayanlara katılın belki seversiniz. Yurtlar spor salonu iyidir, kıymetini bilin ben Slovakya'da spor salonuna gideyim dedim leş gibiydi. Spor yaşamdır kurslarını sömürün, bu imkanı başka yerde bulamazsınız. Kampüste bisiklet binmek zor gibi gözükse de birkaç denemeden sonra alışırsınız. Yurtlardan marmaraya 1 dakikada inip 10 dakikada geri çıkabilirsiniz hem de yemeğin verdiği uyuşukluğu atmış olursunuz. Doğu kampüsteyseniz ve merkezdeki dersinize geç kaldıysanız otostop çekmeye çekinmeyin. Bölümünüz doğu kampüste değilse mümkün olduğunca erken oradan kaçmaya bakın. Bölüme geçtiyseniz ve merkez kampüsten 2 kişilik oda vermedilerse "Napalım kısmet" diyip 3 kişilik oda isteyin biraz da ısrar edin verirler. (2 kişilik odaları da vardır kesin ama vermezler turşusunu kuracaklar çünkü.) Merkezdeki yurtlara gelince, ben 55'teyim memnunum, gerçi 55, 60,61,62 aynı sayılır. Tek sıkıntı televizyon odasıyla çalışma odasının yan yana olması. 54'te çok yabancı var, bu size avantaj gibi gelebilir ama yabancıların çoğu Pakistanlı bilmem anlaşabilirmisiniz. Ben denemedim. 63'te her katta mutfak var o iyi. 76-77-78 karma yurt. Sessiz sakin bir yurt hayatı benimsediğimden hiç başvurmadım ama 4.sınıfta başvuracağım sanırım çünkü yabancı arkadaşlarla iletişimde olmak istiyorum. Ve evet bu yurtlar exchange öğrencisi dolu. Yalnız muhtemelen (hele kapsamlı bursluysanız) size bu yurtları vermeyecekler, siz isteyin yine de. (Güncelleme: Dördüncü sınıfın yarısında 77'de, öbür yarısında 78'de kaldım. Medeniyeti tattım.)

Marmara'nın yemekleri iyidir, laf atanlara bakmayın, onlar henüz Abant İzzet Baysal Üninin yemeklerini görmediler. Başka yerden yemeyi devamlı hale getirmeyin çok pahalı ve yağlı. Marmara saat 12:35-50 arası genelde çok yoğundur, tam 12:30'da orada olamıyorsanız hemen karşısındaki kütüphaneye gidip biraz dergi okuyun yarım saat geçirip öyle gidin. Sırada durmaktan daha mantıklı. Aynı şekilde 17:35'te de upuzun bir kuyrukla karşılaşabilirsiniz. Saat 19-19:30 gibi aşağıdaki Marmara'da yemek kalmamaya başlar ve seçmeli menüdeki nuggetları dağıtmaya başlarlar. Afiyet olsun. Bu arada piyano kursuna yazılıp piyano öğrenip aşağıdaki Marmara'da piyano çalabilir, arkadaşlarınıza artistlik yapabilirsiniz.

Dersler ile ilgili önemli not: Tüm derslerde eskiden hangi konulardan ne sorulduğunu ve nasıl sorulduğunu mutlaka öğrenmeye çalışın.

İlk Dönem Dersleri

İlk sene dersler aşağı yukarı şöyle: İngilizce, Türkçe, Calculus, Fizik/Biyoloji + 1 Bölüm Dersi/Tarih. ENG101'deki aşırı iş yükünden dolayı bu dönem yoğun geçecek. Bölüm dersiniz CS101 de o da sağlam ve düzenli çalışma gerektiren bir ders. O yüzden ben bu dönem 6. dersi eklemenizi önermem. Hele bir bakın nasıl gidiyor okul.

CS'ciyseniz CS101'e David verirler. Bu dönem Erman Ayday da veriyor ondan alın, tabii yer kapabilirseniz. David iyi bir insandır fakat konuşmasından ötürü (tabii bu sizin İngilizcenize ve o anki uykusuzluk durumunuza da bağlı) dersini takip etmesi zordur, en azından bana zor geldi, çok memnun olan arkadaşlarım da vardı ama bu arkadaşlar zaten parlak öğrencilerdi.

CS101 önemli bir ders. Dersten öğrenemiyorsanız udacity gibi milyonlarca siteden öğrenebilirsiniz. Udacity ben beğenmiştim, öneririm. Direkt CS101-102 için hazırlanmış gibi.
Sınava çalışma için ana materyaliniz ise eski lab soruları. Siz çarşamba laba giriyorsanız salı ve perşembe lablarını da çözün. Fakat bunları bilgisayarda değil kalem kağıt kullanarak çözün çünkü sınavda kalem kağıda yazacaksınız kodları.
İkinci ana materyaliniz ise http://codingbat.com/ Bu site de sanki CS101 için yapılmış gibi. İçindeki sorular sınav sorusu olacak kadar temel sorular. Codingbatte de görebileceğiniz veya googledan bulabileceğiniz "FizzBuzz" sorusunu mülakata alınanların %73,2016'sı (küsüratlı vereyim de salladığım anlaşılmasın) çözemiyormuş. Siz çözerseniz sınavı geçtiniz.. dermişim. Codingbati bitirir ve eski lab sorularınıza elle çözersiniz dersi geçmenize garanti verebilirim. Evet. A mı? Ben kendim bu dersten A alamadığım için ne yapmanız gerektiğini tam olarak söyleyemeyeceğim. Fakat yine internetteki bir milyon algoritma çözme sitesiyle kendinizi geliştirebilirsiniz. Arkadaşım hackerrank kullanıyordu, ben de biraz gözatmıştım, işinize yarayabilir.

