"Yazın ders çalışmak." isimli yazımda YGS Sayısala yazın kasmayın demem tepki aldı, buna ilişkin sorularla karşılaştım bu yüzden bu yazıyı yazma gereği duydum.

Arkadaşlar muhtemelen dershaneniz eylül gibi açılır. Daha erken açılsa  bile konularda (en azından YGS'de) dershaneler paralel gider, hiçbir dershane YGS'yi 2 ayda bitirmez.

Muhtemelen Mart ayına kadar da YGS-LYS karışık gidersiniz. Ama konu ağırlığınız gene YGS'de olur. Yani   zaten ilk konular YGS olur. (mat ve kimyada 9.sınıf konuları, geometri ve biyoloji de ilk 9, 10, 11 konuları) Tutup da 11.sınıfta görülüp sadece LYS'de çıkan, ne YGS'de ne de 12.sınıfta size yararı olacak konuları ilk dönem pek işlemezler.

Demeye çalıştığım şu; Eylülden Mart'a kadar YGS (LYS ile karışsa da YGS ağırlıklı, zaten YGS LYS'nin alt kümesi) görüp muhtemelen bitereceksiniz. Eylül, ekim, kasım, aralık, ocak. Beş ay. Sadece lys çalışacağınız aylar ise Nisan ve Mayıs. (Haziran ve Martı saymadım. Muhtemelen konu işlemekle değil deneme çözmekle geçecek.) İki ay. YGS için 5 LYS için 2. Şaka gibi. Ha bir de yazı ekleyeceksiniz, YGS 8? :)

Buradan çıkarmanız gereken anafikir mezun abilerinizin dediği ve benim de "YGS'yi Ciddiye Almayın" da demeye çalıştığım gibi "Abi o kadar YGS kastım, hem çok çalıştığım bölümler çok kolay geldi hem de Türkçe'de yan yattım çamura battım." diyen insan tipi olmamak. "Çıkmış Soruların Önemi" isimli yazımda bahsettiğim gibi "YGS'nin zaten kolay olduğunu biliyordum bu yüzden YGS-LYS mümkün mertebe dengeleyip sözelden de eksiklerimi gerektiği gibi kapattım. Şimdi de LYS'ye çalışmaya devam edeyim." diyen insan tipi olmak.

Siz yazın kendi çapınızda YGS Sayısal çalışırsanız ne olacak? Dershanede de bütün gün aynı konuları işleyeceksiniz. Hem dinlerken sıkılacaksınız (çünkü çok kolaylar), hem de dershaneden size bu konulardan bir ton ödev verecekler. Ki mutlaka kendiniz de çalışacaksınız. azimliyazar.blogspot.com

Sözelleri yazın çalışmayıp okul zamanına yayabilirseniz çok başarılı, düzenli ve disiplinli bir öğrencisiniz demektir bu. Ama korkarım ki hiç gerçekçi değil. Bakın 5 ders (ki Fizik ve Mat 2ye ayrılacağı için 7) ile haşır neşirken bir de sözellerle uğraşmak, şu an size o kadar da zor gibi gözükmüyor belki ama hem okul ve dershane yüzünden size ayrılacak zaman oldukça dar olacak bunun yanında hem YGS Sayısal, hem Sözel, hem de 12.sınıf (okul sınavlarına ister istemez çalışacaksınız.) aynı anda götürmeye çalışacaksınız. Siz insansınız bunu unutmayın.

Çok büyük ihtimalle sözelleri mart ayına bırakmak durumunda kalacaksınız ve zaten konu işlemekten bıkmış olan bünye sadece deneme çözmek isteyecek. Kendi iradenizle kendi kendinize yaptığınız konu anlatımına odaklanamayacak. 

Bunun yerine yazın sözel ve 12.sınıf işlerseniz YGS Sayısala kolayca odaklanabileceksiniz. Bir ordan bi burdan durumu yapıp bölük pörçük çalışmak durumunda kalmayacaksınız. Buradan kastettiğim şu, örneğin ben sınav haftasından önce 3-4 YGS sayısal konusuna çalıştım. Sınav haftası geldi ful sınav öncesi gün 12.sınıf kastık. İki hafta sonra sınav haftası bittiğinde o 3-4 konu uçmuş gitmişti. Gitmemişse bile ben öyle hissediyordum ve yeniden çalışmam gerekiyordu. (Sınav haftasında edebiyat sınavı filan da vardı ama edebiyat sınavından önceki gün de Matematik çalışıyorduk, bahane olmuyordu.)

Ha burada şöyle bir çözüm de olabilir; sınavları kafaya takmamak. Ama şu an şansınız varken Sözel + 12.sınıf çalışmak kadar harika bir çözüm değil.

Uyarı: Bu yazdıklarımı okuyanların %99'u için yazıyorum arkadaşlar. "Benim arkadaşım yazın YGS'yi bitirdi ve Türkiye 475.si oldu." Olabilir, olamaz demedik. Ama senin arkadaşın oldukça sabırlı bir insandır, tüm yıl ertelemeden, sıkılmadan çalışmıştır. Fakat şu bir gerçek, onun gibi 475 kişi varsa yazın ygs çalışıp daha sonra da ygs çalışmaya devam eden lysye geldi mi sıkılan binlerce kişi var.

Not: Bu söylediklerim mezunlar için geçerli değil ama zaten onlar yeterli tecrübe edinmiştir, YGS'nin nasıl bir sınav olduklarını biliyorlardır.

Önemli Not: Defalarca söylediğim gibi, önceki sınıflardan kalmış eksiğiniz varsa, YGS olur, LYS olur ve bu yeni konulara çalışmanızı engelliyorsa tabii ki o konuları halledin. Örneğin türev dedim, türev bilmek için üslü sayı ve logaritma da bilmek gerek, ama öyle uzun ve karışık soruları çözecek kadar da uçmanız gerekmiyor. Okulda da türev anlatmadan önce logaritma anlatmaya çalışmıyorlar, orada anlıyorsunuz kendiniz çalışırken de anlarsınız sonuçta.

UYARI: Şuna değinmeyi unutmuşum, eğer dershaneniz yazın açıldıysa dershaneyle paralel gitmeyi unutmayın. Yani dershaneniz YGS Sayısal işliyor ben dershaneyi çöpe atın sözel çalışın demiyorum. Dershanelerin eylülde açılacağını hesaba katarak yazdım bunları, eylülde açılınca dershane ne işliyorsa ona öncelik verirsiniz.