Acre şehrini Medieval Total War'dan biliyorum. Ne zaman Türklerle oyun açıp Acre'yi fethetsem papa sürekli Haçlı seferi ilan edip şehri benden almaya çalışıyordu. Hazır buraya kadar gelmişim, şu Total War efsanesi şehri iki saat gezeyim dedim.

Şimdi Yahudilerin eline geçen şehir Haifayla birlikte Yahudilerin kavgasız gürültüsüz yaşadığı nadir şehirlerdenmiş. %75'i Yahudiymiş ama eski şehrin %95'i Arapmış. Asıl önemli olan olay burada eski şehir olması! Haifa'daki gibi TOKİ evleri arasında şaşkın şaşkın gezmeyeceğim demek.

Şehrin İbranice'si Akko, Arapçası Akka. Osmanlı'da da Akka dendiği için Akka ile devam edelim.

Şehre gelir gelmez ilk yaptığım şey kebapçıya girmek oldu... Menü İbranice olduğu için Şalom diyerek girdim ama Şalomun ortasında adamın tipine ve restoranın içindekilere bakınca buranın Arap restoranı anlayıp sesi kıstım, ağzımdan şal.. çıktı. Neyse ki adam kızıp "La havle vela" demedi, tip tip baktı sadece. Ufak pide arası tahinli et döner + ikram turşuyu gömdüm çıktım.

Bu nasıl bina?



İsrail'in her tarafında bulunan meşhur meybuz. Sıcak havada güzel gidiyor.



Kaçın, Tsunami! :)



Eski şehir'e geldik. Üzerinden Perslerin, Bizansların, Halifelerin, Tapınakçıların, Eyyübilerin, Memlüklerin ve Osmanlıların geçtiği bir ulvi şehre girdiğimde uhrevi bir atmosfere gireceğimi düşünürken karşıma faytonlar üzerinde bayram kutlayan Araplar çıktı.


Her yerde mezdeke çalıyor. Göbek ata ata geziyorum.



Her taraf kermes, oyuncaklar falan. Limana geldim. Araplar tekne turları yapıyor. Çakma lunapark var çocuklar eğleniyor. Keyifleri yerinde gözüküyor.



Arap erkekleri tektip, siyah tişört pantalon, saçlar kısa ve yanları alınmış, yapılı. Gruplar halinde geziyorlar. Sanki hepsi bana dalacakmış gibi. Kadınların bazıları açık bazıları kapalı. Nispeten rahat gözüküyorlar.



Asdas :D



Partiden ayrılıp tarihi eser turuna başladım.

Akka'daki tarihi eserler:




Şehir duvarları: 


Bu duvarlara haçlılar bayağı yatırım yapmışlar denizden gelecek tehlikelere karşı ama karadan yenilmişler. :d

Duvarların fotoğrafını çekmek için tekne turu yapılabilir, benim vaktim olmadı. Duvar fotoğrafı çekecek iyi bir yer de bulamadım. Ama duvar kenarından gezmek güzeldi, esiyordu! :)

Cezzar Paşa Camii



Cezar Paşa (tam adı Cezzâr Ahmed Paşa) Osmanlı'nın Boşnak asıllı Akka valisi. Napolyon'u Akka savunmasında geri püskürtmesiyle tanınıyor. Şu meşhur Nizam-ı Cedid ordusunun komutanı. Cezzar demek Arapça deve kasabı demekmiş, çok zalim olduğu için ona bu adı takmışlar. Gerçi bir rivayet de "Benden korksunlar." diye kendi kendine bu adı taktığı yönünde.

Caminin girişi paralıydı, ben Müslüman'ım deseydim muhtemelen parasız alırlardı, ama girişin önünden geçtiğim sırada kafamda şapka kulaklarımda sesli rehber ve şortla gezdiğim için "Şu turist görümünü üzerimden atıp öyle gideyim." dedim, sonra geri dönme fırsatım olmadı. Anadolu'da daha güzel camiiler var, o yüzden çok da salamadım, şimdi sizi google'dan bulduğum resimle başbaşa bırakıyorum .d

Umdan Hanı (Khan al-Umdan) (Türkçe'sini bulamadım internette)


Yine Cezzar reisin yaptırdığı bir han. Bunun da önünden geçtim ama varlığından haberdar değildim, içine girmedim. Çok süper bir gezginim gerçekten.

Cezar paşa

Şovalye Salonu ve Şovalyeleri Tünelleri

Tünelde bir şey yok. Tünel var. İyi gezmeler.


Tüneller 700 yıl aradan sonra 1994'te (oha) bulunmuştur. İçi su doluymuş. (Nası fark ettiler ya acaba? Aradım bulamadım). Sarayı limana bağlıyormuş, saray düşerse gemilerle Avrupa'ya geri topuklamak için :P

Şovalye salonu ve şovalye tünelleri (iki tane de gereksiz yer) bileti beraber satılıyor.

Şovalye salonu dedikleri şu: Memlükler burayı Haçlılardan alıp yakıp yıkmış, sonra  Osmanlılar buraya gelip Haçlı şehrinden geriye kalanların üzerine toprak döküp yeni şehri üzerine kurmuşlar. Akka'nın bodrum katı Acre yani. Burayı kazan İngilizler Haçlılara ait oyuncak araba falan bulmuşlar hatta (keh keh)

Salonu müzeye çevirmişler ve içeride Acre'de tapınak şovalyelerinin yaşamı anlatılıyor. Aslında tapınak şovalyeleri dediğimiz templars ve knights hospitaller diye iki ayrı grup ve her zaman can ciğer kuzu sarması takıldıkları söylenemez)



Ekmek mührü



İyi de ekmek mührü ne? 2019 yılında hiçbir anlam ifade etmeyen bu şey aslında 1950lere kadar kullanılan bir eşyaymış. Eskiden kadınlar ekmek hamurunu kendi yoğurur sonra pişirmeleri için, kapı kapı gezen fırıncı çocuklara verirmiş. Aileler fırından çıkıp kendilerine iade edilen ekmeğin kendi ekmekleri olduğuna emin olmak için ekmeği kutsal semboller, hayvan sembolleri, aile ismi baş harfleri vs. ile mühürlerlermiş. Bugün de ufkumuz açıldı çok şükür.

Burası eskiden şehir meydanıymış, şehri yaşayalım diye resim falan yapıştırmışlar. Yaşatamadı. Üç boyutlu bir şeyler koyaydınız.


Ortaçağ Avrupa bayrakları. İnsan kendini Medieval 2 Total Warda hissediyor :)


Çıkış Türk pazarı, yani eskiden öyleymiş, Haçlı lirasının dolar karşısında sürekli değer kaybetmesinden dolayı esnaf kepenk kapatmış.



Gezi bitti. Önce çantamı geri almak için Haifa'ya sonra Tel Aviv'e gitmem gerektiğinden daha fazla oyalanmayıp şehirden ayrıldım.