Ha unutmadan, lab gününüz Salı olmasın, lablara da önceki labların sorularını çözüp de gidin çünkü benzeri çıkacak. Çalışmadan giderseniz geçmiş olsun hayatınızın en stresli 3-4 saatinizi yaşayacaksınız çünkü. Yardım alın, yardım edin. CS101'i irregular alıyorsanız yardım almayın yardım etmeyin çünkü yasak. Ama lablar daha kolay diyorlar. David geçiriyor lablarda ama hiç yardım alamıyorsanız bile soruyu stackoverflow.com'a yazıp cevabı öğrenebilirsiniz.

ENG101'e gelince, en bela derstir. En iyisi önceden planınızı hazırlayıp planınıza uyan muhtemel hocaları listeleyip bu kişileri de facebooktaki ders seçimi ve yardımlaşma platformunda araştırmak ve bu dersi en az karın ağrısıyla verebileceğiniz hocaları ders seçimi zamanında kapmaya çalışmak. Muhtemelen başarılı olamayacaksınız. Eğer size önyüklemeyle gelen hoca hakkında zaten iyi yorumlar varsa değiştirmeyin. Çünkü adamlar önyüklemeyi öyle bir ayarlıyorlar ki aynı bölümden 15-20 kişi aynı İngilizce ve bölüm derslerinde oluyorsunuz ki bu bence iyi bir şey çünkü o kişilerle haftada 5-6 saat aynı derse girip rahatça kanka oluyorsunuz.

ENG101-102 notunuz Erasmus puanınızın da %50'sidir. İyisi mi bu derse çok iyi abanın. Dersi iyi dinleyin, hocanın verdiği okumaları mutlaka yapın. Birçok arkadaş "sözlü" notu yok diye bahane verip derse katılmaz. Bunu sakın yapmayın. Sözlü notu yok fakat notunuzun %80'i sizin hocanızın elinde. Hoca da sizi objektif değerlendirmeyebilir. Sözlü notunun dik alası var yani.

Edebiyat yapacağım derken notunuzdan olmayın. "ENG101 not içindir", sanat için değil. Hocanın verdiği örnek essayleri iyi inceleyin. Diğer kaynaklardaki örnek essayleri boş verin. Hocanın tarif ettiği gibi yazın. ENG101'de yazacağınız essaylerin bodylerinin kimyası şu şekildedir: argümanınız, onu destekleyen 2 yazar argümanını, 2 yazar argümanından yaptığınız sizin 2'şer analiziniz ve toparlayıcı cümle. Aha bu kadar. (Yalnız her hoca böyle istemeyebilir.) Bu mantığı kavradınız mı ENG101-102 essayinden kolay essay tipi yoktur çünkü essaylerde fikir üretme zorunluluğunuz yoktur. 

Bu derste ilk olarak outline teslim ederseniz, bazı hocalar bu outline'a not verir, bunu yapıyorsa mutlaka kötü verir o yüzden outline işini şansa bırakmayıp outline'ınızı önceden hazırlayıp sınıfta geçirmenizi tavsiye ederim. Ben dersi iyi dinlediğim halde daha olayı kavrayamadığımdan daha ilk outline'ımdan 66 almıştım ki epey düşük bir not.

Sahi. Bu dersin A alma eşiği 95'tir ki bu imkansızdır. Geçme notu ise C'dir. İşi sıkı tutun yani.

MATH101 için bence hoca seçimi çok elzem değil. Herkes Pamir vs Tekman gibi anlamsız uzun tartışmalara girer ne gerek varsa. Matta size dersi geçirecek şey kendi yaptığınız soru çözümleridir. Yine de araştırıp tarzını sevdiğiniz hocayı seçmekte özgürsünüz ama üzerinde çok kafa patlatmayın ve ders saatlerine de iyi dikkatin.
Yalnız Natalya dışındaki Rus hocalardan uzak durun, aksan sıkıntı oluyor diyorlar.
MATH101'de çıkmış soruları mutlaka çözün, benzerlerinin çıkması olası, çıkmasa bile adamların soru tarzını görün.
MATH101'de final deal diye bir olay vardır. Bir tane midtermde batarsanız yüksek not umutlarınız sönmez, finalde düzeltirsiniz. İlk sınavın konuları kolay olur dolayısıyla sınav da kolay olur (tabii isterlerse kolay yapmayabilirler) O yüzden önerim ilk sınava iyi hazırlanmanız. Sakın "Bunları liseden biliyorum." diye çalışmamazlık yapmayın aman diyim. İlk sınavdan iyi alırsanız ikinci sınavda pörtleseniz bile finalde düzeltme şansınız var.

EEci arkadaşım EEciler için MATH101 hakkında şöyle bir dipnot düştü: MATH101’deki konular oldukça genel konulardır ve ileri yıllardaki matematik derslerinde ve bölüm derslerinizde sürekli çıkacağı için konuları bu dönemde iyice kavramaya bakın yoksa ileriki dönemlerde sıkıntılı çekersiniz (Bu konuları kavramadan ilerki bölüm derslerini gene bi şekilde geçersiniz fakat altyapı sağlam olmazsa bu dersleri geçmenin ne anlamı var. İyi pratik için teoriyi ve matematiğe iyi hakim olmak gereklidir). Matematikçi gibi öğreneceğim kendimi oldukça zorlayacağım derseniz Apostol Calculus okuyabilirsiniz. Uğraştırır baya söylemesi :p

TURK101-102 dersinin sistemi ben Türkçeleri verdiğimin ertesi dönemi değiştiği için bir yorum yapamıyorum. Facebook joker hakkımı kullanıp sizi bu dersten A geçmiş bir arkadaşıma bağlıyorum:

"Bu derslerin içeriği yakın zamanda neredeyse tamamen değişti. Öncelikle ders programınızda Türkçe 101-102 yi görmeyeceksiniz. Tamamen internet üzerinden yürütülen bir ders haline geldi. Yapmanız gerekenleri özetlemem gerekirse, altı adet 500 civarı kelime blog yazısı yazacaksınız. Bunlardan üç tanesi 101 için roman/öykü/şiir ya da mektup olması gerekirken, 102 de ise roman/gezi veya deneme olmak zorunda. Diğerleri ise herhangi bir sanatsal etkinlik olabilir. Gittiğiniz bir konser, gezdiğiniz bir şehir olabilir. Yazacağınız türlerin sırası ise tamamen size kalmış durumda. Sistemden değiştirmeniz yeterli. Ben mesela gezi yazısını en sona atmıştım ki sorun çıkarmasın. 
Ödevleri her Cuma akşamı sisteme yüklüyorsunuz. Bir hafta draft verirken,  diğer hafta ise iki hafta önce verdiğiniz draftın geri bildirimli finalini yazacaksınız ve ayrı not alacaksınız. Kısaca iki haftada bir bir adet blog yazınız tamamlanmış olacak. Dönem sonunda da bir final size bakıyor. Telaşlanmayın, bloglarınızda nasıl yazıyorsanız öyle bir şey yazacaksınız. Fazla puan kaybetmemeye bakın, ENG 101 gibi puanlama aralıkları çok yüksek ve sıkışık bir ders. 
Kesinlikle ama kesinlikle özet çıkarır gibi yazmayın. 10 üzerinden 1 alınca şok etkisini üzerinizden atamazsınız. Kitapla ilgili ilginç gelen şeyleri kendinize göre yorumlayın. Yazar şurada şunu yazmak istemiş de bir başka feci hata. Kopyala yapıştır kesinlikle yapmamanız gereken bir şey, bundan bahsetmiyorum bile. Kısaca kendi duygu ve düşüncelerinizi rahatça yansıtın, hocanın neyi ne kadar istediğini tespit edip o yönde ilerleyin; diretmeyin. Yaratıcılık istiyorsa kitaptan bahsetmeyin bile. Benim hocam alternatif hikayelere bayılıyordu. Her ödevim kitabın çarpıcı ve alternatif bir sonunu yazmakla geçti ve A aldım. Başka bir hoca ise kitabın sizin üzerinizdeki etkilerine önem veriyordu. Kısaca hocayla sürtüşmenizin hocaya bir zararı yokken, size düşük bir Türkçe notu olarak geri döner.
En önemli kısım ise ENG101’deki gibi hoca bulmanız. Hocanın ne istediği, dersin içeriğinden çok daha önemli çünkü tek notlandırılma kriteriniz hocanızın neyi ne kadar sevdiği. Bunun için önceki dönemlerde dersi almış insanlardan yorumları almanız. İlk hocam yaratıcılık konusunda ısrar etmezken ikinci hocam tamamen yaratıcılık istemişti. Özellikle ilk ödeviniz kalibrasyon ödevi gibi olacaktır. Hocanın neyi istediğini ilk ödevde kavrarsanız A ile geçmeniz muhtemel. "

PHYS101-102: Bu yazıyı yazdığımda henüz almadığımdan EE'ci arkadaşıma bağlamıştım. Artık aldım, açıkçası taktik verecek pek bir şey yok, iki ders de aşırı kolay. Benim gittiğim Anadolu Lisesinde daha zordu. Dersi dinleyip, derste çözülen örnekleri evde tekrar çözüp bir de kitaptan problemler ve eski sınav sorularını anlayarak çözmek A almanız için yeterlidir. PHYS101'i bu şekilde A getirdim, PHYS102'de ise son dönemimde okulu takmadığım dönemde aldım, ona rağmen B geldi, çok kolaydı. Bir de irregular almayın asla fiziği.

HIST200 ise basit bir derstir tabii iyi bir grup bulabilirseniz. Bu dersi tanıdığınız güvendiğiniz arkadaşlarla almanızı öneririm. Biz 4 kişi aynı sınıfı denk getirip aynı grupta yer aldık, 5. kişi rasgele geldi, başlarda biraz sinir etse de o da çalıştı sağolsun, bu dersi fazla zorlanmadan A ile geçtik. Fakat yükün 1-2 kişinin üzerine kaldığı bir grupta yer alırsanız vay halinize. Bu ders ile ilgili en önemli önerim bu: hoca değil grup arkadaşı seçin.

MBG110 için; ben ilk sınavda sınavdan önce 3 gün çalıştım, önce kitaba sonra sunuma baktım. İkinci sınavdan önce 2 gün sadece sunuma baktım. Tüm bu zaman zarfında tüm derslere gittim ve dersleri elimden geldiğince uyumadan dinlemeye çalıştım. İki sınavdan da gayet iyi notlar aldım. Sonra derslere girmeyi bıraktım. Planım yine sunumlara çalışmaktı fakat bölüm başkanı sınavdan önce tutorial yaptı, bu tutorial bayağı işime yaradı sağolsun, o tutorial sayesinde dersi bayağı yüksek notla gittim. Özetle bu ders için kitabı okumak yerine derse konsantre olun. Hoca derste önemli bir şey söyler, onun üzerine basar, size sadece ilginç bir bilgiymiş gibi gözükür ama sınavda çıkar. Saçlar ve bağırsaklarla alakalı bir soru vardı bununla ilgili, sorunun sadece bu kısmı aklımda kaldığı için daha fazla bilgi veremiyorum ama bu da o tür bir soruydu,  "aa ne kadar enteresan" gelmişti demiştim sınavda çıkmıştı.
Bir de bu dersi ne kadar erken alırsanız o kadar iyi çünkü bildiğin lise biyolojisi.

Not: Bu ders EE'ciler arasında popüler bir Math-Science elective'i. Çince'de sınıf arkadaşı olduğum EE'ci ablayla ilk sene bu sınıfta da sınıf arkadaşıydık. O sene mezun oldu kendisi, ona buradan kucak dolusu selamlar.

ME101: Diğer sınıflardaki derslere göre rahattı ben aldığım zaman. Sorular Physics 101’den farksızdı ama şu aralar zorluyorlarmış bildiğim kadarıyla hatta ME tarihinde ilk kez bu ders irregular olarak açıldı spring 2015te, 30 kişi kaldığı için. Bu derste basic seviyede bir proje yapmanız sizden isteniyor. Ders rahat diye sallamamazlık yapmamalı çünkü bu dersi veremeden 2.sınıfa geçemiyorsunuz.

İkinci dönem dersleri

Bundan sonra zaten tecrübeli olacağınız için çok bir tavsiyeye ihtiyacı olmayacak ama ben yine de önemli noktalara dikkat çekeyim.

CS102 proje dersidir. İçindeki GUI konularını dersi beklemeyip bir an önce öğrenmeye bakın çünkü hem zevklidir hem de projeyi nasıl yapacağınız hakkında fikir verir.
Raporların içeriğini sallayın, "Biz bunu yapabilir miyiz?" diye düşünmeyin çünkü ellerinde raporlarla kim neyi yapmış diye kontrol etmiyorlar. Raporlarınız düzenli ve anlaşılır olsun çünkü okuyan asistan bakıyor geçiyor uğraşmıyor fazla haklı olarak. İçeriğin makul olması yeter, asistan bakıp "E bu oyunda Achievements kısmı eksik." demez mesela. Projenizin uygulama kısmında ise önemli olan programlamaya ne kadar uğraşılmış. Android projesi yapmak ekstra puan, database kullanmak ekstra puan vs. Çoklu veri kullanıyorsanız, örneğin müşteri listesi tutuyorsanız, mutlaka database kullanın olmadı text file'a yazın sakın kodun içine listeleme yapmayın bu önemli. 
Projede çok da uçmayın ve profesyonel yardım almayın bu sefer de "Bunu siz yapmadınız." diye puan kesebilirler. Üzerinde çok aşırı da uğraşmayın, alacağınız not aralığı 7-9 zaten. Sınavlardan yüksek alın kâfi. 
Dipnot: Özcan Öztürk iyi bir insandır ve iyi bir hocadır.

EE'ci arkadaşımın EE'cilere bu ders hakkındaki notu: EE’ciler bu dersi alırken “niye alıyoruz ki ya ne kadar gereksiz” diyebilirsiniz fakat bazı EEciler mezun olduktan sonra yazılım mühendisliğinin işlerini de yapabiliyor ve bu konuları da kullanıyorlar. Ayrıca, EE’ciler her ne kadar Java kullanmayacak olsa da obje kavramı ve ek özellikleri proje yaparken oldukça kullanışlı da olabilmekte. EE’ciler için CS102 artık EE212 dersinin 2. Önkoşulu oldu o yüzden geç almayın.
CS'ci şahsımın EE'ci arkadaşıma notu: Hadi oradan.

ENG102'de bir konu seçip onun üzerine araştırma yapıp kaynak bulup kendi bulduğunuz kaynaklardan "Research paper" yazacaksınız. Size önerim önce iyi bir hoca sonra araştırması kolay bir konu bulmanız. Ben "Gandhi'nin Liderliği" diye bir konu seçmiştim dolayısıyla arama kutusuna "Gandhi" yazmam yetiyordu.

MATH102'yi ben drop edip yaz okulunda aldım. Yaz okulunda final deal olmadığı halde çok kolay oldu. Yalnız bu dersi irregular alan arkadaşlarım ağladı resmen, çok zor sormuşlar, final deal da uygulamamışlar. Regular daha iyidir. Final da deal candır.

EE'ci arkadaştan yine not: Eğer MATH101’deki kavramları iyice anladıysanız bu ders MATH102’ye kıyasla daha kolay geçecektir ama serileri öğrenmeye bakın çünkü serilerin mühendislikte hatrı sayılır yeri var. Özellikle elektronikte Fourier serileri çok çıkacak karşınıza. Irregular’da ise bazen vector calculus adı verilen ekstra bir konuyu koyuyorlar zor değil ama yoğun bir de final deal olmuyor o yüzden midtermlere asılmaya balın.
Ben de bi dipnot düşeyim: Fourier serileri EE391'de karşımıza çıkıyor ve sanırım bu derste integral alma metodları fizikte yine karşımıza çıkıyor. CS'ciler için pek boş bir ders sayılmaz yani.

MATH132. Bu ders puşt gibi i.. gibi bir şey. Tüm dönem sınıfa "belki quiz oluruz" diye gelip yandan quizi geçirip hocaya verip dersin geri kalan zamanında ya tahtayı geçirerek ya da kitap okuyarak geçti.
Bu ders EE'ciler arasında popüler bir Math-Science elective'i. EE'ciler bunda yer bulamazsa MATH110 alabilirler. Fakat dersten bir şey anlamak istiyorsanız John Barker'dan kaçın.

ME102: Design üzerine kurulu bir derstir. Müjdat hoca temel şeyleri öğretmeye çalışıyordu bizim dönemimizde şimdilerde ise bu dersin biraz daha yoğunlaştığını duydum, midterm ve solid ödevleri açısından. Derste solidworks öğretiliyor bu güzel bir yanı zaten diğer sözel bilgiler unutuluyor. Solidworks eğitimleri MES tarafından açılıyordu her sene gerek duyulursa pratik yapmak için faydalı olduğunu düşünüyorum. 

İkinci Sınıf Dersleri

HUM111-112 güzel derslerdir, ben severim ama benden başka kimse sevmez. İkisinden de A ile geçtim, reklamımı yapayım ben de.
Bu ders için yapmanız gerekenler adım adım:
- (Tabii önce iyi bir hoca seçmeye bakın. Mümkünse ne dediği anlaşılabilen biri olsun.)
- Derse gidin, dersi dinleyin.
- Sıradaki ders için hangi okumaları yapmanız gerektiğini not alın.
- Bu okumaları yapmayın (yapın deseydim de yapmayacaktınız zaten.)
- Sparknotes'u açıp okumalara karşılık gelen kısmı iki kez anlayarak okuyun. Kısa bir özeti de not alabilirsiniz. Örneğin hoca Gılgamış Destanı sayfa 10-20 ödev verdi ve bunlar 2. ve 3. chaptera karşılık geliyor, sparknotestan bu chapterları okuyun hatta vakit varsa analiz kısımlarını da okuyun.
- Ekşi sözlükten de konuyla alakalı entryleri okuyabilirsiniz. Örnek yarın Kant işleyeceksiniz, Kant hakkındaki en şukela entryleri okuyun, derse ilginiz artsın.
- Derse gidin, dersi dinleyin.
- Kitaba önemli notları anahtar kelimelerle not alın. Kitabı hunharca karalayın acımayın. Dolu kitap daha değerli bu derste.
- Hocanın sorularına cevap verip derse katılın.
- Yukarıdakileri yaptıysanız aklınıza konuyla alakalı mutlaka soru işaretleri olacaktır çekinmeden sorun. Dalkavukluk yapacağım diye soru düşünmenize gerek yok.
- Aklınıza takılan fakat sormaya vakit bulamadığınız şeyleri ders çıkışı sorun.
- Sıradaki ders için hangi okumaları yapmanız gerektiğini not alın.
- Bu döngüyü 15 hafta boyunca devam ettirin. 

Ekstra: arkadaşlarınızdan eski sınav sorularını, quizlerini, projelerini alıp inceleyin. Projenize özen gösterin, yaratıcı olmaya bakın. Keza sınavda yazacağınız essayde de ders materyallerini bağdaştırmada yaratıcı olmaya bakın. ENG101-102'den farklı olarak Humanity essaylerinde dersi ne kadar iyi dinlediğiniz ve bu bildiklerinizi gerçek dünyayla ne kadar bağdaştırabildiğiniz önemlidir bunu unutmayın.
Ha bir de kitapları anlamakta güçlük çekiyorsanız Türkçelerine başvurabilirsiniz.

ENG401 - Bu ikinci sınıf dersi değil ama erken alırsınız vs. diye şimdi yazayım, çünkü ben erken aldım. Bu derste bir sorun belirleyip buna alternatif çözümler belirliyorsunuz. Sorun veya alternatif çözümlerin ne kadar süper olacağı önemsiz çünkü bu ders format dersi, hoca kendi verdiği rehberlere uyuyor musunuz ona bakıyor. O yüzden içerik olarak basit, format bakımından istenen düzeyde sunum ve raporlar hazırlamaya çalışın. Benim gibi 3 tane röportan yapmaya zaman ayırıp sunuma 1 saat çalışıp gitmek gibi hatalar yapmayın.

Bilgisayar Mühendisliği İkinci Sınıf Dersleri

CS201 bölümün en zor ve en kolay dersidir. En zordur çünkü ufacık bir hata kodun düzgün çalışmamasına dolayısıyla tüm sorunuzun çizilmesine yol açar. Arrayin bir elemanını silmeye çalışma, dinamik tanımlanan bir obje/arrayin silinmeden o objeye point eden (Türkçe'm bitti) değişken isminin başka objeye point ettirilmesi, dolayısıyla eski obje/arrayin hafızada mal gibi kalması yani memory leak, null kontrolü ve sınır kontrolü yapmama bu dersin sınavlarındaki başlıca hatalardır. Bu dersin tek olayı pointer mantığını oturmaktır, gerisi çorap söküğü gibi gelir. CS101-102'nin aksine sorulan algoritma soruları kolaydır, öyle çok üst düzey algoritma bilgisine sahip olmanız gerekmez. O yüzden de bölümün en kolay dersidir. Yalnız çok fazla kalanı ve çok fazla 90+ not alanı bulunur, kalanlar çan eğrisinden çıkarılıyor, 90+lar çanı uçurur olan size olur. 
Yapmanız gereken sakin olmak ve 100 almaktır. (Ehehe) (Alamadı)

CS202 de aynı şekil. Yalnız bu derste çok konu var ve konuların bazılarında kodlama yok. Hocamız 4-5 hafta tahtaya ağaç çizip yapraklarını silip yapıştırıp durdu. Allah düşmanımın başına vermesin böyle konuyu anlatmayı. Dolayısıyla biz de sınavda ağaçlara yaprak yapıştırıp durduk. Bu şekilde uygulamalar olduğu için ve tanesi 5-10-15 puan olduğu için bu ders CS201'e göre daha rahat. Bol bol pratik yapın bu konuda, internette dolu program var yardımcı olacak, yapmanız gereken google'a Data Structure ismi + Boşluk + Visualizer yazmak. Aha bir tanesi Oturun oluşturacağınız ağaca sırayla hangi yaprakları yapıştıracağını yazın sonra kağıda aşama aşama çizin sonra buradan kontrol edin. 
Kod soruları için ödevleri anlayarak yapın, çünkü benzeri sınavda çıkar. (Aynısı çıktı.)

CS 223-224 
CS101 labları çok mu stresliydi? Bunun labları on kat daha stresli malesef. Çünkü yazdığınız kod çalışmazsa neden çalıştığını bulamıyorsanız. Onu geçtim ben daha Xilinx'i nasıl kullanıldığını çözemedim. Duyduğuma göre programı tasarlayan elektronikçiler programı çıkardıktan sonra taksimde simit satmaya başlamışlar. Size hayırlı lablar.
Derse gelirsek; ders tamamen mantık dersi. Mantık devresi kurarak başlıyorsunuz yani 1 veya 0 olursa nolur. CS223 bunlarla başlıyor CS224'te iş 000111lerle programlama yapmaya kadar gidiyor, tabii size programlamayı 000 1111den değil assemblyden yaptırıyorlar. Bu ders için Will Sawyer'ın unilicaya koyduğu dökümanları inceleyin ve mutlaka oraya koyduğu soruları soru atlamadan çözün çünkü onlar eski sınav soruları ve sınavda da benzerini soracak. Bunlardan vakit kalırsa ünite soru değerlendirme sorularını da çözebilirsiniz. 
Dipnot: Özcan Öztürk iyi bir insandır ve iyi bir hocadır. 

MATH225 Ben bu dersi henüz almadım. Herkes çok kolay diyor. İnş cnm ya.
Güncelleme: Çok fazla örnek soru görüp ezberleyerek geçilecek saçma bir dersmiş. 

MATH230 aldım MATH225 yerine. Soru çözün. Ne diyim ki Matematik dersi işte. 


Elektrik-Elektronik Mühendisliği İkinci Sınıf Dersleri

Üçüncü sınıfta bölüm değiştirip EE'ye geçtim arkadaşlar sırf bu tavsiyeleri yazabilmek için.. şaka şaka arkadaştan rica ettim o yazdı, kendisine çok teşekkürler.

Bölüm derslerini anlatmadan önce söylemeliyim ki EE’de neredeyse bütün dersler aslında teori ve uygulama harmoni içindedir. Teorik kısmını matematik dersleri, uygulama kısmını lablar ve projeler oluşturmaktadır. Lablar ve projeler biraz yorucu geçebilir lab öncesi raporlar, labın kendisi ve lab sonrası rapor üçlemesi sizi hayattan belki bezdirebilir ama buradaki amaç da rapor yazmayı alışkanlık haline getirmektir ve teoriyi iyi anlamak pratikteki yeteneklerinizi geliştirmenize bunu asla unutmayın.

MATH241 dersi Lineer Cebir, birazcık karmaşık sayı, z-transform ve Laplace transformu öğrendiğiniz derstir ve işin ilginç yanı sadece son iki konu için calculus bilmeniz gerekmektedir :D. Lineer Cebir, bir milyon değişkenli bir milyon denklemi çözmenize yardımcı olabilecek ve önemli bir matematik konusudur ( Google a Levent Gürel yazarsanız tedtalks konuşması var tavsiye ederim izlemenizi  ) . Lineer Cebir biraz teoriktir bu yüzden kafada iyi canlandırmaya bakın. Sinyal işleme ve Telekom alanının temel matematik konularını oluşturur bu ders. Derse gelirsek derste 1 midterm, 2 hafta aralıklarla yapılan bir tanesi 5 puan olan 5 quiz, küçük homeworkler(%5), MATLAB ödevleri(%5) ve finalden oluşmakta. Kısacası konun mantığını kavrarsanız rahatsınız demektir ama dikkat edin dersin curve ü 60-70 arasında.

Dipnot: MATLAB’i olabildiğince öğrenmeye bakın ilerki derslerde lab ve projelerinde kullanacaksınız. Hatta bitirme projesinde bile kullanabilirsiniz.

MATH242 dersi ise MATH241 in devam dersi olmasına rağmen neredeyse hiçbir alakası yoktur ve 241’e kıyasla daha kolaydır çünkü derste her ne kadar ispat da olsa da sorulan sorularda ders kitabındakilere ve quizdekilere benzerdir. Bu derste Diferansiyel Denklemler ve Kompleks Calculus öğretilmektedir. Diferansiyel Denklemler, doğadaki fiziksel olayları matematiksel bir açıdan incelemenizi sağlayacak önemli bir araçtır. Özellikle Robotik, Elektromanyetik, ve Kontrol’de oldukça kullanılmaktadır. Derste sadece tek değişkene bağlı denklemler gösterilmekte ve denklemleri çözmenin metodları gösterilmekte. Kısacası bu kısmı ezber de denilebilir. Bu denklemleri çözmenin algoritması denklemin tipini belirle->uygun metodu kullan. Kompleks Calculus kısmı ise önceki konuya kıyasla daha teoriktir. Ama anlaşıldığında kafada iyi yer eder. Dersin 1 midterm,5 küçük ödev, MATLAB ödevleri, tanesi 6 puan eden 5 quizi vardır. Curve gene aynı aralıktadır.

Dipnot: Bu matematik derslerini mümkünse elektrik-elektronik hocasından almaya bakın ve konuların ne işe yaradığına bakmak bu derslere çalışırken daha da motive olmanızı sağlayabilir.

EEE102 dersi bir elektronik sistemin dijital kısmını yani 1’ler ve 0’lardan oluşan dünyasını oluşturmanıza olanak sağlayan derslerden ilkidir. Ya sev ya sevme dersi de olabilir çünkü kodlama vardır (Gerçi bu dersi sevip CS derslerini sevmeyen arkadaşım da var). Bu derste 9. Sınıftaki mantık yani ve, veya, ise bağlaçlarının elektronikteki uygulamalarını ve VHDL adı verilen dille FPGA programlamayı göreceksiniz(FPGA yi anlatmak uzun ama işlemciden çok çok daha hızlı). Bu dersi iyi bir notla geçsem de bir daha almak isterdim çünkü yapılan şeyler oldukça zevkli ve bunun nasıl yapıldığına şaşırmanız oldukça güzel bir duygu. Sadece ve veya ise bağlaçları ve bitlerle hesap makinesi de yapabileceğiniz gibi elinizin yönüne doğru gelen bir araba, bilgisayardan hızlı sudoku çözen bir sistem de yapabilmeniz mümkün. Bu dersin 2 midtermü bir finali, labları ve projesi vardır. Lablar her sene aynıdır çünkü burada labların amacı öğrencinin yaratıcılığını ortaya koymasıdır. Lablar lab öncesi rapor, lab işi ve lab sonrası raporlardan oluşmaktadır. Raporları zor değildir fakat biraz da ameleliktir. Lab öncesi raporda labda ne yapacağınızı söylüyorsunuz sonra lab asistanına gösteriyorsunuz. Eğer eksiksizse ve raporunuz düzgünse rahatlıkla 100 alıyorsunuz. Midtermlerinde ise yaratıcı düşünmeniz, konuyu anlamanız ve bol bol pratik yapmış olmanız çok önemlidir çünkü midtermler dizayn üzerinedir ve sizden en verimlisi istenir. Projesi ise gene lablar gibi siz belirliyorsunuz. Projede ne yapacağınızı beliten rapor, 3 demo artı final raporundan oluşmaktadır. Labların ve projenin temel felsefesi ne yaptıysanız ondan puan alırsınız. Ne kadar kolay veya zor olsun tam yaptıysanız 100 alırsınız. Ben projemde fpga’ye sudoku çözdürtmüştüm. Zor projeydi 87 aldım labdan ve kötü bir not çünkü herkes kolay proje seçiyor halbuki yanlış bişi çünkü projenin zor olması FPGA ve VHDL hakkında dah çok şey öğrenmenizi sağlar. Regular dönemde Ergin Atalar, Irregular dönemde Serdar Kozat dersi vermektedir. İkisi de iyi hocalardır.

Dipnot: Bu dersi sevip bunun üzerine yönelirseniz iyi para kazanma imkanınız var çünkü Aselsan gibi firmalar FPGA işine iyice ağırlık verdi. Bir de lablarda ve projede kendinizi ne kadar zorlarsanız o kadar çok şey öğrenirsiniz. FPGA programcılığı yazılım mühendisliğinden daha zordur ama iyiyseniz iş bulma imkanı yüksek. Bu işle ciddili ilgilencekseniz Verilog da öğrenmede fayda var.

EEE212 dersi EEE102nin devamı olup aynı zamanda CS102yi de almanızı ister (nedeni bilinmiyor…) . Bu ders size Mikrodenetleyicileri programlamayı öğretir. FPGA’lar mikrodenetleyicilerden çok daha hızlı olsa da pahalılardır. FPGA’ların çok daha hızlı olması mikrodenetleyicilerden daha iyi olduğu anlamnıa gelmez elbette. Mikrodenetleyiciler, öğrendiğiniz Java ve MATLAB programlama dillerinin daha alt seviye dilini yani Assembly kullanır. Bu programlama dilleri programın hafızasında sınırlı yetkiye sahipken Assembly’de tüm kontrol sizdedir. VHDL’e kıyasla CS101/102 ye daha benzerdir. Derse gelirsek bu dersin 1 midtermü 6-7 labı ve bir projesi vardır. Lablar ve proje iki kişilik gruplar halinde yapılır ve lablar lab gününden bir hafta önce size verilir. Proje EEE102 ile aynı mantıktadır.

Dipnot: Bu dersin de kendi piyasası vardır fakat FPGA programlamacılara kıyasla daha fazla kişi var genelde. EEE102 ve EEE212 yi iyi bilmeniz bitirme projelerinde ve diğer derslerin projelerinde aranan kişi olmanızı sağlayabilir.

EEE211 dersi bölümün elektroniğe giriş dersidir. Bu derste bir elektronik devre nasıl çalışır anahatlarıyla( detayları ayrı ayrı ders zaten :p ) onu öğrenirsiniz ve size elektronikteki temel kavramlar anlatılır. Elektronikçinin adı gibi bilmesi gereken kavramlar burada öğretilmeye başlanır. Elektronik devrenin basitçe nasıl çalıştığını görmeniz için dönem boyunca bir telsiz ile uğraşırsınız. Lehim yapmayı, osilosokop kullanmayı (doktorun steteskopu neyse eecinin osiloskopu öyledir!!) ve temel devre elemanlarını öğrenirsiniz. Sınavları o kadar zor değildir. Lablarda bu telsizi yapmakla uğraşıyorsunuz ve neredeyse her labın başında 30 dklik lab quizleri oluyor. Bi de bu dersten iyi notla geçmek istiyorsanız labda yaptığınız telsizin tam çalışması gerek.

Makine Mühendisliği İkinci Sınıf Dersleri


ME211-12: ME211 genel olarak öğrencinin hayatında çok kez duyduğu şeylerle dolu. Dersi şuan Barbaros ve Yegan hoca değişerek veriyor. Barbaros hoca daha fazla sektörden örnekler vererek bizleri hazırlıyor ve potansiyel işten kovulma sebepleri üzerinde bizi uyarıyor. ME212 ise 211’e göre daha zevkli diyebilirim. Çünkü buradaki sorular gerçek hayattan örneklerle dolu oluyor. Dersin lablarında MATLAB ihtiyacı oluyor o yüzden MATLAB’ı da güzel öğrenmek faydalı olabilir. İleri de bu alanda çalışmak isteyenler için de fluid mechanics, applied thermodynamics, applied heat transfer gibi ME seçmeliler mevcut. Bu dersin lab saati var fakat sadece 3 kez o lab saati kullanılıyor. Eğer lab saati ile çakışan bir ders mevcut ise dersi alabilirsiniz.

ME231-32: Genel olarak öğrencilerin rahat bulduğu bir ders.(Bence değil) Bu derste fizikteki bilgileri bol bol kullanıyoruz. 231 dersi static ile başlıyor ve 3 4 haftada bitiriliyor. Daha sonra ise mukavvemet konuları işleniyor. 232 dersinde ise 231deki konseptler kullanılarak daha çok gerçek hayatta karşılaşılan senaryolar öğretiliyor. Bu dersin bir de projesi var 3d printerda üretilmiş bir soda açacağı yapmanız isteniyor.

Electiveler
Her yerde yayınlanan kolay elective listesini ben de bi tekrar edeyim.

CSciler için sözel electiveler
PSYC100 (Psikolojiye giriş, arkadaşlarım epey memnun kaldılar.)
COMD207 (Film tarihi, aldım bir şey yok film izliyorsunuz işte.) 
ECON107-108 (Mikro-makro, kolay diyorlar.)
GRA210 (Web Design, eğlenceli diyorlar.)
PHIL 308 (Zihin felsefesi.. Dersi alın da ufkunuz açılsın. Hocası da mükemmel biridir.)

EEciler için ekstra:
MBG110 (Basittir.)
MATH132 (Puşt gibi olan ders)
CS201 (Gelin de çanı yükseltin CSciler size sövsün.)
PHIL101 (Bilgisayar hocası ve felsefenin bölüm başkanı olan Varol reis veriyor :) Dersin içeriği pek zor değildir fakat dersten yüksek not alması zordur ona göre.)
Çince :)) Çince kolaydır. Hocaları candır. Sectionlar da EEci kaynıyor yalnızlık çekmezsiniz.

Daha çok var hangi birini yazayım?

Bilgisayar Mühendisliği Üçüncü Sınıf Dersleri

Bunları kısa geçiyorum çünkü okulda iki senenizi geçirdiniz artık, kendiniz öğrenin biraz da.

CS 319 Object Oriented Software Engineering: Asistanlar elindeki listeye bakarak notlarlar bunu. Raporlar çok uzun olduğu için içeriğe pek bakmazlar, şekil itibariyle okey duruyorsa tam puan verirler. O yüzden yapmanız gereken raporda eksik kısım bırakmadan detaylıymış ve bir şey biliyormuş gibi yazıp tam puan almaktır. Projede raporlarınıza bakıp "Aaa bunu yapmamışsın." diyeceklerini sallamıyorum, yine de çok uçuk vaatlerde bulunmayın. İşinize yarayacak bir şeyler yapmaya çalışmanızı öneririm. Sınavlar eski sınavlara benzerdir o yüzden uzun uzun çalışmanıza gerek yoktur. Ders de vakit kaybıdır.

CS 315 Programming Languages: Bu ders için taktik vermeyeceğim. Oturun çalışın len. Bilgisayar mühendisliğindeki nadir bir şey öğreniyormuş hissi veren derslerdendir ve çok da zevklidir. Öğrenmeye bakın.

EE 391 Basics Of Signals And Systems: Kısa olacak ama, kitabı iyi okuyup bütün ünite sonu egzersizlerini çözün, zaten internette cevabı var. Bunu yapmanız başarıyı getirecektir. Yapmazsanız dersten kalıp kalmayacağınız hocanıza bağlıdır. (Benden bir yıl sonra dersin ortalaması 0.43 mü neydi, herkes kalmış.)

GE 301 Science & Technology of Society: Bu dersin bir ton makalesi vardır ve hepsi çok uzun, okuması imkansızdır. Fakat derste gösterilenler bildiğin sosyoloji problemleridir. Makale ve konu başlıklarını internette aratarak özetini okuyabilirsiniz, geçmiş senelerde bu dersi alan arkadaşınız varsa ondan forumları isteyebilirsiniz, kısaca özet okuyarak dersi halledebilirsiniz.

CS 353 Database Systems: Yine egzersizleri ve ödevleri yapmak yetecektir.

CS 342 Operating Systems: Canınız yanacak. Ben Bilkent'te almadığım için kurtuldum heheh.